Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Monarhia salvează România? Ce șanse sunt să revenim la o monarhie constituțională. VIDEO
VIDEO

Exclusiv. Monarhia salvează România? Ce șanse sunt să revenim la o monarhie constituțională. VIDEO

În anul când aniversăm un centenar de la nașterea Regelui Mihai I, mulți români s-au gândit invariabil cum ar fi fost dacă după Revoluție am fi revenit la monarhie. Mai este însă o soluție viabilă și în secol 21? Mai este această temă una de actualitate pentru români? Invitații jurnalistului Mirel Curea în emisiunea EVZ Istoric au încercat să contureze scenariul cel mai plauzibil.

Emisiunea EVZ Istoric, transmisă live de la 12.00, pe pagina de Facebook evz.ro şi pe canalul de YouTube EVZ-Capital, a repus pe tapet o ipoteză interesantă: aceea a revenirii la monarhie. Zilele trecute, președintele PMP, Cristian Diaconescu a relansat o temă interesantă: schimbarea sistemului politic din România, în principal prin reinstaurarea monarhiei constituționale. Ar avea șanse de realizare în cazul unui referendum de modificare, în acest sens a Constituției?

„Soluția a fost lângă noi 26 de ani și s-a numit Regele Mihai„, a declarat moderatorul în preambulul emisiunii.

Ghilezan: Constantinescu nu a fost la fel de apropiat ideii de monarhie cum a fost Coposu

Jurnalistul Marius Ghilezan, reprezentant al curentului pro-monarhie, care a avut privilegiul să îl cunoască personal pe Rege și să fie în preajma acestuia o perioadă de timp, consideră că momentul 1996, când Convenția Democrată a câștigat alegerile promițând inclusiv revenirea la monarhie, a fost ratat. Eram în casa Anei Blandiana când Emil Constantinescu a promis că va susține demersurile pentru restaurație„, a amintit Ghilezan.

În 2011, Mihai I a rostit în Parlament un discurs rămas peste vremi

Acesta a remarcat, de asemenea, că prezentul politic este lipsit de leadership autentic. „A domni este altceva decât talciocul de la Cotroceni. Într-o monarhie regele nu conduce serviciile secrete. Un rege e un factor coalizant într-o criză, un președinte e partizan”, a conchis jurnalistul cu referire la perioada severă pe care o traversăm de multiple crize.

Clasa politică poate decide schimbarea Constituției pentru revenirea la monarhie

În opinia jurnalistului și scriitorului clujean Octavian Hoandră, pro-repulblican, spiritul monarhiei mai este important pentru o parte a românilor și dintr-un alt motiv: „ne apropie de creștinism”.

Monarhia constituțională e net superioară republicii semi-prezidențiale”, a opinat Mirel Curea. Jurnalistul Marius Ghilezan a reamintit că la noi monarhia a fost abolită arbitrar. „În perioada interbelică statutul Casei Regale era votat în Parlament. Statutul făcut de Regele Mihai nu a fost validat de Parlament. Trebuie voință politică pentru schimbarea Constituție” în sensul revenirii la o monarhie constituțională, a precizat jurnalistul și editorialistul de la „România Liberă”.

„Dezamăgirea lui Mihai a fost că factorii politici nu au dezbătut în societate ideea de revenire la monarhie. În 89 am fost niște tefeliști tâmpiți”, a completat Ghilezan. „Am ratat momentul 1990 și ratat rămâne”, a replicat Octavian Hoandră.

Ediția integrală a emisiunii poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro
Publicat in categoriile: EVZ Play
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: