Escaladarea tensiunilor din Ucraina ridică tot mai acut problema dacă Federația Rusă pregătește nivelul următor, deocamdată la stadiul de amenințare cu bomba nucleară. NATO a devenit tot mai alertă, căci nu exclude un atac, context în care Rusia ar deschide un front nou căruia alianța defensivă îi poate răspunde de la bazele din România sau Polonia. Invitat în podcastul Contrapunct EVZ, colonelul SRI (r) Tudor Păcuraru a avansat ipoteza activării unui scenariu militar pregătit încă de acum 15 ani.
Săptămâna trecută a fost marcată de evoluții cheie pe frontul de Est. În urma a patru vodeviluri botezate de oamenii lui Putin referendumuri, patru regiuni din estul Ucrainei au fost alipite Rusiei, țarul de la Kremlin marcând momentul printr-un discurs triumfal. Pe de altă parte, avarierea gazoductelor Nord Stream a semnalat că Europa devine o parte tot mai importantă a războiului.
Intrăm într-o nouă fază a războiului! MAE atenționează
Invitatul jurnaliștilor Dan Andronic și Mirel Curea în podcastul Contrapunct EVZ a fost colonelul SRI (r) Tudor Păcuraru, un fin cunoscător al strategiilor militare din spațiul ex-sovietic, căruia i-a dedicat și câteva volume. Editorialistul EVZ a punctat că este evidentă intrarea într--o nouă fază a conflictului militar, dovadă stând avertismentele date de MAE către cetățenii români aflați în Rusia. Însă ce îngrijorează cu adevărat, avertizează invitatul, e lansarea simultană a acestui avertisment și de către instituțiile similare din Polonia și Statele Unite.
Ipoteza că armata lui Putin ar putea ataca una din bazele NATO de la granița frontierelor NATO devine tot mai plauzibilă.
Ce este scenariul Gambitului?
„Îi deranjează baza de la Liov, care este aproape de granița cu Polonia și intrăm în scenariul Gambit, studiat încă din 2016 și 2017. Au avut loc două simulări la nivelul National Security Council, în ultimii ani ai mandatului Obama. Ele s-au concentrat pe o situație: dacă Rusia încolțită efectuează o lovitură asupra unei baze de după hotare cu militari NATO, adică ce s-ar întâmpla la Liov. Una dintre simulări s-a închis cu un răspuns convențional masiv împotriva capabilităților rusești. A doua simulare, care a avut loc după o lună, și știm de la comentatorii americani, în special Robert Kaplan, s-a axat pe posibilitatea unui gambit. Adică a existat o ripostă a NATO împotriva Belarus. De ce?", a afirmat expertul militar.
Belarus, asul din mâneca lui Putin?
Tudor Păcuraru a detaliat misterioasa strategie pregătită de NATO, care a luat în calcul ajutorul celui mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin, Belarus, țară condusă de dictatorul Lukașenko.
„S-a evocat posibilitatea ca Rusia să nu atace de pe teritoriul propriu, să atace de pe teritoriul republicii Belarus Ucraina. Caz în care acționează printr-un proxy, expune Belarusul. De ce bagă acum 20.000 de militari în Belarus, de ce i-au promis un Lukașenko arme nucleare? De ce nu a fost entuziasmat (n.r. - Lukașenko) despre întâlnirea de la Soci de pe 25-26 septembrie?
Putin i-a zis o chestie, eu citez acum din chestiuni neverificate, rușii nu au spus că au discutat asta, dar Putin i-a spus că va recunoaște cele patru regiuni ale Ucrainei și le va anexa la Federația Rusă. Războiul Ucrainei pentru eliberarea acestor raioane ar institui agresiune împotriva Rusiei, motiv pentru care Belarus va fi obligat să intre (în conflict n.r.), având în vedere tratatul militar cu Rusia, împotriva Ucrainei”, a argumentat colonelul.
Ucraina, Coreea de Sud pentru SUA?
În continuarea explicațiilor sale, Tudor Păcuraru are convingerea că Statele Unite vor continua să ajute Ucraina prin intermediul NATO, dar într-o variantă similară cu abordarea din Coreea de Nord.
„SUA nu intenționează să formeze o structură NATO pentru relația cu Ucraina, ci ceva similar cu ce au folosit în Coreea de Sud. Ei se așteaptă ca Rusia să intre în rolul Coreei de Nord, iar Ucraina să intre în logica Coreei de Sud la frontiera cu o țară care dacă urmează acest curs se va destrăma. Dacă se realizează aceste predicții, Rusia mai are câțiva ani de trăit ca federație”
Emisiunea integrală: