EXCLUSIV. Marian Vanghelie povestește cum a ajuns să fie judecat de omul generalului Coldea. Cronică Judiciară

EXCLUSIV. Marian Vanghelie povestește cum a ajuns să fie judecat de omul generalului Coldea. Cronică JudiciarăMarian Vanghelie mai obține o gură de oxigen. Sursa Foto: Arhiva EVZ

La Curtea de Apel București a avut loc un nou termen în dosarul lui Marian Vanghelie. Acesta încearcă să răstoarne sentința, de aproape 12 ani de închisoare, primită de la judecătorii Tribunalului București.

Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, trimis în judecată de către procurorii DNA, a fost condamnat, după un proces care a durat 6 ani, la o pedeapsă de 11 ani și 8 luni și achitarea unui prejudiciu de 15 milioane de euro. A făcut apel în speranța că va obține casarea sentinței și rejudecarea cauzei.

Acum, cei doi judecători de la CAB trebuie să decidă cui dau dreptate în dosarul 256381/3/2015. Ședința de judecată ar fi trebuit să înceapă la ora 11.00. Avocații și inculpații și-au ocupat locurile în bănci, însă Marian Vanghelie, vedeta procesului, încă nu și-a făcut apariția. Eternul protestatar Marian Ceaușescu și încă vreo doi jurnaliști îl așteptau pe treptele Curții de Apel. Unii ziceau că o să vină, alții că nu. Până la urmă au renunțat să-l mai aștepte și au intrat în sala de judecată. Tocmai intrase instanța și grefierul de ședință se pregătea să facă apelul nominal.

Pentru Marian Vanghelie a răspuns avocatul Cezar Bivolaru. Și-a scuzat clientul. “Vine, ajunge și el, dar a prins aglomerație în oraș, vă rog să-l scuzați, doamna președinte”. Judecătoarea Camelia G. a aprobat din cap, îngăduitor. Se strigă mai departe lista apelanților inculpați și a intimaților. Lipsește reprezentantul Primăriei Sectorului 5, parte civilă în dosar. Ar avea de primit vreo 15 milioane de euro de la inculpați. Reprezentanții statului nu se prea prezintă la procese, nici măcar când au de recuperat bani. Nici măcar cei de la ANAF. De fapt, singurii juriști care reprezentau companii de stat într-un proces pe care i-am văzut în sala de judecată au fost cei de la Electrică și Transelectrica, la ultimul termen din dosarul Gala Bute de la ÎCCJ.

Mircea Geoană nu s-a prezentat

Printre cei strigați am auzit și numele lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO. Desigur, a fost absent, dar nici nu trebuia să mai fie prezent la acest proces. DNA-ul i-a dat înapoi cele 3 ceasuri pe care le-a primit cadou de la Marian Vanghelie și care au fost ținute de procurori sub sechestru mai mulți ani. Ocazie cu care l-au și scos pe fostul lider PSD din dosar.

În toiul apelului nominal, în sală a sunat un telefon. Era a lui Marian Ceaușescu. Pe care președinta completului l-a invitat să iasă din sală. “Mă scuzați, mă scuzați, doamna Președinte! Gata ies acum”, a strigat Ceaușescu din fundul sălii. A ieșit dar a revenit imediat ca să anunțe că vine Marian Vanghelie. Fostul primar a intrat și s-a așezat discret pe rândurile din spate. Îmbrăcat îngrijit, ca de obicei. Costum bleumarin închis, cămașă albă, fără cravată. O vreme a privit în sală cu curiozitate și a salutat din cap pe toți cei cu care și-a intersectat privirea. Apoi s-a ridicat și s-a mutat în față, pe rândul doi, în spatele avocatului său.

Au urmat discuții procedurale. Avocații au solicitat să depună probe cu înscrisuri și au solicitat expertize tehnice independente de expertizele comandate de procurorii DNA. Avocatul Cezar Bivolaru, apărătorul lui Vanghelie, a depus note scrise. S-a scuzat că asistenta lui a greșit prenumele judecătoarei G. și a promis că aduce un miel instanței data viitoare. Toată lumea a râs. Președinta completului le-a sugerat avocaților numiți din oficiu că se pot retrage, deoarece sunt prezenți avocații aleși. Ceea ce s-a și întâmplat. Apoi instanța i-a întrebat pe inculpați dacă vor dori să dea declarații în fața Curții, cu mențiunea că nu sunt obligați să o facă și nici nu vor fi sancționați dacă nu o fac. Pe rând, toți inculpații au confirmat că vor da declarații, dar la termenul următor. Unul dintre inculpați a solicitat să fie judecat pe procedură simplificată.

Vanghelie a devenit expert în justiție

A intervenit și procurorul de ședință de la DNA care a solicitat amânare pentru a studia cererile de depunere de probe ale apelanților. Instanța a fost de acord așa că a fixat un nou termen al procesului, pe 5 mai. Toată lumea a părăsit sala de judecată cu zâmbetul pe buze.

Discuțiile s-au mutat pe hol, avocați, inculpați, martori, jurnaliști. La un moment dat, Marian Vanghelie trage o înjurătură printre dinți. “Uite la ăsta! A furat 5 milioane de euro și a zis că mi i-a dat mie”. A mai urmat o înjurătură în timp ce îl petrecea cu privirea pe unul dintre colegii de dosar. L-am întrebat dacă e optimist. Mi-a răspuns că este expert în probleme juridice, că, de când cu dosarele, a citit și a învățat legile și Codul Penal. “Legea zice că te judecă, când e codul vechi și codul nou, trebuie să te judece pe cel mai favorabil. Pe mine de ce nu m-a judecat pe asta?” I-am dat dreptate. Politicos.

Între timp a apărut un cetățean care l-a rugat pe fostul primar să își facă poze cu el. A început să-l critice pe actual primar al sectorului 5, pe Popescu Piedone. I-a spus lui Vanghelie că oamenii din sector îl regretă. Apoi i-a mulțumit și a plecat. Am continuat să stăm de vorbă.

O broșură gratuită, un sfat demn de luat în seamă

Marian Vanghelie a continuat să-și spună ofurile. “Dacă te uiți la încheiere este dezastru”, mi-a mai spus. “Ca să poată pune sumă mare, cantitate, nu m-a mai judecat pe legea cea mai bună ca să-mi dea doar vreo 6 ani. Ca să-mi dea 12 ani de închisoare m-a judecat pe codul nou. Numai de aici rezultă casarea și rejudecarea, element logic, nu?!”. Îl aprob. Politicos. Simte că trebuie să bage în discuție și conspirația așa că îmi mai mărturisește “Mie mi-au schimbat 6 judecători până am intrat la aia, la nevasta lui Mihalcea, omul lui Coldea”.

Ne luăm la revedere. Înainte să iasă din clădirea Curții de Apel, Vanghelie se oprește la o măsuță pe care sunt mai multe broșuri. Sunt materiale gratuite, distribuite de CSM în cadrul unui proiect european. Sunt sfaturi utile pentru justițiabili. Le ia și le bagă mulțumit în buzunar. Îmi dau seama că nu m-a mințit când mi-a spus că citește orice despre procese și drept penal și că vrea să ajungă mai bun decât aproape toți avocații din lume.