Exclusiv. Noi informații despre polițiștii arestați pentru zeci de șpăgi. Ce strategie au adoptat ca să scape mai ieftin

Exclusiv. Noi informații despre polițiștii arestați pentru zeci de șpăgi. Ce strategie au adoptat ca să scape mai ieftin

Ancheta în cazul celor doi polițiști șpăgari de la Brigada Rutieră a Capitalei - cms. Andrei Pantea și agentul șef  Valentin Olteanu - este în plină derulare. Investigațiile care îi vizează au condus la descoperirea altor 20 de șpăgi pe care cei doi le-au luat în tandem de la șoferii care au greșit în trafic.

Acum, pentru cei doi polițiști cu zeci de șpăgi la activ miza este uriașă, motiv pentru care au pregătit o strategie care să le aducă o pedeapsă cât mai mică.

Zeci de șoferi, ”cotizanți” pentru polițiștii șpăgari

La sfârșitul lunii aprilie, doi polițiști de la Brigada Rutieră a Capitalei erau prinși în flagrant, într-o  desfășurare de forțe derulată în plină stradă, în Dorobanți, sub ochii a zeci de trecători și șoferi. Primiseră mită de la un conducător auto care a greșit în trafic. De fapt, era un ofițer sub acoperire care a participat la operațiunea de demascare a celor doi. Acela a fost ultimul act al unei acțiuni de supraveghere a cms. Andrei Pantea și a subalternului său, agent șef Valentin Olteanu, despre care se știa că au transformat șoferii care greșesc în trafic în ”cotizanți” la buzunarele lor. În baza probelor adunate până în acel moment, investigatorii DIICOT și DNA demonstraseră 39 de șpăgi pentru agent și 38 pentru comisar care, la acea vreme, avea funcția de ofițer-coordonator cu 60-80 de polițiști în subordine.

Numărul șpăgilor a crescut

Între timp, în săptămânile care s-au scurs de la plasarea lor în arest la domiciliu pentru acuzația de luare de mită în formă continuată, lucrurile s-au mai schimbat pentru cei doi. Și nu în bine. Procurorul și polițiștii DNA, care instrumentează dosarul, au continuat audierile, au studiat înregistrările video și audio (n.r. în mașina de serviciu a cms. Pantea - fost judiciarist la Dâmbovița - fusese instalată tehnică de interceptare ambientală) și au ajuns la concluzia că fiecare dintre cei doi polițiști a luat cu 20 de șpăgi mai mult. Acum, Pantea are pe cap 57 de fapte, iar Olteanu 59, cu două ”lucrări” mai mult.

”Cercetările ulterioare au scos la iveală faptul că numărul actelor materiale este mult mai mare. Acum, în sarcina ofițerului sunt 57 de fapte față de 38 câte erau inițial, iar în cea a agentului sunt 59, față de 39. Și aceste noi acuzații au fost aduse la cunoștința celor doi”, ne-au dezvăluit surse judiciare.

Strategia polițiștilor șpăgari

În aceste condiții, situația celor doi polițiști șpăgari de la Brigada Rutieră este din ce în ce mai complicată. Crește numărul faptelor și, implicit, al sumelor pe care le-au luat ca șpagă de la șoferii pe care i-au prins că au greșit în trafic. De regulă, personaje cu bani, oameni de afaceri, de preferat străini, aflați la volanul unor mașini scumpe.

Cum miza este chiar libertatea lor, cms. Adrian Pantea și agentul șef Valentin Olteanu au recurs la o strategie de apărare care să-i aducă în fața unei pedepse cât mai  mici.

”Au recunoscut faptele probate până la flagrant și arestare, care erau oricum extrem de bine probate, apoi au început să ofere informații care să conducă și spre alte infracțiuni de mită comise de ei. Cu ce au oferit ei, cu ce continuă să adune investigatorii s-a ajuns la depistarea mult mai multor fapte al căror număr este acum de aproape 60. Colaborând la maximum, cei doi încearcă să ajungă să obțină un acord de recunoaștere a vinovăției care le-ar micșora pedepsele cu o treime. E o strategie. Deocamdată, procurorul nu s-a arătat interesat de încheierea vreunui acord”, au dezvăluit pentru EVZ surse apropiate anchetei.

Polițiștii șpăgari au demisionat

Un alt fapt important în derularea anchetei este că cei doi și-au depus, din arestul la domiciliu, demisiile. Astfel, dacă vor fi condamnați pentru acte de corupție, foștii angajați ai ”Internelor” nu vor mai benefica de avantajele pensiei militare, ci vor trebui să muncească până la 65 de ani dacă vor vrea să fie pensionari cu contributivitate la stat.  Asta dacă nu vor vrea să se lanseze în afaceri după ispășirea pedepsei.

Ne puteți urmări și pe Google News