EXCLUSIV. Meciul Iohannis-SRI intră în prelungiri. Andronic: Se încearcă o subminare a autorității lui Klaus Iohannis (VIDEO)

EXCLUSIV. Meciul Iohannis-SRI intră în prelungiri. Andronic: Se încearcă o subminare a autorității lui Klaus Iohannis (VIDEO)

Ieșirea în spațiul public a proiectului privind legile securității naționale a inflamat spiritele. Deși se recunoaște unanim că e necesar un nou pachet de legi, manevra serviciilor secrete de a pune paie pe foc a provocat o ieșire publică a președintelui Iohannis. Șeful statului a declarat enigmatic că știe cine a scurs în presă drafturile, nominalizând un anumit Iuda. Remarca nu e întâmplătoare, fiind vorba de o dispută mai veche a președintelui cu serviciile.

În cadrul podcastului Contrapunct EVZ de vineri, jurnalistul Dan Andronic și-s exprimat convingerea că manevra serviciilor secrete, odată cu scurgerea în presă a draftului noului pachet de legi ale securității naționale,  indică o subminare a autorității președintelui Klaus Iohannis.

E lupta clasică pentru acapararea pârghiilor de putere, de care serviciile secrete țin cu dinții. În plus, SRI ar forța subtil, prin noile legi, posibilitatea de a avea ofițeri acoperiți la extern, prin SIE, a subliniat Mirel Curea.

Binomul e în toate. Au apăsat ONG-urile pe butonul on?

„Se încearcă o subminare a autorității lui Klaus Iohannis, deși intervenția pe care a avut-o a fost foarte bună. A fost scurtă, tăioasă, în care s-a prezentat ca fiind garantul acestor lucruri, și a lansat și acea poveste cu „îl știm noi pe Iuda”. Bănuiesc că la nivelul ăla are mai multe informații”, a spus Dan Andronic. Acesta a completat că după toate aparențele și din vasta experiență pe care a acumulat-o în presă, este vorba de „e o combinație conspirativă, dar am învățat că nu trebuie să mă duc după fentă".

În context, jurnalistul a menționat perioada 2017, când s-a aflat public de existența unui protocol secret între SRI și DNA. Scandalul de acum ar putea avea legătură cu acea perioadă, când a fost devoalată marea influență a serviciilor secrete, și cu lupta pentru putere.
„În momentul în care SRI a denunțat protocolul, noi nu știam că există. (...) Întrebarea e în ce măsură ce poate exercita un control? N-am văzut niciun ONG la momentul ăla să citească raportul. Dacă ești un ONG care apără drepturile și libertățile cetățenești, le aperi tot timpul. Dacă le aperi doar din când în când, înseamnă că undeva există un buton on/off. Când a fost cu Binomul era pe off, cu pachetul de legi s-a dat pe on. Aceleași ONG-uri sunt", a afirmat Andronic.

România va face pasul spre o republică prezidențială?

În altă ordine de idei, jurnalistul Mirel Ciurea a lansat o informație pe surse, potrivit căreia generalii Coldea și Ardelean fac demersuri ca succesorul lui Iohannis la Cotroceni pe Laura Kovesi, nimeni alta decât aliata lui Florian Coldea, fost director adjunct al SRI, în vremurile de glorie ale Binomului DNA - SRI.

Sursa: Facebook

În aceeași emisiune, jurnaliștii au discutat cât de potrivită este pentru România adoptarea unui regim de republică prezidențială. În momentul de față țara noastră este o republică semi-prezidențială. În viziunea jurnalistului Dan Andronic, României i se potrivește cel mai bine regimul semi-prezidențial, care are un avantaj major, anume că președintele țării va avea o răspundere asumată pentru tot ceea ce se întâmplă în timpul mandatului său.

„Soluția nu ar fi decât să fie republică prezidențială, dar cu un mandat de 4 ani. Și foarte importat este să răspundă, fiindcă în regimul semi-prezidențial ai posibilitatea să exerciți putere, dar să nu răspunzi niciodată", a completat Mirel Ciurea.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro