Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Secret din comunism, dezvăluit după 60 de ani. Mărturii uluitoare | VIDEO
VIDEO

Exclusiv. Secret din comunism, dezvăluit după 60 de ani. Mărturii uluitoare | VIDEO

Una dintre cele mai impresionante povești din timpul anilor de teroare din comunism a fost relatată de un fost deținut politic. În exclusivitate pentru evz.ro, acesta a dezvăluit un secret ascuns timp de peste 60 de ani

O întâlnire cu un veteran al închisorilor din comunism mi-a prilejuit aflarea uneia dintre cele mai impresionante povești din perioada de teroare, instaurată în timpul anilor 50, în România. Ion Baurceanu, acum în vârstă de 89 de ani ne-a povestit cum a cunoscut-o pe Gertud Bader, o adolescentă care, la 17 ani, a fost arestată pntru că a ajutat zeci de deținuți de la Penitenciarul Gherla.

Foștii deținuți au denumit-o: „Îngerul închisorilor comuniste”. Alții, au spus despre ea că a fost o adevărată eroină. Mai ales că și-a riscat viața pentru a-i ajuta pe deținuții politici încarcerați la Penitenciarul Gherla.

Însă, peste ani, Ion Baurceanu a relatat, în exclusivitate pentru evz.ro, cum a fost trădată chiar de către unul dintre cei pe care l-a ajutat.

„N-am cunoscut-o personal, dar o vedeam și comunicam cu ea prin fereastra celulei 87, în care eram închis. Am corespondat cu ea abia după 1989, iar în 2013, după 55 de ani, m-a sunat și i-am auzit vocea”, povestește, acum Ion Baurceanu.

Greti, așa cum i se spunea în familie, a fost o elevă rebelă și locuia în casa părinților, situată peste drum de Penitenciarul Gherla.


Exclusiv. Ordinul secret al generalului Iulian Vlad. Mărturia unui fost deținut politic despre fostul șef al Securității / VIDEO

Exclusiv VIDEO. Fostul deținut politic care înfruntă Coronavirus. Drama care îl scoate zilnic din casă


La sfârșitul anilor ’50, ea a găsit o modalitate ingnioasă prin care a reușit să schimbe mesaje cu câțiva deținuți ce primiseră pedepse grele pentru „uneltire contra orânduirii socialiste”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.