Exclusiv. Hoția pe care DNA și DIICOT au refuzat s-o vadă explodează la nivel european. Tribunalul ordonă procurorilor să-și facă treaba
- Simona Ionescu
- 14 iulie 2020, 06:54
Evenimentul zilei descria, în iunie 2018, ingineria prin care a fost distrusă firma Picara, care aducea în ţară medicamente sub preţul pieţei, iar asta încurca planurile rechinilor care domină industria de ani buni.
Incredibil, dar adevărat, societatea Picara Trading SRL, cu acţionariat sută la sută românesc, aflată printre cei mai mari importatori paraleli de medicamente, a fost „ajutată” să-şi rupă gâtul de către Erste Group, proprietarul Băncii Comerciale Române. Acesta, în calitate de consultant, a împins firma Picara spre faliment, comunicându-i date false.
Povestea a început, ţineţi-vă bine, în 2013 când Picara ajunsese la o cifră de afaceri şi un profit care îi permiteau să facă investiţii pentru dezvoltarea afacerii.
În acel an, cei doi acţionari au decis să atragă capital de lucru, prin intermediul unui fond de investiţii, pentru cumpărarea unor farmacii. Planul de dezvoltare s-a dovedit a le fi fatal, după ce consultanţii de la BCR i-au împins, ascunzându-le adevărul, să achiziţioneze o firmă, Farmaplus, care avea mari probleme.
Apoi, aflaţi în insolvenţă, dintr-o „eroare materială”, tot BCR le-a gonit furnizorul.
„Acţiunea de destabilizare a Picara a fost favorabilă producătorilor şi distribuitorilor de medicamente din portofoliul Link Resources, firmă deţinută de non-unchiul domnului Vlad Voiculescu, Nic Voiculescu. Efectul acestor acţiuni abuzive a fost blocarea accesului populaţiei la alternativa achiziţionării unor medicamente la preţuri diminuate şi menţinerea controlului privind stabilirea preţurilor la medicamente în România”, declara Răzvan Picu, unul dintre acționari, pentru Evenimentul zilei.
La momentul iunie 2018, când Evenimentul zilei a publicat articolul, care poate fi citit integral AICI, exista un dosar la DIICOT ca urmare a plângerii făcute, în mai 2017, de Farmaplus, Picara și cei doi acționari ai ultimei în care erau cercetaţi BCR, Farmexpert DCI SRL, Dean Mikolic şi Oscar Lihu pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, evaziune fiscală, constituirea unui grup infracţional organizat şi spălarea banilor.
Prima sesizare la DIICOT a fost depusă în decembrie 2016.
Instituția, condusă atunci de procurorul Horodniceanu, a declinat dosarul către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care a declinat către Parchetul General, care a trimis-o la Secţia 3 Poliţie. Să rezolve polițiștii! Care, evident, n-au rezolvat nimic! Încă!
DNA, ca Pilat din Pont
În urma denuntului facut de acționarii Picara în 2015, DNA deschide dosarul de urmarire penală în 14.12.2015. DNA, evident, s-a spălat frumușel pe mâini, clasând, potrivit surselor EVZ, dosarul fără să facă măcar vreo audiere semnificativă.
Spre exemplificare, prima audiere a fost făcută în 20.02.2019, adică la trei ani, două luni și sase zile de la deschiderea dosarului de urmărire penală, martorul audiat fiind un șofer al societății Farmaplus.
Însă, acum, procurorii anticorupție trebuie să refacă urmărirea în urma hotărârii Tribunalului București.
Sursele noastre mai susțin că din momentul deciziei tribunalului, din 7 ianuarie, s-ar fi făcut ceva audieri, care ar fi dus chiar la recunoșterea faptelor de către unii dintre cei reclamați de PICARA.