Războiul din Ucraina riscă să compromită lupta împotriva schimbărilor climatice, anunță ritos Occidentul. Putin pare inamicul public nr. 1. Jurnalistul Robert Turcescu și invitatul său Ion Cristoiu în podcastul marca EVZ Play au analizat discursul dublu al Occidentului față de cele mai arzătoare teme ale momentului.
În situația internațională creată de războiul din Ucraina, care demonstrează inclusiv dependența puternică a multor economii de combustibilii fosili, experții în domeniul climei ai IPCC (The Intergovernmental Panel on Climate Change), organism ONU care se ocupă cu cercetarea schimbărilor climatice, au publicat în ultima vreme mai multe rapoarte deloc optimiste.
Sancţiunile severe impuse Rusiei ascund multe alte probleme mult mai grave, pe care Occidentul se grăbește să le ascundă sub preș, a fost una dintre concluziile dialogului dintre jurnalistul Robert Turcescu și invitatul său permanent în podcastul EVZ Play de miercuri.
Turcescu: Uite că suntem în 2022 și ghețarii sunt la locul lor
Cristoiu: Dacă vă uitați la sancțiunile de acum, cu embargou’, veți vedea o ciudățenie: ei zic că intră (în vigoare – n. red.) peste un an. Păi, și dacă peste un an nu mai e Putin?!
Turcescu: Corect! Ce se întâmplă?
Cristoiu: Adică, nu observați că embargou’ n-are nicio legătură cu Putin? E un pretext. Probabil, de aia o să-l și păstreze pe Putin, că e nevoie…
Turcescu: Păi, de-asta spuneam mai devreme, maestre, că pare la un moment dat că acest război servește mai mult altor interese decât celor de apărare a Ucrainei. Pare că niște băieți deștepți au zis: „Bă, avem pretextul perfect pentru a provoca niște schimbări în lume pe care n-am putut să le facem nici cu Greta Trotineta (n.r. - Greta Thurnberg), nici cu Al Gore, laureatul Premiului Nobel pentru Pace, care a vorbit despre încălzirea globală și care zicea că în 2018 nu vom mai avea ghețari”. Ei, uite că suntem în 2022 și ghețarii-s la locul lor, ba ieri a mai dat și o grindină nenorocită prin București.
Occidentul, interesat de război mai mult decât Putin?
În aceeași intervenție, moderatorul și invitatul său au chestionat în ce măsură se face vinovat Occidentul pentru războiul din Ucraina. „Am sentimentul din ce în ce mai tare că Occidentului i-a trebuit acest război din Ucraina mai mult decât lui Putin. Se testează armament nou și se scapă de armamentul vechi în Ucraina… Am sentimentul că Occidentul profită… are o rată de profit mult mai mare decât Rusia, de pe urma războiului din Ucraina. Poate mă înșel”.
Versiunea integrală a emisiunii Cristoiu, marea demascare: