EXCLUSIV. Războiul hibrid surclasează războiul clasic! Cum a fentat CIA planurile lui Putin. Boicotul e total (VIDEO)

EXCLUSIV. Războiul hibrid surclasează războiul clasic! Cum a fentat CIA planurile lui Putin. Boicotul e total (VIDEO)Sursa foto: Kremlin

Atacuri cibernetice, propagandă masivă pe rețelele sociale, frake news, dezinformare țintită în Ucraina. Războiul de la granițe a avut de la început un caracter atipic, fiind evident că eclipsează strategia războiului clasic. Invitați în podcastul EVZ Play, doi ofițeri de carieră au descris modul în care războiul informațional și influența serviciilor secrete au subminat planurile țarului de la Kremlin.

Invitați în arena EVZ, colonelul Ion Petrescu și generalul Alexandru Grumaz au punctat că dincolo de realitatea din teren, războiul informațional arată o regândire a importanței serviciilor secrete, dar într-o paradigmă a secolului 21.

Gen. Grumaz: CIA i-a creat un șoc lui Putin, l-a pus în defensivă

Generalul Alexandru Grumaz a subliniat că spre deosebire de orice alt război de până acum, agresiunea pornită de Rusia în țara vecină a fost deturnată de serviciile secrete americane. Concret, președintele Rusiei, Vladimir Putin, planificase un atac anterior datei cunoscută de toată planeta, 24 februarie.

Însă avertismentele serviciilor de informații ale Statelor Unite, CIA, l-au luat prin surprindere pe liderul rus. Pe 12 februarie, un comunicat al Serviciilor de informații amerciane a lansat un avertisment de urgență aliaților NATO, legat de atacul iminent al Rusiei asupra Ucrainei.

Noi tensiuni în relaţiile SUA-Rusia

Serviciile secrete au schimbat miza jocului

„Războiul din Ucraina e un război pe TikTok și pe Youtube. Toată această campanie pe care americanii au pornit-o înaintea începerii operațiunilor militare de a da publicului informații secrete amestecate cu informații din open source a fost o chestiune șoc. L-a pus pe Putin în defensivă. A trebuit să răspundă și și-a dat seama că serviciile lui nu sunt suficient de abile pentru a crea o contraofensivă în media occidentală", a explicat generalul.

„Se cheamă implicare persistentă, e noul concept pe care americanii l-au inițiat în 2018", a completat expertul militar.

Col. Petrescu: Pierderile rușilor anunțate de ucraineni trebuie împărțite la 7

La rândul său, colonelul Petrescu a precizat că este meritul CIA de a-l fi convins pe președintele Biden „să dea în flux curent acele avertismente la care și noi aveam dubii. Acele avertismente au avut rod de a fi amânat câteva operațiuni anterioare pe teritoriul Ucrainei. Au reușit americanii să determine Moscova să tot întârzie momentul invadării".

„Au pierdut surpriza rușii", a completat gen. Grumaz.

Sursa: arhiva EVZ

Chestionat de ce există o diferență așa mare în raportările ucrainenilor față de daunele recunoscute de Rusia asupra armatei sale, colonelul Petrescu a declarat că a comparat datele furnizate de ministerele Apărării ale celor două combatante. „Raportul este de 1 la 3 (n.r. - o treime este cifra reală din cea anunțată). Washington Post citând Pentagon a dat 7.000 de militari ruși morți, Ucraina a dat 14.000, e foarte realist că săptămâna trecută au ajuns primele 2100 de sicrie cu militari ruși în Rusia. Nu se dau la televiziunile noastre și e păcat, surse publice pe Twitter".

Colonelul a adăugat că din sursele sale, Putin a mobilizat pe frontul ucrainean 200.000 de militari dintr-un total de 900.000.

Podcastul în versiune completă poate fi vizionat aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro