Exclusiv. Lovitură sub centură dată Constituției de ministrul Justiției! Terheș: Predoiu se lăuda că dreptul Uniunii Europene are supremație. Video

Exclusiv. Lovitură sub centură dată Constituției de ministrul Justiției! Terheș: Predoiu se lăuda că dreptul Uniunii Europene are supremație. Video

Europarlamentarul Cristian Terheș a fost invitatul jurnaliștilor Robert Turcescu și Dan Andronic în podcastul HAI România. Politicianul a luat parte la mai multe reuniuni ale Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), în care s-a discutat inclusiv solicitarea României legată de prescripție. Politicianul a dat detalii despre poziția actualului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, care transformă România într-un model negativ pentru alte țări UE în urma adoptării deciziilor CJUE în defavoarea deciziilor Curții Constituționale din România.

Aspectul cel mai interesant pus în discuție de co-moderatorul Dan Andronic, referitor la întrunirile menționate ale Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), este dacă deciziile instituției sunt obligatorii sau nu pentru țara noastră. Ca exemplu s-a menționat solicitarea României legată de prescripție.

România, „statul slab" predat Curții Europene de Justiție

Întrebarea corectă este dacă poate judecătorul național, în caz că o decizie a Curții Constituționale contravine dreptului UE, să o elimine de la aplicare, a subliniat europarlamentarul, explicând că este vorba de un demers reprobabil al ministrului Justiției, Cătălin Predoiu și al ministrului de Externe, Bogdan Aurescu.

„Chiar dacă prescripția este o chestiune de drept material, dacă vine CJUE și spune să se elimine de la aplicare decizia Curții Constituționale, nu mai e de drept material. În alte țări e de drept procedural. De ani de zile există o luptă continuă între Curțile Constituționale și Curtea Europeană de Justiție. Ăia de la CJUE vor să tot preia din atribuții.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au avut nevoie, în ultimii ani, de un stat slab care să-și renege propria suveranitate și propria suveranitate pentru a se crea prin acel stat un precedent care să fie ulterior aplicat tuturor țărilor Uniunii Europene. Acel stat folosit a fost România datorită lui Cătălin Predoiu și a lui Bogdan Aurescu".

România a cerut să se ignore deciziile CCR

Chris Terheș a relatat că a mers pe cont propriu la procesele Curții Europene de Justiție, în care s-au discutat legi vitale pentru România, iar constatările legate de prestația reprezentanților țării le consideră îngrijorătoare. Mai exact, apreciază europarlamentarul, reprezentanții României au cerut explicit

„Am fost la toate aceste cauze la CJUE din 2020 încoace, pe MCV, pe SIIJ, pe completele de 5 judecători. Voi mă întrebați pe mine, dar chestiile astea nu se transmit live la proces. N-ar fi normal ca procesele astea să fie transmise live pe Internet să vezi ce se întâmplă? Eu am pierdut o zi de vot la Strasbourg ca să merg cu mașina noaptea la Luxemburg ca să particip fizic acolo. Judecătorii erau un pic oripilați de ceea ce li se punea în față. Înțelegeau și ei că asta ar însemna să sari calul foarte mult și precedentul creat în cazul României va aplicat peste tot în UE. Judecătorul întreba: ne cereți nouă să dăm o hotărâre prin care judecătorul național să elimine de la aplicare o decizie a Curții Constituționale (CCR)? România se ridică și spune: da, să trăiți, asta ne dorim. Comisia Europeană se ridică și spune exact același lucru, normal (...)".

Chestionat de jurnaliștii EVZ de ce consideră că reprezentanții României au făcut acest lucru, politicianul a răspuns: „Din prostie și din slugărnicie. Predoiu se lăuda că în România dreptul Uniunii Europene are supremație. Există riscul ca legile și Constituția României să nu mai fie respectate", a avertizat europarlamentarul în studioul EVZ-Capital.

Emisiunea poate fi văzută AICI

23 August 1944, Legende Și Adevăr. Controverse Și Evaluări

O carte care prezintă ultimele studii realizate de istorici români importanți despre 23 august 1944, un eveniment hotărâtor din istoria contemporană a României. Acești istorici au studiat documente și au elaborat noi ipoteze studiind arhivele ruse, americane sau britanice. Unul din miturile istorice lămurit este legat de existența unor tratative secrete inițiate de Mareșalul Ion Antonescu cu URSS prin intermediul ambasadoarei de la Stockholm, Alexandra Kollontai. Dar și rolul real al comuniștilor români și implicarea Regelui Mihai. Volum recomandat de Evenimentul Istoric!CUMPĂRĂ CARTEA – CLICK AICI