Apariția în spațiul public a unei filmări cu saci negri cu cadavre înșirate în morga Spitalului Universitar Central a creat isterie și groază. Managerul instituției medicale a confirmat, în podcastul EVZ Play de marți, autenticitatea acestor imagini și a pledat pentru singura soluție pe care o întrevede în stoparea pandemiei: imunizarea.
Medicul Cătălin Cârstoiu a atras atenția că spitalul pe care îl manageriază este în prima linie a pandemiei, alături de alte câteva instituții medicale. Potrivit acestuia, imaginile difuzate pe internet au circulat strict între medicii Spitalului Universitar și vorbesc de la sine despre amploarea valului 4.
„E o imagine tulburătoare și pentru mine ca om"
„Erau imagini postate ieri dimineață (n.r. - luni) pe grupul șefilor de secție de doamna profesor Saiuc. Rugămintea doamnei doctor era de a accelera formalitățile de externare către familii (n.r. - ale persoanelor decedate). Ar fi fost foarte interesant să difuzați imagini și de la centrul de vaccinare, ieri nu era nimeni. În spital sunt aproape 900 de pacienți negativi cu urgențe majore (traumatisme, intervenții chirurgicale etc.), dar și 414 pacienți pozitivi dintre care aproape 100 de pacienți cu formă severă de boală. Pe holuri erau 43 de licențe, forme severe de boală, pacienți nevaccinați cu vârste între 25 și 92 d e ani. E o imagine tulburătoare și pentru mine ca om".
„E consecința campaniei publice de nevaccinare de ani de zile"
Managerul Spitalului Universitar a subliniat că acest dezastru e consecința campaniei publice de nevaccinare, care durează de ani de zile și a pledat pentru vaccinare. „E unicul glonț pe care îl avem în lupta cu un virus imprevizibil ca evoluție și ca aspect al bolii. Culegem roadele unei campanii pe care nu am reușit să o explicăm. Vinovați sunt și cei din corpul medical care se pronunță antivaccinare, deontologic e foarte grav.
Eu cred că vaccinarea trebuie să fie obligatorie pentru anumite categorii profesionale, obligatoriu personalul medical. E discriminatoriu față de pacient ca personalul medical să nu fie vaccinat. Pentru a opri acest haos este necesară vaccinarea. (...) Încărcarea emoțională și psihică la medicii ATI e maximă, dar și eforturile lor au o limită.
Cătălin Cârstoiu le recomandă românilor să se prezinte imediat la medic dacă observă simptome suspecte și să nu apeleze la automedicație, consecințele putând fi grave.
Ediția integrală a emisiunii poate fi vizionată aici: