Războiul din Ucraina. S-a destrămat mitul luptătorilor din Mariupol? Ciutacu: Tatuații de la Azovstal nu prea arată a eroi (VIDEO)
- Andreea Vlad
- 24 mai 2022, 18:28
Când eroii de la Azovstal s-au predat rușilor, mitul rezistenței ucrainene s-a făcut țăndări. Emoția mondială legată de războiul ruso-ucrainean a scăzut mult în intensitate. Robert Turcescu și invitații săi în podcastul EVZ Play au comentat ce înseamnă frica și politica într-o lume care a luat-o razna.
Predarea Azovstal, care pentru mulți ucraineni și nu numai a reprezentat un simbol-cheie al rezistenței în fața agresiunii Rusiei, ascunde multe necunoscute. Confruntată cu o inflație galopantă și cu amenințarea unei crize alimentare de proporții, dar și panicată în fața misterioasei variole a maimuței, planeta pare să fi trecut în cheie minoră momentul predării combinatului din Mariupol. Frica de război e depășită de nevoi concrete și de incertitudinile legate de ziua de mâine: prețuri, inflație, criză economică, rate la bănci, bani puțini.
Mihail Neamțu: Nu există niciun Stalingrad în Ucraina
Prezent în emisiunea din studioul EVZ, scriitorul și fostul politician Mihail Neamțu a remarcat că forma de entuziasm care a caracterizat prima parte a războiului „s-a cam disipat. Să admitem că nu există niciun Stalingrad în Ucraina în care să îl vezi pe Zelenski opunând rezistență trupelor invadatoare. A existat o victorie indiscutabilă pentru Ucraina care s-a numit Kiev. Perspectiva să piardă Estul și accesul la mare e, din păcate pentru ucraineni, foarte reală".
„Unde e linia de dialog între Washington și Moscova?"
Fostul politician a deplâns faptul că nimeni nu pare să se gândească la soluții de pace. „Nu am auzit un discurs care să ia în calcul și diplomația. Soluția militară e de moment, dar soluția diplomatică include o gândire strategică. Unde sunt făcătorii de pace? Unde e linia de dialog între Washington și Moscova? În anii 60 Hrușciov și Kennedy comunicau. Mi se pare esențial să ieșim din această logică confruntațională", a completat Mihail Neamțu, care a amintit că în timpul mandatului Trump era liniște pe glob. Însă în momentul de față, americanii ar putea fi cei mai mari susținători ai păcii în Ucraina, căci prețul benzinei îi afectează enorm.
Cât de naziști sunt, de fapt, luptătorii Ucrainei?
Pe de altă parte, realizatorul România TV Victor Ciutacu, care este de acord că toată lumea vrea război, nu pace, a prezentat un clip video de la momentul predării unor luptători care apărau combinatul Azovstal. O parte din acești luptători fac parte din celebrul batalion Azov, o grupare paramilitară care apără Ucraina. Clipul arată tatuajele câtorva dintre ei, inclusiv un tatuaj vizibil care îl reprezintă pe liderul nazist Hitler. „Tatuații de la Azovstal nu prea arată a eroi. Vreo 10% sunt vorbitori de engleză", a remarcat Ciutacu. După cum se știe, unul dintre motivele invocate de Putin pentru invadarea Ucrainei este „denazificarea ei".