„Convoiul Libertăţii”, protestul camionagiilor canadieni împotriva vaccinării obligatorii, a degenerat într-o ocupaţie a capitalei Ottawa mai bine de 10 zile. În Europa se anunță proteste după proteste pe tema vaccinării și restricțiilor și nici România nu se simte prea bine, pe 27 februarie anunțându-se un mega-protest la București. E clar, vremurile se schimbă într-un ritm amețitor. Robert Turcescu și invitații săi au comentat cauzele acestei noi paradigme globale și desigur, direcțiile care se conturează.
Podcastul EVZ Play de miercuri a avut un titlu sugestiv: E ca în 89: revolte populare și miroase a praf de pușcă. Căci pare că trăim un moment istoric, tăvălugul schimbării nu mai poate fi oprit. Blocajul cu zeci de camioane al oraşului Otawa a determinat autorităţile să declare, luni, stare de urgenţă.
„Modul în care au gestionat pandemia a născut mari suspiciuni"
În opinia jurnalistului Sorin Roșca Stănescu, toate semnele arată că ne îndreptăm spre o schimbare globală cauzată în principal de modul de management suspect al pandemiei de către decidenții din toate țările. „Acest mod de a gestiona pandemia a născut mari suspiciuni. E un caz unic în istoria lumii, un contract secret prin care cetățenii nu puteau da în judecată compania pharma și nici nu puteau cere despăgubiri (n.r. - pentru efectele secundare ale vaccinului Covid".
Roșca Stănescu: La noi banii au trecut din buzunar în buzunar
La nivel local, jurnalistul crede că cel mai mult s-a resimțit în rândul cetățenilor senzația că unii și-au umplut bine buzunarele datorită pandemiei. „Sunt lucruri grave care circulă în întreaga lume. La noi banii au trecut din buzunar în buzunar. S-au dat bani, mulți bani, pe strategii de comunicare fără efect", a observat Roșca Stănescu.
Hoandră: Să nu ne mai dea lecții, au dus planeta la dezastru
Jurnalistul clujean Octavian Hoandră a remarcat că cei care se tem cel mai mult de valul schimbării sunt capitaliștii, multinaționalele care au fost favorizate de putere indiferent de culoarea politică a guvernării. „Suntem pe cont propriu. Oamenii nu sunt proști și nu tac. Să nu ne mai dea lecții (n.r. - capitaliștii), au dus planeta la dezastru".
Hoandră și-a exprimat regretul că noile generații cad în capcana clișeelor neomarxiste ignorând educația și deci gândirea critică. „Nu mai există speranță. Fericirea acestor noi generații gen Trudeau e lăcomia. O mare masă de tineri evită bibliotecile, deci morala. Am renunțat la cultură, e normal că planeta intră în implozie. Am putea face filmul Hoții de trotinete. "
Ediția integrală a podcastului EVZ poate fi vizionată aici: