Evenimentul Zilei > International > De ce sunt ajutați ucrainenii de Occident. Explicația jurnalistului lui Putin. „Vor să se răzbune pentru bătăliile de la Poltava, Borodino și Stalingrad”
De ce sunt ajutați ucrainenii de Occident. Explicația jurnalistului lui Putin. „Vor să se răzbune pentru bătăliile de la Poltava, Borodino și Stalingrad”

De ce sunt ajutați ucrainenii de Occident. Explicația jurnalistului lui Putin. „Vor să se răzbune pentru bătăliile de la Poltava, Borodino și Stalingrad”

Jurnaliștii lui Vladimir Putin consideră că Occidentul ajută Ucraina pentru a se răzbuna pe Rusia pentru bătăliile de Poltava (1709), Borodino (1812) și Stalingrad (1942-1943).

Propagandiștii ruși au declarat că ajutorul oferit de către Occident Ucrainei este pentru a se răzbuna pe Rusia pentru victoriile repurtate de ruși la Poltava (1709), Borodino (1812) și Stalingrad (1942-1943). O explicație a avut și jurnalistul Dmitri Kiseliov în cadrul emisiunii sale, difuzată pe principala televiziune de stat a Rusiei.

Kiseliov conduce Rossia Segodnia, un grup de presă controlat de stat, și este director adjunct la The Russian Television and Radio Broadcasting Company, RT, o rețea de posturi de radio și de televiziune controlată tot de Kremlin.

„În emisiunea sa din această seară, Dmitri Kiseliov spune că țările europene sprijină Ucraina împotriva Rusiei pentru că vor să se răzbune pentru bătăliile de la Poltava (1709), Borodino (1812) și Stalingrad (1942-1943). Ca să vă reamintesc, acesta este unul dintre cele mai populare programe TV din Rusia” a scris pe Twitter Francis Scarr, un redactor al BBC care monitorizează presa din Rusia.

Occidentul este împotriva Rusiei

Kiseliov consideră că Suedia este împotriva Rusiei pentru că, în 1709, Petru I l-a înfrânt pe regele Suediei, Carol al XII-lea, la Poltava. Francezii nu suportă Rusia pentru înfrângerea lui Napoleon în 1812, la Borodino, În timp ce germanii, românii și italienii pentru Stalingrad.

Jurnalistul a explicat de ce toată lumea este împotriva Rusiei. Cu toate astea, el a ignorat că Marea Britanie, unul dintre principalii susținători ai Ucrainei, era în conflict cu Franța lui Napoleon la 1812 și era în război deschis cu Germania nazistă în timpul bătăliei de la Stalingrad. Mai mult, Marea Britanie era chiar aliată cu Rusia, însă acum preferă să ajute Ucraina.

Bătălia de la Poltava, invocată la televiziunea rusă, a avut loc în iulie 1709, când țarul Petru I l-a învins pe regele Suediei, Carol al XII-lea. De partea suedezilor a luptat hatmanul ucrainean Mazepa.

Bătălia de la Borodino s-a ținut în 1812. Atunci s-au confruntat armatele conduse de Napoleon I și cea condusă de generalul rus Kutuzov, potrivit Defapt.RO.