Centrul Ceyber al Uniunii Europene a fost lansat la București. Bogdan Aurescu: „Este o recunoaștere a politicii solide și a contribuțiilor practice”

Centrul Ceyber al Uniunii Europene a fost lansat la București. Bogdan Aurescu: „Este o recunoaștere a politicii solide și a contribuțiilor practice” Sursa foto: MAE / Facebook

Marți, 9 mai, a avut loc lansarea Centrului Cyber la București. El se va ocupa de competențe în domeniul industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică (Centrul Cyber/ECCC). Lansarea a avut loc cu ocazia Zilei Europei. Evenimentul are o semnificație simbolică, acest Centru fiind prima structură a Uniunii Europene pe care România o găzduiește în calitate de stat membru.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a participat marți la lansarea Centrului Cyber, prima structură a Uniunii Europene pe care România o găzduiește în calitate de stat membru. Oficialul susține că acest eveniment este o reconfirmare a contribuției pe care România o aduce la dezvoltarea proiectului european.

„Stabilirea sediului Centrului Cyber în România, în urma votului desfășurat la Bruxelles în decembrie 2020, și începerea activității acestuia la București reprezintă o reconfirmare a contribuției solide pe care România o aduce la dezvoltarea proiectului european și la creșterea rezilienței Uniunii, într-o perioadă marcată de provocări majore la adresa securității, inclusiv în domeniul securității cibernetice.

Decizia de stabilire a Centrului Cyber la București a reprezentat un succes major al diplomației române în plan european, fiind rezultatul unui proces intens de promovare susținut prin demersuri intense politico-diplomatice pe lângă celelalte state membre și la nivelul instituțiilor europene, bazat pe argumente puternice vizând expertiza și rolul activ al României în domeniul digital și în consolidarea ecosistemului de securitate cibernetică la nivel european, cât și pe argumente vizând profilul pro-european consolidat pe care România l-a construit consecvent în calitate de stat membru UE”, a declarat cu acest prilej ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, conform MAE.

Ne puteți urmări și pe Google News

La evenimentul de lansare a Centrului Cyber au participat și premierul Nicolae Ciucă, directorul general Roberto Viola (DG CONNECT) din cadrul Comisiei Europene, directorul executiv interimar al Centrului, consilierul prezidențial Luminița Odobescu, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării Sebastian Burduja, șeful Cancelariei Prim-ministrului Mircea Abrudean, reprezentanți sau foști reprezentanți ai Guvernului implicați în demersurile de promovare a candidaturii României și de operaționalizare a Centrului, precum și reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Parlamentului României și mediului de afaceri în domeniul securității cibernetice.

Bogdan Aurescu, prezent la lansare Centrului european Cyber

Ministrul Afacerilor Externe a participat la eveniment. Acesta se declară bucuros că România va găzdui prima structură a Uniunii Europene în calitate de stat membru. Oficialul susține că acest eveniment reprezintă recunoașterea politicii solide și a contribuțiilor practice ale țării noastre la reziliența cibernetică a UE.

„Sunt foarte bucuros să particip astăzi la lansarea oficială a 🇪🇺 @Cybersec_ECCC în #Bucharest . Găzduirea acestei prime structuri a UE în #Romania este o recunoaștere a politicii solide și a contribuțiilor practice ale 🇷🇴 la reziliența cibernetică a UE și un succes major al eforturilor noastre politice și diplomatice”, este postarea făcută de Bogdan Aurescu pe Twitter.

Potrivit MAE, ECCC și rețeaua Centrelor naționale formulează decizii de investiții strategice pentru consolidarea capacităților tehnologice și de securitate cibernetică industrială. Centrul european are un rol-cheie în realizarea obiectivelor ambițioase de securitate cibernetică ale programelor Europa Digitală și Horizon Europe.

„Conform rolului stabilit prin regulament, ECCC, împreună cu Rețeaua Centrelor Naționale de Coordonare (NCC), este noul cadru la nivel european de sprijinire a inovării și dezvoltării politicii industriale în domeniul securității cibernetice. Acest ecosistem vizează consolidarea capacităților comunității tehnologice de securitate cibernetică, protejarea economiilor și societăților europene de atacuri cibernetice, precum și cultivarea excelenței în cercetare pentru consolidarea competitivității industriei UE în acest domeniu”, se arată pe pagina oficială de Faceebok a Ministerului Afacerilor Externe.