Evenimentul Zilei > Justitie > EXCLUSIV. Liviu Mihaiu: „După plecarea mea din post am auzit zvonul că s-ar fi dat bani la partid. De sume și nume implicate am auzit de la DNA „
EXCLUSIV. Liviu Mihaiu: „După plecarea mea din post am auzit zvonul că s-ar fi dat bani la partid. De sume și nume implicate am auzit de la DNA „

EXCLUSIV. Liviu Mihaiu: „După plecarea mea din post am auzit zvonul că s-ar fi dat bani la partid. De sume și nume implicate am auzit de la DNA „

Jurnalistul Liviu Mihaiu a declarat, în exclusivitate pentru EVZ, că după ce a părăsit fotoliul de guvernator al Deltei Dunării a aflat un "zvon" că s-ar fi dat bani pentru numirea lui în acestă funcţie.

Contactat de EVZ, jurnalistul Liviu Mihaiu a fost întrebat dacă ştia sau nu de înţelegerea dintre Sorin Ovidiu Vîntu şi Bogdan Olteanu cu privire la numirea sa în funcţia de guvernator al Deltei, dacă avea la cunoştinţă că s-au dat bani pentru „înscăunarea” lui în respectiva funcţie. De asemenea, Liviu Mihaiu a fost întrebat dacă premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, ştia de banii luaţi de Bogdan Olteanu.
Liviu  Mihaiu a răspuns că a aflat după înlocuirea sa din funcţia de guvernator al Deltei, în 2009, un „zvon că s-ar fi dat bani la partid”, dar că suma a aflat-o în momentul în care a fost chemat în faţa procurorilor. 
„Așa cum am spus: am fost intrebat dacă aș accepta funcţia, am zis că da, dar numai in anumite condiţii. Pe care le-am și enunţat dintr-un inceput: neamestecul politic sau de afaceri in mandatul meu. Ceea ce s-a și intâmplat. Nu m-a sunat nimeni pt vreo eventuală intervenţie. Nimeni. Era firesc să vreau să mă implic in politica de mediu a ceea ce cred că este cel mai important patrimoniu UNESCO al României, cu expertiza pe care o aveam. Ceea ce am și făcut, dacă vă uitaţi la ce-am făcut. Nu știam și nici nu mi-a spus nimeni de vreo eventuală inţelegere cu Olteanu sau cu oricine altcineva. Cu-atât mai mult de vreo „inţelegere financiară” pt postul meu…După plecarea mea din post am auzit zvonul că s-ar fi dat bani la partid. De sume și nume implicate am auzit de la DNA, ca și voi, in zilele noastre. Asta e tot ce știu”, a declarat Liviu Mihaiu pentru EVZ.

Potrivit procurorilor DNA, fostul viceguvernator BNR Bogdan Olteanu a primit de Sorin Ovidiu Vîntu 1 milion de euro şi sprijin electoral constând în servicii de marketing și consultanță în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii lui Liviu Mihaiu pe postul de guvernator al Deltei Dunării.

"Interesul lui (…) (n.r. – Sorin Ovidiu Vîntu) în legătură cu numirea guvernatorului era în primul rând economic, legat de faptul că o parte din proprietățile sale imobiliare se aflau în Deltă, și, totodată, aici petrecea o mare parte a timpului, exprimându-și intenția de a transforma Delta într-o destinație de turism exclusivist. În acest context, punerea în aplicare a planurilor (…) de dezvoltare a Deltei Dunării erau legate de persoana celui care conduce rezervația și autoriza unele categorii de activități economice care puteau fi desfășurate”, se arată în referatul procurorilor cu propunere de arestare preventivă întocmit pe numele lui Bogdan Olteanu.

Bogdan Olteanu a fost reţinut săptămâna trecută şi prezentat cu propunere de arestare preventivă, însă un judecător de drepturi şi libertăţi a hotărât ca acesta să fie cercetat în arest la domiciliu. O decizie definitivă va fi pronunţată in data de 11 august.