EXCLUSIV! Reportaj la „camera de gardă” de la Therme. Cât de sigură este distracția într-un astfel de centru?

EXCLUSIV! Reportaj la „camera de gardă” de la Therme. Cât de sigură este distracția într-un astfel de centru?

Cel mai mare centru de wellness și relaxare bazat pe ape termale din Europa construit de la zero, 8 piscine cu o suprafață totală de 3.000 de metri pătrați, cea mai mare grădină botanică din România, cu 800.000 de plante, cel mai mare complex de saune din Europa și cel mai spectaculos sistem de tobogane de interior din Europa Centrală și de Sud-Est. Așa suna, la început de an, vestea lansării centrului Therme București, devenit astăzi unul dintre cele mai populare puncte de atracție ale Capitalei.

Reporterii EVZ au dorit să afle cât de sigură este distracția într-un asfel de centru și au făcut o incursiune la „camera de gardă” a complexului.

„Din cei peste 200.000 de vizitatori care ne-au trecut pragul centrului, de la deschidere, doar 10 au suferit incidente minore, pentru care a fost nevoie de intervenția rapidă a cadrelor noastre medicale și pentru care am solicitat ambulanța”, spune Dorel Vesa, coordonatorul departamentului de prim-ajutor de la Therme, medic cu 39 de ani de experiență în medicina de urgență. Cu toții însă au plecat în stare de conștiență și s-au recuperat rapid, după ce au primit asistență promptă de la personalul medical din cadrul complexului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Regula de la tobogane: mâinile și picioarele lipite de corp

Dacă ar fi să facă un top al cauzelor care au necesitat asistență medicală, hematoamele și escoriațiile (zgârieturile) ocupă primul loc. Toate problemele de acest gen se întâmplă din neatenție, pentru că vizitatorii se lasă „furați” de distracție, spun medicii. Exact ca la sporturile extreme, și atunci când te dai în tobogane, este nevoie de respectarea instrucțiunilor.

„Mulți dintre cei care se rănesc nu respectă instrucțiunile salvamarilor. De exemplu, pentru a te distra în siguranță, la toate toboganele, indiferent de limita de vârstă pentru care se adresează, regula este să stai cu mâinile și picioarele lipite de corp, pentru a nu risca să te rănești la aterizarea în apă, este o chestiune de fizică. Fiecare tobogan din Therme a fost avizat de instituții autorizate – ISCIR și TIUV – care au elaborat și reguli clare de utilizare a echipamentelor. La Therme nu am înregistrat cazuri  grave de fracturi, doar răni și hematoame ușoare. În cazul incidentelor care au loc în piscină, sfatul nostru pentru vizitatori este să nu încerce să treacă dintr-un bazin în altul prin alte locuri decât cele marcate”, mai spune medicul

Vizitator bulgar, diagnosticat de medicii de la Therme

Pe locul doi, după hematoame și escoriații, sunt lipotimiile, provocate fie de depășirea timpului indicat pentru saune, fie de afecțiuni deja existente, pentru care sauna ar fi contraindicată. Medicii de la Therme le recomandă vizitatorilor care se știu suferinzi de diverse afecțiuni cronice - boli cardiovasculare, diabet etc.- să treacă mai întâi pe la cabinetul de prim-ajutor, pentru un control preventiv – măsurarea tensiunii și a pulsului, măsurarea glicemiei etc. Un astfel de caz fericit a fost cel al unui vizitator bulgar, căruia medicii de la Therme i-au descoperit, în urma unei lipotimii, o afecțiune cardiovasculară de care nu aflase până atunci. „A exagerat cu sauna, a avut o stare de lipotimie și în urma consultației, i-am descoperit o hipertensiune arterială, care se putea agrava, netratată. Ne-a mulțumit și a zis că sigur va reveni, luându-și, evident, toate măsurile de precauție”, spune coordonatorul departamentului de prim-ajutor de la Therme.

Toate aceste proceduri medicale simple reprezintă măsuri de siguranță care pot preveni incidente majore, precum un accident vascular cerebral sau un infarct miocardic. „Înainte să meargă la relaxare în saune, le recomandăm tuturor celor care se știu cu diverse probleme să treacă mai întâi pe la cabinetul nostru pentru un scurt control - tensiune, glicemie, puls. Am avut surprize neplăcute cu vizitatori care au mers în cinci saune, una după alta, și care au suferit lipotimii. Înțelegem interesul crescut pentru această zonă, însă nu trebuie să uităm că în acest centru există multe alte facilități, pe care este bine să le alternăm - ne relaxăm la piscină, la pool-bar, apoi mergem la saune, apoi un duș la cală, opțiuni există”, adaugă medicul. La intrarea în fiecare saună, există specificații privind temperatura și timpul maxim recomandat. În plus, consultanții wellness, aflați permanent la intrarea în saune, au grijă să se asigure că vizitatorii se simt bine și să le reamintească regulile.

Cum funcționează „112” de la Therme București

În cazul în care, totuși, are loc un incident, timpul maxim de intervenție al personalului de prim-ajutor este de 1 minut. Cazul este anunțat prin dispecerat de personalul Therme, iar cadrele medicale se activează imediat. Până să ajungă la locul incidentului, personalul care monitorizează camerele de supraveghere le transmite medicilor informații prețioase despre pacient. „Pacientul stă întins sau și-a pierdut cunoștința, a băut un pahar de apă etc. Toate aceste detalii ne ajută să ne facem un plan de acțiune chiar până să ajungem la locul faptei și știm cum să intervenim”, mai spune Dorel.

În centrul Therme București, există două puncte de prim-ajutor, unul în zona The Palm- destinată adulților, iar altul în zona destinată familiilor cu copii- The Galaxy, amândouă dotate cu tehnologie de ultimă generație, conform standardelor Uniunii Europene. Adică exact ca o ambulanță de terapie intensivă, cu truse de prim ajutor, dotate cu defibrilatoare, măști și tuburi de oxigen, tărgi și cărucioare de transport pacienți. Numai o trusă de prim-ajutor dotată cu aparatură conform celor mai înalte standarde reprezintă o investiție de câteva mii de euro și cântărește peste 10 kilograme.

Cadre medicale non-stop, dublate de o „armată” de salvamari

Echipa medicală de la Therme este formată din 8 cadre medicale. Pe fiecare tură, cel puțin două cadre medicale se află la datorie, pe tot programul centrului, plus o oră înainte și după terminarea acestuia. În plus, cadrele medicale de la Therme sunt dublate de nu mai puțin de 51 de salvamari, cel mai mare corp de salvamari dintr-un astfel de centru, în toată țara.

Pe lângă echipamentele de prim-ajutor, „farmacia” Therme stă la dispoziția oricui are o problemă de sănătate: dureri de cap, de dinți, de spate sau dureri menstruale. „Pot apărea întotdeauna stări de disconfort și nu întodeauna ești pregătit pentru astfel de situații. Ne dorim clienți sănătoși și fericiți, care să se bucure de timpul petrecut aici”, mai spune Dorel Vesa.