Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Reforma statului? Restauraţie?
Reforma statului? Restauraţie?

Reforma statului? Restauraţie?

Traian Băsescu a lansat temele propagandistice ale reacţiilor sale viitoare, ca şi pe cele ale întregului arsenal democrat liberal din subordine, în săptămânile şi lunile ce vor urma – conservatorii antireformişti, cei care se pregătesc să impună României restauraţia, sunt cei care vor încerca să distrugă, să anihileze, să facă, deci, dispărute toate eforturile şi toate instituţiile rezultând din opera de reformă a statului.

Reforma statului a fost, în ultimii ani, una dintre obsesiile ideologice ale preşedintelui Băsescu, invocată ori de câte ori trebuiau justificate decizii nepopulare sau ori de câte ori preşedintele simţea nevoia de a-şi evidenţia acţiunile şi de a le deosebi de cele ale competitorilor săi politici. Acesta a fost argumentul prin care succesivele guvernări ale Partidului Democrat Liberal şi-au justi­ficat în integralitate eforturile, aceasta a fost miza teoretică esenţială a puterilor pedeliste, aceasta a fost explicaţia tuturor nenorocirilor pe care guvernele Boc le-a adus-o românilor.

Dar despre ce reformă a statului vorbim? Trăim noi astăzi oare într-un stat cât de cât reformat? Haosul din învăţământul românesc, rezultat al unor acumulări succesive, dar menţinut şi amplificat de către noua lege a educaţiei naţionale, exprimă reforma? Eficienţa şi celeritatea sunt cu adevărat valori ale sistemului juridic din România? Corupţia a fost în mare măsură eradicată aşa cum guvernanţii PDL ne promiteau? Noua lege a sănătăţii, cea pentru care preşedintele insistă, va face oare şi altceva decât să privatizeze în mod aberant facilităţile spitaliceşti ale acestei ţări? Oare chiar nu există în România de astăzi niciun fel de influenţă a politicului asupra deciziilor juridice şi niciun fel de control politic asupra DNA-ului? Oare nu se mai întâmplă niciodată ca un prefect să poată influenţa votul concetăţenilor săi folosindu-se de structurile din subordine? Cu siguranţă statul român, astăzi, nu este reformat şi deci ideea unei eventuale restauraţii este un nonsens.

Domnul Băsescu probabil că nu a observat că în Europa vântul bate dintr-o altă direcţie. Poate că nu a avut timp să constate că nici domnul Berlusconi, nici domnul Sarkozy nu mai sunt la guvernare. Mai rău decât atât, poate că nu a apucat să citească atent sondajele care spun câte ceva despre lipsa totală de credibilitate a Partidului Democrat Liberal. Aici ar fi însă ceva interesant de spus. PDL-ul mizează pe alegerile locale şi crede că va reuşi să-i păcălească pe cetăţenii României atunci când va obţine probabil un număr de primării comparabil cu cele câştigate în anul 2008. Trucul este uşor de înţeles şi el ţine de anormalitatea legii în baza căreia alegerile locale se organizează – alegerea primarilor din primul tur favorizându-i în mod cert pe cei aflaţi în funcţii şi un PDL care în ultimii ani a atras în tabără sa foarte mulţi primari din Opoziţie, oricât ar fi pierdut în ultimele zile, continua să aibă astăzi cu mult mai mulţi decât a obţinut prin vot la ultimele alegeri locale.

Partidul Democrat Liberal are astăzi multe probleme, dar cea mai importantă este aceea că nu a reuşit să reformeze statul.