Strategia națională și Planul național de gestionare a deșeurilor rezultate din activități medicale la nivel național este în stadiul de proiect din anul 2016, nefiind aprobat, în plină pandemie de coronavirus, se arată în documente oficiale.

Cu toate acestea, Poliția Română a anunțat că a peste 200 de tone de deșeuri periculoase provenite de la spitalele care au pacienți cu COVID-19 au fost colectate și arse, în perioada 9 iunie – 1 iulie a.c., de la diferite firme care au încheiat contracte cu instituțiile de stat și au aruncat o bună parte din „marfă” pe câmp.

În comunicatul Poliției Române se arată că acțiunea s-a desfășurat concomitent la producătorii de deșeuri, pe două paliere, atât de la generator spre incinerator/eliminator, cât și în zona de neutralizare/incinerare/eliminare.

În acest context, au fost efectuate 282 de controale și verificări la unitățile sanitare și la agenții economici care efectuează operațiuni în domeniul managementului deșeurilor periculoase infestate cu virusul SARS-CoV-2.

„În cadrul activităților, polițiștii au indisponibilizat 211.652 de kilograme de deșeuri periculoase provenite din colectarea de către diferiți agenți economici, de la unitățile sanitare care asigură asistența medicală a pacienților testați pozitiv”, se arată în comunicatul Poliției Române.


Alertă lângă București. Deșeuri medicale aruncate pe câmp. Focar de infecție COVID

Dezvăluirea ministrului: Motivul pentru care România importă deșeuri


În urma acțiunilor, arată Poliția Română, deșeurile medicale au fost distruse și eliminate în condiții de siguranță, pentru sănătatea publică, iar ulterior, a fost dispusă sancționarea administrativă a operatorilor economici, precum și închiderea temporară a activității unui incinerator.

Astfel s-a reușit evitarea infestării ulterioare cu virusul SARS-CoV-2 prin nedistrugerea și neeliminarea deșeurilor, cu respectarea procedurilor emise de Institutul Național de Sănătate Publică.

Ceea ce nu se spune, însă, este faptul că, în conformitate cu legislația în vigoare, instituțiile responsabile cu gestionarea deșeurilor medicale sunt…

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE