Nici nu scapă românul bine de o grijă, că o alta îl împovărează și mai rău. Războiul în imediata vecinătate a granițelor înspăimântă cu spectrul morții, peste care se suprapun recesiunea și criza alimentară. E legitimă întrebarea, în acest context, dacă s-ar putea grăbi o încheiere a celui mai mare conflict armat de la al Doilea Război Mondial.
Se putea evita amploarea pe care a luat-o războiul? Este una din întrebările cheie pe care jurnalistul Mirel Curea i le-a adresat analistului economic Ilie Șerbănescu în emisiunea EVZ Play de marți.
Șerbănescu: Kissinger a spus ceea ce Biden nu poate să spună
Expertul a subliniat că Statele Unite ar fi evitat multă vărsare de sânge și pierderi economice dacă fostul politician american Henry Kissinger ar fi transmis mesajul Americii ceva mai devreme, la Forumul de la Davos, unde se dă ora exactă în politica mondială.
Fost secretar pentru Securitate Națională la Casa Albă şi fost secretar de stat al SUA, Kissinger a vorbit, vinerea trecută, despre cele 3 posibile rezultate ale războiului din Ucraina, criticându-l pe președintele Zelenski deoarece a comentat declarațiile sale pe care le-a făcut la Davos, fără însă să citească ce a spus atunci.
În opinia renumitului economist, rolul lui Kissinger este mai mult decât evident: să transmită mesajul că Ucraina trebuie să lupte pentru pace prin cedarea unei părți din teritoriu. Mesaj pe care evident, președintele Joe Biden nu îl poate transmite. „Atitudinea normală (n.r. - a liderilor lumii) era să-l scoată pe Kissinger mai devreme. Trebuie jucat la două capete. Nonsgernul n-a fost scos la bătaie decât cu un scop, să spună ce nu poate spune Biden".
Războiul seamănă cu situația care a precedat al Doilea Război Mondial?
Invitatul din studioul EVZ consideră că felul în care marile puteri se poziționează față de război aduce aminte de situația care a precedat Al Doilea Război Mondial. „E situația de dinainte de războiul doi. E poziția Marii Britanii și Franței față de Hitler. Care-i finalul unei asemenea abordări?"
Chestionat de moderator dacă nu cumva războiul va dura până marile puteri se vor epuiza economic și vor cere pacea, Ilie Șerbănescu a dezavuat acest scenariu. „Marile puteri să se epuizeze economic? Asta înseamnă ca războiul să dureze 30 de ani (...) În Occident sunt foarte mulți milionari pe banii altor popoare", a conchis expertul.
Emisiunea integrală: