Exclusiv. Statele membre, bune de plată! Cristoiu explică succesul contraofensivei ucrainene: UE pompează miliarde de euro. Video

Sursa: Facebook/ Volodimir Zelenski

Recucerirea de către forțele armate ucrainene a unui important teritoriu din estul țării a restartat războiul. Însă ne putem aștepta curând la un deznodământ care să scurteze crizele generate de conflictul de la granițele noastre? Robert Turcescu și invitatul său

Renumitul gazetar și-a exprimat rezervele că putem vorbi de o contraofensivă a Ucrainei în adevăratul sens al cuvântului. Lui Ion Cristoiu i se pare suspect, de exemplu, că președintele Zelenski nu a mobilizat toată populația țării, cum se întâmplă în cazul unei contraofensive clasice cum a fost celebra operațiune de acest gen a lui Stalin la Stalingrad.

Un război bizar: De ce nu s-a mobilizat complet Ucraina?

Invitatul a descris mai multe aspecte care, însumate, îl fac sceptic față de victoria realizată de ucraineni în ultima săptămână pe frontul din Herson.

Frontul din Herson. Sursă: Twitter

„E un război bizar. Putin a încercat să îi imite pe americani. Armata rusă are 3 milioane de oameni și în Ucraina luptă 200.000. Deci nu e un război, pentru că Rusia nu a mobilizat tot. A vrut să arate că e o putere uriașă, care nu avea nevoie să dizloce grosul armatei în Ucraina. Dar 135.000 de kilometri au fost ocupați, unde erau ucrainenii atunci? E aceeasi forță rusească, nu au venit alții. Nu cumva și Ucraina consideră că duce o misiune special militară? Ca să pornești o contrafensivă, mobilizezi, or Ucraina nu s-a mobilizat. În Primul Război Mondial, femeile lucrau în locul bărbaților plecați la luptă. Acum ati auzit așa ceva, de femei care muncesc în locul bărbaților? Dacă ucrainenii erau așa eroi, copii, femei își apărau linia. Cum, să te retragi pe contraofensivă”, a observat Cristoiu.

Cristoiu: Ucraina a primit 24 miliarde de euro din banii noștri

Însă consecința cea mai nefastă a războiului din perspectiva europenilor, apreciază invitatul, este aceea că Uniunea Europeană a dat sume fabuloase Ucrainei, cheltuieli care cad pe seama statelor membre ale blocului comunitar.

„A primit 24 de miliarde de euro din partea UE, din banii noștri. Cred că mulți bani din aceștia sunt pentru mercenari. Un mercenar care luptă în Ucraina are 20-30 de euro.  O contraofensivă, istoric vorbind este un efort. După Stalingrad, eliberarea întregului teritoriu ocupat a durat un an, dar a fost un efort fantastic, o mobilizare uriașă. Ce a schimbat contraofensiva aceasta din Ucraina? Cum se explică succesele de acolo? E un război mondial în  care Occidentul se bate numai cu Federația Rusă și se pompează bani foarte mulți”, a conchis jurnalistul.

Emisiunea integrală: