Exclusiv. De ce își încarcă românii mașinile electrice la mall. Video

Apple și Hyundai masina electrica

Criza energetică se face tot mai simțită în Europa, iar la noi are specificul că datează anterior tăierii gazului rusescâ. Ca de obicei, românul a găsit soluții la raționalizarea energiei. Face cozi imense la mall-uri pentru a-și încărca mașinile electrice. Victor Ciutacu, Robert Turcescu şi Mirel Curea au dezbătut marți, în cadrul podcastului EVZ-Play, această problemă. Printre altele, cei trei jurnaliști au vorbit despre naționalizarea energiei în România și susținerea digitalizării și mașinilor electrice, în condițiile în care toată lumea spune că nu avem suficientă energie.

Robert Turcescu și invitații săi în podcastul EVZ-Play, Victor Ciutacu și Mirel Curea, au căzut de acord că la noi criza energetică e ca la nimeni. Deși ni se cere de la cel mai înalt nivel, inclusiv de la Bruxelles, să economisim energie și să avem un comportament energetic responsabil, ba pe deasupra inflația a atins cote alarmante, vânzările de mașini electrice au explodat.

Turcescu: Merg să încarce moca la mall, coadă de 10-12 mașini Tesla de 70.000 euro

Tesla se vinde ca pâinea caldă în București și în general mașinile electrice, a remarcat moderatorul, care a mărturisit că nu înțelege pentru nimic în lume cauzele acestei crize. „În California le-au spus să nu-și mai încarce mașinile că este risc de blackout. Unde va duce toată povestea asta? De niște ani de zile suntem bătuți la cap cu trecerea asta pe electric. De doi ani de zile s-a umplut lumea de mașini electrice. Nu am văzut în nicio țară atâtea mașini electrice ca la noi", a observat Robert Turcescu.

Jurnalistul EVZ a completat că, deși suntem bombardați de propaganda economisirii de energie electrică, românii sau cel puțin bucureștenii au mai făcut o aroganță.

„În România e o coadă la încărcat Tesla la mall-urile din București. Își cumpără mașini de 70.000 euro și merg să încarce moca la mall, coadă de 10-12 mașini Tesla, tot orașul s-a umplut de mașini electrice. Sunt grupuri de discuție de unde se ciugulește curent electric mai ieftin”, a comentat Turcescu.

„Simt nevoia să se legitimeze prin tembelisme"

Colegul său de platou, Mirel Curea, și-a exprimat nedumerirea că românii își pot permite să dea minimum 30.000 de euro pe un vehicul electric, în condițiile în care experții spun că nu e indicată pentru transportul în afara localităților. Mai mult, deși ni se spune că nu sunt deloc poluante, procesul de producție al unei mașini alimentate cu energie este la fel de poluant ca în cazul unui bolid ca BMW. „Să vezi când li s-o prăji bateria", a remarcat jurnalistul.

În viziunea lui Mirel Curea, asemenea „idei tembele" care promovează folosirea mașinilor electrice, dar și raționalizarea apei, hrana inovatoare (novel food) ca lăcustele și greierii și dușurile în doi (ultima găselniță venită de la mai-marii UE) nu sunt decât pretexte care să dea legitimitate politică unor lideri europeni care nu au fost aleși de cetățenii țărilor-membre. „Sunt total nelegitimați, simt nevoia să se legitimeze prin tembelisme (...) Au închis minele de cărbune, acum le redeschid, francezii au închis centralele atomice, acum le redeschid. Nu mai există gândire pe termen lung, pe vectori de dezvoltare. Ei gândesc doar pe durata mandatului lor", a completat Mirel Curea.

Ciutacu: Trebuie să producă și să vândă cât mai mult, nu cât mai puțin

După ce a remarcat că goana românilor după Tesla ține de snobism, jurnalistul de televiziune Victor Ciutacu a confirmat că noile direcții venite de la Comisia Europeană au ținte foarte precise, care trec cu mult dincolo de nobila țintă de salvare a Europei în fața consecințelor războiului din Ucraina, în special criza energetică. „Fiecare este pus de cineva, servește niște interese, își servește stăpânii, niciunul nu a câștigat vreun concurs sau olimpiadă să ajungă comisar european".

Realizatorul România TV a criticat deciziile luate de guvernanți cu privire la raționalizarea energiei la iarnă, decizii care contravin logicii economiei de piață. „Este anti-economic. Rostul fiecărui vânzător este să vândă cât mai mult, nu cât mai puțin, e aberant. Trebuie să producă cât mai mult și să vândă cât mai mult, nu cât mai puțin”, a afirmat Victor Ciutacu, în podcastul EVZ-Play de marți.

Emisiunea integrală: