EXCLUSIV. Părintele Luca, medic la Spitalul Fundeni, despre răbdarea care face minuni: „Medicul tratează, Dumnezeu vindecă“. (VIDEO)
- Andreea Vlad
- 26 martie 2022, 19:32
Luca Bîlteanu este un medic absolut deosebit: are 6 facultăți și un doctorat în Franța. Este preot la mănăstirea Crasna, dar și cadru universitar care predă științe matematice și fizică. Invitatul medicului Lucian Duță în podcastul „Fără Anestezie“ este o mărturie vie a credinței în jurământul lui Hipocrat. Este rezident la Spitalul Fundeni, exact acolo unde există suferința cea mai adâncă.
Luca Bîlteanu a absolvit 6 facultăți printre care: Teologia, Fizica, Matematica, Drept Canonic, Medicina. Trei dintre ele făcute în Franța, țara unde are un doctorat și de unde a revenit în țară dintr-un motiv pe care îl consideră simpli: împlinirea sufletească. „Sper ca în urma discuției cu el să devenim un pic mai buni“, a spus Lucian Duță în preambulul emisiunii sale.
La doar 40 de ani, Părintele Luca este medic rezident în specialitatea radioterapie la Spitalul Fundeni. În fiecare zi de la ora 7.00 este în spital, iar după ora 14.00 predă ca și conferențiar Biostatistică si Biofizică.
Părintele Luca: Răbdarea înseamnă a-l lăsa pe Dumnezeu să lucreze
Chestionat de medicul Lucian Duță care consideră că trebuie să fie calitatea cea mai importantă la un medic în afara pregătirii profesionale, părintele Luca a subliniat astfel: „Răbdarea, spun din perspectiva mea că eu nu am. Răbdarea în cele mai mari valențe, cu pacientul, cu familia. Și răbdarea ca virtute creștină, a-l lăsa pe Dumnezeu să lucreze, în a aștepta ca Dumnezeu să vindece după ce (n.r. - medicul) l-a tratat. Medicii tratează, pacientul se vindecă. Răbdarea înseamnă a-l asculta și pe celălalt.
Părintele Luca a menționat, de asemenea, că medicina actuală trebuie să se redefinească întrucât ne îndreptăm spre o schimbare de paradigmă. „A avea răbdare să fii perseverent, să studiezi și să schimbi paradigma. Condiția ca un medic să aibă succes e în primul rând să aibă empatie față de bolnav. Empatia e o trăsătură iconică ce vine din asemănarea cu Dumnezeu. (…) Empatia limitează numărul medicilor cu adevărat buni".
„Trebuie să ai răbdare că Dumnezeu le aranjează"
„Empatia e o chestiune de scânteie a medicului pe care o are sau nu o are", a completat moderatorul. Acesta l-a menționat în context pe eminentul chirurg Luca al Crimeei, canonizat în 1961, care opera doar cu icoana Maicii Domnului în salon, în plin stalinism. „Sfântul Luca e un model ideal. Toți medicii ar trebui să privească spre el, a avut foarte mare curaj. Și curajul vine tot din răbdare. Trebuie să ai răbdare că Dumnezeu le aranjează. Toți medicii care sunt slujitorii lui Dumnezeu se află sub protecția lui", a conchis Părintele Luca.
Podcastul integral poate fi urmărit aici: