Imagini parcă desprinse dintr-un film SF cu accente horror: în Israel e în plină dezvoltare tehnologia prin care magazinele vor putea fi aprovizionate în curând cu... carne făcută la imprimante 3D! Asta după ce făina din gândaci şi lăcuste a trecut rapid de la stadiul de glumă proastă la realitate în scriptele Uniunii Europene. În Vest copiii au început să primească în pachețelul pentru școală snackuri din gândaci. Există o criză alimentară sau cineva vrea să ne covingă să renunţăm la creșterea animalelor şi la agricultură așa cum le ştiam până acum?
Robert Turcescu și invitații săi au căzut de acord, în podcastul EVZ Play, că vin vremuri cu atât mai interesante cu cât sunt mai imprevizibile, sub semnul nobil al progresismului.
Turcescu: Vreau lăcustă de la Dăbuleni, nu lăcuste cu tot felul de nenorociri
Jurnalistul Bogdan Comaroni anticipează că într-un viitor destul de apropiat, astfel de alimente care pot fi scoase la imprimantă vor deveni tot mai numeroase. Deși azi acest lucru pare încă improbabil, Comaroni susține că omenirea va ajunge încet-încet să le considere la fel de firești ca alimentele comestibile considerate normale, și deci să le consume. De altfel, după falsul hamburger, peștele sintetic a ajuns deja în Europa.
Într-un cuvânt, vin peste noi tot felul de experimente, care de care mai bizare. „Vreau lăcustă de la Dăbuleni, nu lăcuste cu tot felul de nenorociri, crescute în fermele lor de rahat din Amsterdam", a exclamat moderatorul.
Cum sunt pregătite noile generații
„Știu copii care mănâncă roșii de-astea care nouă ni se par de carton, spun să nu le mai dăm roșii veștejite dacă le dai roșii de-astea românești. Ei mănâncă roșii să nu curgă stropi. (...) Ăsta o să fie viitorul. Or să fie și sarmalele printate. Viitorul se arată celor idioți. Ăștia de la Sarmalele Reci au fost premonitorii. Se pregătește aia cu lăcustele, după care vor fi proteinele care se bagă în carnea pe care o mănânci. E un sistem acum care cere pe planetă să se oprească ferme cu vaci cu porci. O să îți iei de la magazin doar materia primă: praful de lăcuste. O să le faci pe toate acasă la imprimantă. Generațiile sunt pregătite. Nu o să-ți dea o lăcustă, ci praf de lăcustă”, a afirmat Comaroni în studioul EVZ-Capital.
Redactorul-șef Ziuanews.ro consideră că recomandările venite de la Comisia Europeană, care legalizează așa-numitele alimente inovatoare, sunt un tertip pentru a reseta mentalitățile cetățenilor din statele-membre. „UE nu a interzis înainte să mănânci râme din curte. Acum pare că e legiferată", a observat Comaroni.
Hoandră: E sincronizarea înspre Forumul de la Davos
Jurnalistul și scriitorul Octavian Hoandră se teme că viitor pare unul incert, mai ales pentru cei care doresc să își mențină stilul de viață considerat normal.
„Ăștia ne schimbă viețile. Noi avem o șansă, o să murim la timp sau ne refugiem. Ce fac ăștia? În 2038 (n.r. - anul în care se estimează că se va interzice tutunul) sper să nu mai fiu pe lumea asta, dar îți dai seama cum va arată viața în 2038? E foarte mare pericol pentru oamenii care vor să mai trăiască normal. Am văzut acum un discurs al unui înalt prelat de la Vatican. Am fost șocat cu câtă precizie a identificat el pentru Italia când a început această nebunie, sincronizarea înspre Forumul de la Davos (...) Ușor-ușor conservatorii au fost scoși din scenă ca ei să poată umbla la legile astea”, a atras atenția Octavian Hoandră.
Emisiunea integrală: