EXCLUSIV. Florian Bodog, în fața judecătorilor. Ce acuzații i se aduc fostului ministru al sănătății

EXCLUSIV. Florian Bodog, în fața judecătorilor. Ce acuzații i se aduc fostului ministru al sănătății Sursă foto: EVZ

Senatorul PSD Florian Bodog, fost ministru al sănătății în guvernul Grindeanu/Tudose, s-a prezentat azi în fața judecătorilor secției penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru primul termen pe fond al procesului în care este judecat în calitate de inculpat. Alături de el, mai este judecată și Olivia Andreea Marcu, fostă sa consilieră personală.

Senatorul PSD Florian Bodog și Olivia Andreea Marcu, fostă sa consilieră personală, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru infracțiuni de corupție săvârșite în perioada în care Bodog era ministru.

Procurorii DNA îl acuză de abuz în serviciu, fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătură privată

Procurorii anticorupție îl acuză pe fostul ministru Florian Bodog ca ar fi acționat în mod direct pentru ca Olivia Andreea Marcu, angajată în funcţia de consilier personal, să îşi încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni fără ca aceasta să se fi prezentat la serviciu şi fără să fi prestat activităţile la care era obligată prin contract. Deoarece aceasta nu era prezentă fizic la locul de muncă, demnitarul ar fi semnat în locul persoanei respective o serie de acte. Procurorii au reținut faptele și i-au trimis pe cei doi în judecată pentru abuz în serviciu în formă continuată (12 acte materiale), fals intelectual în formă continuată (12 acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (3 infracţiuni).

Judecătorii de Cameră preliminară l-au pus pe Bodog să plătească 200 de lei pentru excepțiile ridicate și respinse

Dosarul 2340/1/2021 s-a constituit la data de 30 august 2021 și a avut mai multe termene în cameră preliminară. Inculpații au contestat legalitatea probelor și competența ÎCCJ, însă toate cererile și excepțiile invocate de aceștia au fost respinse de instanță. Bă chiar, odată cu încheierea din data de 08 martie, Instanța a pus în sarcina inculpaților plata sumei de 200 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare în favoarea statului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apărătorii inculpatului s-au întreținut amical cu procurorul DNA

Procesul a început pe fond în această dimineață. Florian Bodog a ajuns primul și a zăbovit pe holul din fața sălii 8P, unde se desfășoară procesele penale ale Completului de Fond numărul 2. Apoi au venit avocații acestuia și fosta sa consilieră, care a venit de la Oradea cu avionul. Cu toții au intrat în sala de judecată și și-au ocupat locurile în bănci. Unul dintre avocații lui Bodog, maestrul Ovidiu Budușan, s-a întreținut amical cu procurorul de ședință de la DNA care venise și el în sală, chiar dacă se anunțase o pauză de aproximativ jumătate de oră. Al doilea apărător al demnitarului, Gheorghe Toniuc, a stat cu acesta în bancă și l-a îmbărbătat.

Procesul a început cu o amânare cerută de apărare și susținută de procuror

Cu o întârziere de o oră față de ora anunțată, completul de trei judecători a început ședința. S-a făcut apelul nominal, s-a confirmat identitatea inculpaților, după care președintele de instanță a întrebat dacă există solicitări din partea apărării, înainte de a se da citire actului de sesizare penală a instanței. Reprezentantul Ministerului Sănătății, care este parte civilă în proces, a lipsit.  Avocatul Budușan a solicitat un nou termen pentru a lua la cunoștință despre încheierea de ședință din camera preliminară și motivele pentru care au fost respinse excepțiile ridicate de inculpați.

Procurorul DNA a fost primul susținător al cererii. “ Apărarea are nevoie de timp și de o pregătire efectivă așa că, din punctul nostru de vedere suntem de acord cu un nou termen. Pentru noi nu este un impediment, ba chiar este un drept al domnului avocat”, a spus acesta.  În concluzie, instanța a acordat un nou termen, la data de 24 mai. A mai fost o solicitare a avocaților apărării. Deoarece inculpata Andreea Olivia Marcu se află în concediu de creștere a copilului și vine cu avionul de la Oradea, apărarea a solicitat o oră mai spre prânz, așa că instanță a stabilit ca ședința să nu fie programată mai devreme de ora 13.00, astfel ca toată lumea să fie mulțumită.