EXCLUSIV. NU E BANC! Șeful IPJ Neamț a dat un ordin prin care declară ilegală GREVA FOAMEI. Actul a fost semnat și de JURISTA instituției

EXCLUSIV. NU E BANC! Șeful IPJ Neamț a dat un ordin prin care declară ilegală GREVA FOAMEI. Actul a fost semnat și de JURISTA instituției

Situație de necrezut la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Neamț. Pentru a-l determina pe un agent să înceteze greva foamei, în sediul Poliției Roman, comisarul șef Costel Tablan a semnat un ordin prin care îl soma pe polițist să înceteze protestul, pe motiv că e ilegal. Agentul a rămas șocat de faptul că șeful lui confundă refuzul de a mânca cu încetarea colectivă a lucrului.

O săptămână întreagă a protestat vicepreședintele SNAP România, Ioan Cănărău, împotriva șefului Poliției Roman, comisarul șef Constantin-Dragoș Balău, pe care îl acuză de abuzuri împotriva sa și a unor colegi de ai săi. A stat în fața sediului și pe holurile instituției și a intrat și în greva foamei. În ultima zi de protest, vineri, agentul Cănărău a primit o notificare, semnată de însuși șeful IPJ, comisar șef Costel Paul Tablan, prin care era somat să înceteze protestul „în termen de o oră de la primirea prezentei”. În notificarea semnată și de juristul IPJ, inspector principal Cristina Verdeș, se arată că greva agentului Cănărău „nu întrunește condițiile de legalitate pentru desfășurarea acesteia”, respectiv nu îndeplinește prevederile din Legea 62/2011, privind dialogul social.

Agentul Cănărău; „Mustește prostia în pereții IPJ Neamț”

Contactat de „Evenimentul zilei”, vicepreședintele SNAP a declarat că, în ziua în care a primit notificarea de la IPJ Neamț, tocmai se hotărâse să înceteze protestul deoarece primise asigurări de la conducerea Poliției Române că sesizările semnalate de el și de alți colegi de ai săi vor fi verificate. „Eram în fața sediului, când mă hotărâsem să plec acasă. Am vrut să intru în sediul Poliției Roman, la toaletă, să mă spăl. Mi s-a pus pumnul în piept de către un coleg care a zis că a primit ordin de la șeful Poliției Roman, comisarul șef Bălău, să nu mă lase să intru cât sunt în greva foamei. Când  i-am zis că nu mai sunt, m-a lăsat”, a povestit Cănărău.

Agentul nu își explică cum pot șefii lui să confunde o formă de protest individuală, cu o grevă organizată, așa cum este prevăzut în legea dialogului social. „Prin grevă se înțelege orice formă de încetare colectivă și voluntară a lucrului într-o unitate”, arată Cănărău. În schimb, conform dicționarului explicativ al Limbii Române, „prin greva foamei de înțelege refuzul de a mânca, folosit de cineva în semn de protest”. 

„Am  primit o hârtie de la IPJ prin care mi s-a cerut să încetez greva. Mustește prostia în pereții IPJ Neamț. Conform Legii dialogului social, greva este încetarea colectivă a lucrului într-o unitate. Deci colectivă, nu individuală. Sindicatul nostru va depune o plângere penală pentru comiterea infracțiunii de constrângere sau condiționare a liderilor sindicali de a-și îndeplini atribuțiile funcțiilor pentru care au fost aleși”, a spus liderul de sindicat Ioan Cănărău, citat de presa locală.

Polițist amendat de jandarmi

Vicepreședintele SNAP ne-a spus că, înainte de inițierea protestului, el a transmis Primăriei Roman solicitarea de a protesta, singur, în fața Poliției. Cu toate acestea, el a fost amendat de două ori de jandarmi. „Ca să mă intimideze, șefii lor  i-au trims pe colegii mei jandarmi și m-au sancționat pentru că stăteam pe trotuar cu un banner. Mi-au dat două amenzi de câte 1.000 de lei pe care le contest, evident. Alt coleg m-a acuzat că, din cauza mea a venit Corpul de Control al IGPR care este aici de câteva zile”, a mai adăugat Cănărău.

Agenți amenințați cu moartea

Protestul liderului de sindicat a fost declanșat la trei luni după ce o patrulă a Poliției Roman a fost agresată de doi bărbați, iar conducerea Poliției Neamț a refuzat să înregistreze ultrajul . Cazul semnalat de Cănărău a ajuns în atenția Corpului de Control al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), transmis de conducerea SNAP.

Este vorba despre un incident care a avut loc pe  4 aprilie. Atunci, o patrulă a Poliției Locale din Roman a solicitat sprijin din partea a trei agenți de siguranță publică din cadrul Poliției Municipiului Roman, pentru gestionarea unui scandal provocat de doi bărbați, în fața unui bar. În urma intervenției, toți polițiștii, atât cei din cadrul Poliției Locale Roman, cât și cei din cadrul Poliției Roman, au fost ultragiați de către doi indivizi. După ce au fost conduși la sediul Poliției Locale Roman, cei doi scandalagii i-au înjurat și lovit pe polițiști, amenințându-i cu moartea, spune liderul SNAP Neamț.

Incidentul a fost filmat de agentul Cănărău cu telefonul personal. Culmea este că ofițerul aflat la comanda unității a primit plângerea polițiștilor locali, pentru ultraj, dar nu a frut să le înregistreze pe cele agenților de poliție, colegii lui de la Poliția Municipiului Roman.

În sesizarea SNAP adresată MAI se arată că, în loc să demareze în regim de urgență întocmirea actelor premergătoare privind infracțiunea de ultraj privind pe cei trei polițiști din cadrul Poliție Roman, șeful instituției, comisarul șef Constantin-Dragoș Balău, a depus o plângere penală împotriva vicepreședintelui SNAP, agentul șef principal Ioan Cănărău, pe motiv că a comentat imaginile surprinse cu telefonul mobil. Imaginile au fost difuzate de televiziuni după mai mult timp de la incident.

SNAP precizează, însă, că, în conformitate cu art. 277 alin. 4 din Noul Cod penal, „Nu constituie infracțiune fapta prin care sunt divulgate ori dezvăluite acte sau activități ilegale comise de autorități într-o cauză penală.”.  „Subliniem faptul că nu este prima dată când șeful Poliției mun. Roman aduce aduce atingerii imaginii Poliției Române, acesta afirmând în trecut despre agenții de siguranță publică: „sunt purtători de baston”; „vor doar să bage cardul în bancomat”, aspecte care au fost tolerate la acea vreme de conducerea IPJ Neamț.”, se mai arată în sesizarea SNAP adresată Corpului de Control al MAI.

Demersurile făcute de Cănărău, în sprijinul colegilor săi, au rămas fără rezultat la nivelul IPJ Neamț. El spune că acesta este motivul care l-a determinat, în calitate de lider de sindicat, să apeleze la această formă de protest.