Exclusiv. A început războiul pe resurse! Ucraina, porumbelul păcii în criza Nord Stream? Documentul care arată că a luat Rusia prizonieră. Video

Exclusiv. A început războiul pe resurse! Ucraina, porumbelul păcii în criza Nord Stream? Documentul care arată că a luat Rusia prizonieră. Video Sursă: Sergei Elagin | Dreamstime.com

Atacul asupra gazoductului Nord Stream și criza energetică fără precendent care a cuprins Europa ar putea deschide calea unui alt război. Istoria recentă arată că, cu câțiva ani înaintea invaziei Rusiei în Ucraina, marii jucători ai planetei își stabiliseră deja sferele de influență. Bătălia pentru resursele lumii ar putea înlocui treptat războiul din Ucraina.

În emisiunea sa dedicată comentării implicațiilor sabotajului de la gazoductele Nord Stream, jurnalistul EVZ Robert Turcescu a prezentat pe larg un document care atestă că acțiunea de la Marea Baltică are legătură directă cu lupta acerbă pe cine va livra gaze naturale Europei. Potrivit cunoscutului jurnalist, Rusia este azi „prizoniera” Ucraina pentru că numai țara agresată mai poate livra gaze naturale Europei.

Turcescu: Este un război pe cine livrează gaze Europei

„În 16 noiembrie 2019, apare pe Deutsche Welle, un site extrem de serios, un articol. Un moment în care nema război în Ucraina. Articolul se intitulează Nord Stream 2, eternul măr al discordiei. (...) Din punctul meu de vedere, tot ce se întâmplă în momentul de față este un război pe cine livrează gaze Europei. Acum, Rusia devine prizoniera Ucrainei fiindcă este singura cale prin care mai pot livra gaze Europei. Începem să înțelegem că este un război pe resurse, pe gaz, acum se așază bucăți din puzzle-uri. Este vorba despre o incredibilă reașezare geopolitică. Avem clar un război între ruși și americani pentru cine dă gaz Europei”, a observat realizatorul podcastului EVZ Play.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cine controlează Ucraina, controlează unica conductă care mai dă gaz Europei"

Jurnalistul de investigații Bogdan Comaroni a completat opinia moderatorului și-a exprimat convingerea că Ucraina acționează ca o legătură de forță dinspre marile puteri ale lumii către Rusia.

„Eu sper că acum poate înțelege și lumea că cine controlează Ucraina, controlează unica conductă care mai dă gaz Europei din Rusia. Europa la un moment dat se va rebranșa la gazul rusesc. La nivel global se întâmplă ce se întâmplă și în România, adică afaceri cu statul. La nivel global se fac afaceri cu statele.

UE și SUA se tem de o catastrofă nucleară. Chiar și Ungaria a cerut Rusiei să-și retragă forțele de la centrala nucleară din Zaporojia

Rusiei a ocupat centrala nucleară din Zaporojie. Sursa foto: Twiter

A fost afacerea cu vaccinurile, care au trebuit să se miște rapid. Înarmarea, la fel. Liz Truss a zis că Marea Britanie nu se va lăsa mai prejos decât SUA și NATO și dau nu știu câte milioane Ucrainei. Meloni la fel, a zis că Italia va sprijini în continuare Ucraina. Totul este despre bani. Noi vedem pe scenă doar păpușile, Biden și ăștia, dar sunt puși cu mâna. E o falsă punere în scenă. Prin Meloni nu se face altceva decât să se confiște curentul suveranist. Criza alimentară aduce bani rapid. Trebuie să ne înțelegem ce ni se întâmplă", a comentat redactorul-șef Ziuanews.ro.

Următorul război, pe energia din Marea Neagră

În viziunea acestuia, sabotajul gazoductelor Nord Stream este doar un preambul pentru următorul mare război, care va fi unul energetic, în care Ucraina va juca rolul de stat proxy pentru americani. „Fac o prognoză: următoarea luptă pe energie se va da în Marea Neagră. A doua chestie, o să fie război pe tot ceea ce înseamnă Oceanul Arctic. Rusia are cele mai mari spărgătoare din zonă, bătălia va fi enormă acolo, mai ales că acolo sunt considerate cele mai mari resurse de gaze din lume. America vor să închidă capetele în zona respectivă".

De asemenea, Bogdan Comaroni și-a exprimat scepticismul că valul de proteste care se anunță în Europa în urma numeroaselor crize și a recesiunii vor produce efecte. „Protestele vor fi și ele confiscate, să nu îți închipui că ăștia nu vor controla și protestele”, a conchis acesta.

Emisiunea integrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro