Sfidare la nivel înalt. Centrul pentru victimele agresiunilor, inaugurat cu mare fast, închis imediat. FOTO

Sfidare la nivel înalt. Centrul pentru victimele agresiunilor, inaugurat cu mare fast, închis imediat. FOTO

"Primul centru de intervenție pentru victimele violenței sexuale”, inaugurat de Turcan la debutul lunii curente, nu funcționează. O anchetă dezvăluie că același centru a mai fost inaugurat și acum trei ani de zile. Nu a funcționat niciodată.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a inaugurat un centru pentru victimele agresiunilor sexuale pe 10 mai. O anchetă jurnalistică arată că centrul în cauză fusese deschis și acum trei ani de zile, însă nu a funcționat niciodată. Și anul acesta, Raluca Turcan a inaugurat la Spitalul Universitar de Urgență din București centrul pentru ajutorarea victimelor de natură sexuală, după care a pozat pentru a avea material de publicat pe Facebook. Astăzi, centrul este închis.

Centrul pentru victimele agresiunii sexuale nu poate fi contactat

Dezvăluirile încep să iasă la suprafață odată ce o tânără străină din România, victimă a unui viol, a rămas însărcinată și a vrut să ia legătura cu centrul inaugurat la debutul lunii curente. Fata dorea să realizeze un test de paternitate antenatal, însă nu a reușit să ia legătura cu niciun reprezentant al centrului în cauză.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cele din urmă, tânăra a luat legătura cu Centrul Filia, un ONG din București care luptă pentru drepturile femeilor. O reprezentantă a acestuia a contactat Spitalul Universitar, de unde i s-a transmis că centrul nu dispune de număr de telefon și, de asemenea, nu funcționează.

Medicii nu au aflat despre deschiderea centrului

Libertatea a dezvăluit că centrul propriu-zis este încuiat, iar o parte din personalul spitalului unde a avut loc inaugurarea nici măcar nu este în cunoștință de cauză de deschiderea centrului pentru victime sexuale.

Centrul nu pune la dispoziție personal propriu, ci salariații sunt cadre medicale ale Spitalului Universitar de Urgență din București . Ca victimă poți participa la o singură ședință cu un psiholog la centrul respectiv. Ulterior, ești redirecționat spre psihologii din cadrul DGASPC Sector 5, notează sursa citată.

Turcan a pozat în 11 poze de la inaugurarea centrului

Centrul din cadrul Spitalului Universitar din București, prezentat drept  „primul centru de intervenție pentru victimele violenței sexuale” din Capitală, reprezintă un proiect al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), din subordinea Ministerului Muncii, realizat în parteneriat cu Spitalul Universitar București, Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti și Institutul de Medicină Legală București.

La lansarea sa au participat Raluca Turcan, secretarul de stat al ANES, Luminița Popescu și managerul Spitalului Universitar de Urgență București, Cătălin Cîrstoiu. ANES a publicat pe Facebook mai multe poze de la inaugurarea centrului, iar în 11 dintre ele apare Turcan.

Ce susține coordonatorul centrului

După câteva încercări eșuate de a lua legătura cu reprezentanții centrului pentru victimele agresiunii sexuale, jurnaliștii Libertatea s-au deplasat la Spitalul Universitar, spre a intra în contact cu coordonatorul proiectului în cauză.

„Noi am deschis centrul săptămâna trecută. În momentul de față sunt lucruri care țin de Agenția Națională, care trebuie să facă o serie de documente, pe lângă protocolul în sine. Nu putem să lăsăm centrul deschis pentru că are niște dotări care se vor utiliza strict de către victimele violenței domestice. Numai kiturile alea care trebuie securizate, căci e un kit care duce proba la INML”, a spus Mirela Zivari, coordonatorul centrului.

În legătură cu tânăra studentă străină, psihologul a transmis că „dacă chiar dorea să ne găsească, ne găsea”, potrivit sursei citate.

Centrul a mai fost inaugurat în 2018

Acum trei ani de zile, în luna noiembrie a anului 2018, același centru a fost inaugurat în cadrul aceluiași spital. Pe atunci, purta numele de Centrul de Criză pentru Situațiile de Viol.

Misiunea reprezentanților centrului era să „plimbe hârtiile, nu victimele”.

„La nivelul acestui centru este asigurată eficient și rapid examinarea medicală și medico-legală, asistența posttraumatică și consilierea victimelor violenței sexuale”, doar că asta nu s-a întâmplat niciodată, scrie sursa citată.

„S-a inaugurat acest centru în 2018, dar centrul nu a existat niciodată. La vizita de evaluare care a fost făcută, s-a constatat că nu există centrul și s-a reziliat contractul”, a declarat managerul Spitalului Universitar.