Exclusiv. România, colonia bogaților Europei? Avocatul Mircea Andrei: Avem un abuz de poziție dominantă clar al multinaționalelor. Video
- Andreea Vlad
- 23 februarie 2023, 18:14
Noul partid condus de avocatul Mircea Andrei, Alianța Național Creștină a fost lansat sâmbătă, 17 februarie la București. Președintele formațiunii care se declară naționalistă a fost prezent în podcastul HAI România, unde a arătat de ce dictatura multinaționalelor și a politicii economice a Comisiei Europene condamnă antreprenoriatul românesc.
Platforma celui mai nou partid autohton, lansat de fostul membru PDL Mircea Andrei, include printre altele cerința unei intervenții mai hotărâte a statului, care să apere capitalul românesc în fața invaziei marilor companii străine.
Mircea Andrei: Susținem un intervenționism al statului
Chestionat de moderatorul Sorin Andreiana, redactor-șef al revistei Capital, ce platformă economică are partidul pe care îl reprezintă, Mircea Andrei a specificat că Alianța Național Creștină susține fără rezerve rolul statului ca instrument de echilibru macroeconomic. Invitatul a criticat „capitalismul feroce" care domină în țară și care dezavantajează net economia autohtonă. Alianța Național Creștină este de dreapta, a precizat avocatul, dar susține în egală măsură „un control al statului"..
„Susținem un intervenționism al statului, care să reconstruiască structuri economice (...) În momentul în care noi am intrat în Uniunea Europeană, nu ne-am făcut socoteala că transferul legislației europene în sistemul economic românesc va fi prea greu pentru noi. El era adaptat unor societăți care veneau din libera concurență, dintr-o concurență profundă și puternic capitalizată. Noi ne-am trezit cu reguli de concurență pe care ni le-am aplicat nouă, dar noi nu eram la fel de puternici ca ei", a observat politicianul.
Firmele românești, sabotate din start la licitații
Mircea Andrei a ținut să exemplifice ce înseamnă, concret, defavorizarea firmelor românești în fața celor străine. Invitatul în studioul EVZ-Capital apreciază că licitațiile sunt gândite în așa fel încât defavorizează din start companiile cu capital românesc.
„De exemplu, introducem o legislație pentru firma Mercedes, dar noi nu avem nicio fabrică care să reziste concurenței Mercedes. Când punem criteriile pentru o licitație publică, le punem pe criteriile de performanță de la această firmă. Noi nu o câștigăm niciodată nicio licitație. Am exclus antreprenoriatul român de la posibilitatea de a câștiga licitațiile. Ne-am trezit cu reguli de concurență, dar noi nu suntem la fel de puternici ca ei".
Mircea Andrei: Negociatorii cu UE ne-au expus unui risc concurențial uriaș
O altă frână pusă dezvoltării firmelor românești și implicit a economiei este monopolul exercitat de multinaționale, care este produs de faptul că am avut negociatori slabi în momentul aderării la UE. „Ne-au expus unui risc concurențial uriaș. Avem în România un abuz de poziție dominantă foarte clar a multinaționalelor asupra românilor. Când o să m ai avem structuri economice dacă multinaționala vine cu legea ei, cu capitalul ei, cu forme de sprijin bancar foarte puternice și apar și eu cu o amărâtă de firmă, am și eu o sută de oameni", a mai subliniat avocatul.