EXCLUSIV. Pericolul imens care amenință România! Ne va lovi o nouă criză. Avertismentul experţilor (VIDEO)
- Andreea Vlad
- 15 martie 2022, 06:00
În mai puțin de o săptămână ne-am confruntat cu două crize de proporții: cea de carburant și cea de ulei. Pe fondul izbucnirii războiului din Ucraina, românii au dat crezare unor zvonuri alarmiste și s-au înghesuit să își facă stocuri. Însă riscul inflației, deja existente pe fondul crizei energiei din iarna aceasta, este unul real și poate evolua într-un ritm galopant, avertizează un renumit economist.
Podcastul EVZ Play, moderat de Robert Turcescu, a pornit de la un adevăr simplu: românii au dat năvală să cumpere ulei, deși România este cel mai mare producător de ulei de floarea soarelui din UE. Însă stăm prost la capacitatea de procesare, astfel că din 3 milioane de tone de ulei exportăm nu mai puțin de două milioane.
Peiu: Scumpirea reală la ulei e de 60%, cea mai mare din ultimul an
Tabloul general al momentului în urma declanșării războiului din Ucraina este că toată Europa e afectată de o criză alimentară, apreciază analistul economic Petrișor Peiu. După cum se știe, Ucraina era cel mai mare furnizor de grâu al bătrânului continent și al doilea cel mai mare furnizor de grâu la nivel mondial. „Nici occidentalii nu știu cât vor mai suporta aceste sancțiuni (n.r. - aplicate Rusiei pentru agresiunea Ucrainei).
Un factor agravant al crizei economice este specific României și datează de anul trecut, completează specialistul. Mai precis, creșterea economică nu a fost de 7% așa cum se prognoza, ci de numai 5.9%. „Inflația s-a tot strâns din august 2021 ".
Petrișor Peiu: La noi contează fiecare euro
Analistul economic Petrișor Peiu consideră că deși autoritățile ne sfătuiesc să nu cedăm panicii și zvonurile unei viitoare penurii alimentare, în realitate ne putem aștepta la o inflație galopantă dacă războiul se transformă într-unul de durată. Expertul a avertizat că în eventualitatea unui viitor război economic de durată, țările mai sărace din Uniunea Europeană vor fi cu siguranță cele mai afectate. Un efect direct la noi al crizei ruse este că afacerile Renault ar putea avea de suferit.
În opinia lui Peiu, scenariul unui război de uzură la granițele noastre este cel mai plauzibil fiindcă Rusia pare să aibă resurse pentru un război mai lung. „Sunt chestiuni psihologice care apar în țările mai sărace (n.r. - din UE). Puseuri din astea ca benzina sau uleiul pe cine afectează? Pe noi, pe bulgari, lituanieni, slovaci, la care contează fiecare euro".
Ținând cont că țări bogate ca Germania sau Franța au rezerve alimentare, iar veniturile cetățenilor din țările dezvoltate sunt net superioare celor din țările fostului bloc sovietic, românii ar putea suferi direct în urma unui război pe termen lung la graniță, a conchis specialistul.
Podcastul în format complet poate fi vizionat aici: