Contraofensiva tip blitzgrieg de pe frontul de Est a arătat o armată ucraineană superioară din punct de vedere al strategiei militare, dar și al armamentului. Ucrainenii au recucerit 2500 de kilometri pătrați în doar câteva zile. Se schimbă decisiv direcția războiului? Ce mutări va face Rusia? Robert Turcescu și invitatul său în podcastul EVZ Play, Ion Cristoiu, au analizat posibilele evoluții ale celui mai mare conflict militar de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Robert Turcescu și invitatul său au comentat ce șanse are Ucraina să câștige războiul după răsturnarea de situație de pe frontul de luptă și succesele din Harkov.
Aritmetic Rusia a cucerit mai mult decât a recucerit Ucraina
Din perspectiva lui Ion Cristoiu, este prematur să mizăm pe o victorie a Ucrainei, chiar dacă a recâștigat o suprafață importantă din teritoriu. Totuși rușii încă dețin un teritoriu mult mai vast din cel dobândit odată cu invazia. Reputatul jurnalist a făcut și o analogie cu una dintre cele mai faimoase contraofensive din istorie, cea condusă de Stalin la Stalingrad.
„135.000 de kilometri pătrați au fost cuceriti de ruși. Ghinionul meu că nu sunt general român în rezervă, deci sunt deștept. (...) În Rusia, Stalin a zis nici un pas înapoi, apropo de Stalingrad. Când rușii au cucerit cei 135.000 de kilometri pătrați, păi dacă erau asa de eroi, cum de au pierdut atâta teritoriu? Prima ciudățenie, nu-ți aperi teritoriul?
Ei pleacă din Mariupol, din Melitopol. Noi ne-am retras pentru a construi o contraofensivă… A doua ciudățenie, contraofensiva a fost anunțată de vreo două luni și avea un singur obiectiv: sudul, Herson, locul de unde vine apa potabilă în Crimeea. Presa mondială anunță, și într-o noapte aflăm că s-a dus contraofesiva spre Est. Ca și cum ungurii ar vrea să cucerească Ținutul Secuiesc, dar cuceresc Doljul. O contraofesivă nu se evaluează după kilometrii cuceriți, ci după forțele puse în conflict. Care e scopul, ai eliberat 6.000 de kilometri și ce-ai rezolvat? E luat ceva strategic?”, a explicat fondatorul EVZ.
De ce e un război bizar?
„E un război bizar. (...) Armata rusă are 3 milioane de oameni și în Ucraina luptă 200.000. Deci nu e un război, pentru că Rusia nu a mobilizat. A vrut să arate că e o putere uriașă, care nu avea nevoie să își dizloce grosul armatei în Ucraina. Dar în Ucraina 135.000 de kilometri au fost ocupați, unde erau ucrainenii atunci? E aceeasi forță rusească, nu au venit alții. Nu cumva și Ucraina consideră că duce o misiune special militară? Ca să pornești o contrafensivă, mobilizezi, or Ucraina nu a mobilizat tot”, a mai subliniat Cristoiu.
Invitatul lui Robert Turcescu consideră că Rusia „nu își permite să fie înfrântă". Chiar în eventualitatea că Ucraina va învinge, Cristoiu are mari semne de întrebare legat de ceea ce se va întâmpla mai departe cu Rusia, având în vedere istoria sa militară.
Cristoiu: A fost o operațiune publicitară în complicitate cu Occidentul
„Nu cred că Rusia își va permite să fie înfrântă (…). Să zicem că învinge Ucraina, bine, și apoi, cum îi potolim? Să nu uităm, și Stalin a fost o vreme mare erou planetar în presa occidentală, si a fost greu să se întoarcă opinia publică, să se schimbe imaginea. Așa va fi și aici”, a adăugat cunoscutul gazetar.
Invitatul lui Robert Turcescu apreciază că iureșul mediatic a exagerat succesul contraofensivei, în realitate operațiunea fiind de o importanță moderată. „Rezultatul nu e un punct strategic. A fost o operațiune publicitară în complicitate cu Occidentul", a ținut să precizeze jurnalistul.
Emisiunea integrală: