Exclusiv. Pericolul cel mai bine ascuns al Inteligenței Artificiale! Cum funcționează alături de serviciile secrete pentru a propaga manipularea. Video

Exclusiv. Pericolul cel mai bine ascuns al Inteligenței Artificiale! Cum funcționează alături de serviciile secrete pentru a propaga manipularea. Video AI / Sursa foto: Dreamstime.com

Ascensiunea inteligenței artificiale în toate domeniile este salutată cu entuziasm de mulți, dar criticată de și mai mulți. Robert Turcescu și invitații săi în podcastul HAI România, jurnaliștii Bogdan Comaroni și Octavian Hoandră, au comentat pericolele insidioase pe care le aduce inteligența artificială.

În primul rând, a observat jurnalistul de investigații Bogdan Comaroni, manipularea prin intermediul Inteligenței Artificiale este mai subtilă și nu este la vedere, așa cum pare în cazul Chat GPT, ceea ce le face cu atât mai periculoase.

Microfoanele din telefon îți fac profilul

Jurnalistul a observat că motoarele de căutare sunt folosite în mod direct de formele de IA, iar informațiile legate de preferințele utilizatorilor de telefoane sau rețele media sunt oferite serviciilor secrete.

„Motoarele de căutare și portalurile din zona de socializare, te îngrozești la ce s-a ajuns. Există o ierarhie a inteligenței artificiale, nu cea a GPT pe care o vede toată lumea și zice că e la un nivel destul de mare, de profesor universitar. E într-o creștere exponențială că până la sfârșitul anului Chat GPT devine cea mai inteligentă gândire de tip analitic de pe planetă. Nimeni nu observă ce se întâmplă cu inteligențele artificiale din aceste motoare de căutare și rețelele de socializare, care până acum erau folosite doar să-ți inducă publicitatea.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-a ajuns la un nivel în care microfoanele telefoanelor, a observat oricine că vorbești ceva și îți apare reclama. Cea mai mare supraveghere care se face acum, că nu trebuie să îți mai pună Securitatea microfon, e că inteligențele artificiale îți fac un profil din ascultarea pe care o au la laptopuri, ce vorbești cu nevasta la telefon. Acum să nu înțeleagă lumea că vine factorul ăsta uman și aude ce a vorbit Turcescu cu Comaroni la telefon.

Astea sunt înmagazinate și există profiluri care, așa cum sunt puse la dispoziția firmelor de publicitate discuțiile legate de mărfuri, marketing, sunt puse la dispoziția serviciilor secrete informații despre clienți pe care le administrează tot inteligențele artificiale. Să nu își închipuie cineva că stă cineva de la serviciul secret. Nu, se creează acel profil, vine o chestie îndosariată, fișată exact ca la reclamă. Comaroni e urmărit prin întreaga lui activitate pe care o desfășoară în online, acasă, prin ascultare", a explicat invitatul lui Robert Turcescu.

Subiectele în trend se rostogolesc prin manipulare

În continuarea dialogului, a punctat redactorul-șef Ziuanews, profilurile sunt folosite pentru a propaga subiectele în trend la momentul respectiv, mai ales temele cele mai controversate în spațiul public. Bogdan Comaroni a adus ca exemplu amploarea neașteptată luată de declarațiile preotului Matei Vulcănescu, potrivit căruia pisicile sunt spirite malefice, care nu au legătură cu Hristos.

„Aceste profile în zona asta de Facebook sau de rețele sociale, dacă e un subiect în trend, ecumenismul sau scoaterea cash-ului, sunt imediat amplificate, transmise pe rețelele sociale și băgate în față. Multora nici nu le trece prin cap, ei cred că au liberul arbitru, că au discuții, că au libertate de exprimare.

Manipularea asta e foarte subtilă, cazul ăsta cu preotul e o dovadă. În mod normal, o discuție de felul ăsta nu trebuia să iasă în față și să se rostogolească și mai ales să nu ducă la o dezinformare și o manipulare. Totdeauna îți impui punctul de vedere sau manipulezi printr-o chestie dubitativă sau care e legată de frică. La corona ți-era frică de moarte, la partea cu credința nu ți-e frică de moarte, dar ți-e frică de Dumnezeu. Atunci manipularea se petrece întotdeauna în baza unui procent de îngrijorare legat de frică", a mai precizat Comaroni.

Credința va salva lumea?

În viziunea scriitorului și jurnalistului Octavian Hoandră, deși admite că este o convingere idealistă, acesta consideră recursul la credință ca fiind singura soluție pentru a diminua influența inteligenței artificiale. „Exact credința va salva. Înainte de examene bisericile sunt pline de tineri care se roagă. Noi ortodocșii ne rugăm atunci când ne e greu sau când ni se întâmplă o nedreptate. Atunci suntem foarte bisericoși, dar în substrat credința există. La noi la ortodocși, credința e un pic mai omenească și probabil că ne va salva, pentru că în subconștient avem întotdeauna reazemul lui Dumnezeu".

Totuși, a remarcat în context Bogdan Comaroni, în prezent există un atac sigur, deși greu de detectat inclusiv la adresa credinței, și anume diversiunea despre credință pornind chiar din interiorul acesteia. „Dacă presari credința cu superstiții, ataci credința", a conchis Comaroni în podcastul transmis pe canalul de Youtube HAI România.

 

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro