EXCLUSIV. Începe Marea Vaccinare. De ce nu e nimeni pregătit

EXCLUSIV. Începe Marea Vaccinare. De ce nu e nimeni pregătit

Primele persoane din etapa a doua, care, eventual, vor fi vaccinate sunt cele din centrele rezidențiale, căminele de bătrâni, unde se vor deplasa echipe medicale mobile.  Pe lângă amenajarea și dotarea centrelor de vaccinare, care, pentru a deveni funcționale, trebuie autorizate de DSP, primăriile trebuie să recruteze personalul medical pe care trebuie să-l și plătească.

„E jale, e haos total, nici doctorii nu știu exact ce au de făcut, darămite noi care nu avem bani pentru amenajarea centrelor de vaccinare sau pentru plata personalului medica. Centrul de vaccinare l-am stabilit la Centrul Socio educativ, făcut pe fonduri europene, și o inspectoare de la DSP țipa, cerând să punem linoleu pe parchet și uși din tablă pentru evacuarea deșeurilor, că altfel nu ne autorizează”, se indignează primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, din județul Constanța.

Mâine începe Marea Vaccinare. Una zice legea, dar în realitate „merge și așa” 

Legea propusă de guvernanți este pusă pe hârtie cu niște prevederi care nu pot fi aplicate.Conform normelor pentru organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 primăriile trebuie să amenajeze și să doteze centrele de vaccinare. Pe teren, însă, autoritățile locale vor recurge și la cârpeli.

Punctul de vaccinare trebuie să conțină

1-Frigider cu termostat

2-Mobilier-scaun de vaccinare, pat, canapea de consultatie, scaune, masă

3-Tabletă/PC/ Laptop pentru înregistrarea vaccinării în RENV

4-Imprimantă, după caz

5-Materiale sanitare

6-Kit de vaccinare

7-Acces facil la sursa de apă curentă, săpun lichid, prosoape de hârtie, dezinfectant de mâini.

Punct de supraveghere post vaccinare conține

1-Scaune/ masă, pat, canapea de consultatie, după caz

2-Echipament de protecție-mască/viziere, mănuși

3-Sursă de apă potabilă/dozatoare

4-Trusă de urgență care conține cel puțin tensiometru, stetoscop,branule, perfuzor

Totul este verificat, în prealabil, de către DSP, dar, potrivit unui inspector, „merge, de exemplu, în loc de tabletă pentru înregistrarea vaccinării, un registru completat cu mâna și datele, transmise apoi la centru”.

Cheltuieli pentru vaccinare, ascunse de primării

Când vine vorba de cheltuieli, primăriile care au centre de vaccinare, deși susțin că vor aloca bani pentru dotare și funcționare, refuză să spună cât vor cheltui.

Ne puteți urmări și pe Google News