Evenimentul Zilei > Actualitate > EXCLUSIV: Omul care a dinamitat suspendarea preşedintelui: PSD-istul Şova
EXCLUSIV: Omul care a dinamitat suspendarea preşedintelui: PSD-istul Şova

EXCLUSIV: Omul care a dinamitat suspendarea preşedintelui: PSD-istul Şova

Încurcarea planurilor de suspendare a preşedintelui de către parlament, prin plasarea deciziei finale la Curtea Constituţională, i se datorează, paradoxal, unui PSD-ist, apropiat al lui Victor Ponta. Este vorba de senatorul social-democrat Dan Şova, cel care a propus modificarea legii Curţii Constituţionale în sensul validării sau respingerii definitive de către judecători a unei hotărâri a parlamentului, fie că este vorba de Senat, Camera Deputaţilor sau ambele Camere reunite.

Or, suspendarea preşedintelui trebuie să urmeze, din punct de vedere constituţional, acest traseu.
Socoteala dinantea schimbării de gardă la Curte
Modificarea a fost făcută la o lege propusă de o un grup de senatori PDL şi aprobată în sesiunea extraordinară din luna august, la cererea preşedintelui Traian Băsescu, aşa cum a arătat ieri EVZ. Amendamentul fusese însă depus, discutat şi aprobat în unanimitate în Comisia juridică a Senatului, Camera care a avut ultimul cuvânt pe acest proiect de lege, pe 20 aprilie 2010, potrivit raportului Comisiei.
La acea vreme, opoziţia avea majoritate la Curtea Constituţională şi toate semnalele că această situaţie se va păstra după 7 iunie, momentul schimbării de gardă. În ultimul moment, după strângerea rândurilor în coaliţie, PDL a reuşit însă să o impună pe judecătoarea Iulia Motoc ca propunere din partea Senatului şi pe Mircea Minea din partea Camerei Deputaţilor, răsturnând majoritatea în favoarea reprezentanţilor puterii.
Dacă în calculele iniţiale o tentativă de suspendare l-ar fi dus pe Băsescu, ca şi în 2007, direct la referendumul pentru demitere, în această nouă situaţie demersul are şanse aproape nule. În acest moment legea se află la promulgare, fiind însă prea puţin probabil ca Băsescu să o respingă.
Şova: „Atunci m-am gândit la revocarea lui Geoană”
Senatorul Dan Şova a explicat astăzi pentru EVZ că a promovat această modificare pentru a împiedica un eventual abuz al actualei puteri în cazul revocării lui Mircea Geoană de la şefia Senatului. „Majoritatea parlamentară conjuncturală care e creată acum vrea să impună decizii care încalcă Constituţia. E vorba de intenţia de a-l schimba pe Mircea Geoană, deşi Constituţia prevede că preşedinţii Camerelor se aleg pe patru ani”, îşi justifică el opţiunea.
Şova susţine că nu s-a gândit la acel moment la o tentativă de suspendare a preşedintelui şi nici nu l-a informat pe Ponta pentru că „are şi el pregătire juridică”. În plus, senatorul PSD crede că o decizie în acest sens ar fi pur politică, în consecinţă „Curtea poate să verifice doar dacă s-a îndeplinit procedura”, nu şi decizia pe fond.
Nu are însă aceeaşi certitidine a succesului în ipoteza în care parlamentul ar trece peste un aviz consultativ negativ din partea judecătorilor, aşa cum s-a întâmplat în 2007, iar CC ar respinge în final definitiv – pe baza noii legi – decizia de suspendare. „Asta ar fi lovitură de stat! CC nu poate cenzura o decizie politică”, consideră Şova.
Greblă: „ E bine să existe o verificare de constituţionalitate”
Preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Toni Greblă, spune că motivul pentru care s-a adoptat aceast amendament este acela că până acum hotărârile parlamentului nu puteau fi cenzurate de nicio instanţă.
„Am luat această decizie pentru că hotărârile parlamentului nu puteau fi obiectul unei contestaţii nici de neconstituţionalitate, nici în contencios administrativ.  E bine ca şi hotărârile Camerelor să poată fi obiectul unei verificări de constituţionalitate. Dacă o majoritate absolut iresponsabilă, zăpăcită, votează mâine pentru dizolvarea parlamentului, această decizie nu putea fi atacată niciunde. Nu votul, dar condiţiile în care s-a luat o decizie trebuie să poată fi cenzurate în instanţă”, consideră Greblă.
Acesta spune că senatorii PSD nu au omis la acel momet faptul că şi suspendarea e rezultatul unei hotărâri a parlamentului, dar că acest lucru nu ar anula şansele unei astfel de tentative. „La Curtea Constituţională nu se verifică decât îndeplinirea condiţiilor procedurale de suspendare, nu modul cum s-a votat”, a declarat Greblă pentru EVZ.

UPDATE:
Videanu: "Eu cred că suspendarea nu va fi iniţiată"

Din barca puterii, Adriean Videanu s-a declarat astăzi convins că demersul pentru suspendarea preşedintelui nu va mai fi nici măcar lansat oficial de PSD, în ciuda entuziasmului cu care a fost anunţat ieri, ca avertisment.

"Suspendarea e un subiect care nu ne îngrijorează absolut deloc. N-are niciun fel de raţiune, nici politică şi nici de altă natură. De aceea eu cred că nici demersul nu va fi iniţiat", a declarat astăzi prim-vicepreşedintele PDL, la Târgovişte.