În opinia multor analiști de politică externă, aderarea noastră la spațiul Schengen ar fi însemnat că ne-am integrat cu adevărat în Uniunea Europeană. De aceea, acest eșec care vine după 15 ani de așteptare, în condițiile în care Croația, o țară care a intrat mult mai târziu în Uniunea Europeană, a primit votul tuturor țărilor membre, nu poate lăsa indiferent niciun român. Explicația pentru această înfrângere a diplomației românești are mai puțin legătură cu refuzul Austriei de a ne primi și ține mai mult de imaginea țării noastre în Uniunea Europeană, după cum susține și profesorul universitar Ștefan Popescu, invitat în podcastul România lui Cristache.
„Noi nu avem politică externă. Asta e concluzia! E strategia – trebuie să facem o diferență între politică externă și diplomație. (...) Uitați-vă, bulgarii! Au luat un șef al Fondului Monetar Internațional. E o economistă din Bulgaria. Au avut directorul general UNESCO. Funcții de mare vizibilitate pentru o țară de 6 milioane de locuitori.”, a arătat profesorul.
Unde s-au ascuns intelectualii?
„Nu avem societate civilă care să ceară, nu avem dezbateri de substanță, dacă am fi avut voci în mediul public, în mediul academic, intelectuali care ar fi generat anumite dezbateri. Sunt convins că acestea ar fi pus o presiune pe reprezentanții din dispozitivul instituțional. Privesc cu foarte mare teamă. Nu suntem în declin, pentru că declinul poate fi corectat. Suntem într-o perioadă de decadență am putea spune. Unde sunt principalii intelectuali ai României? Unde este Academia Română? Ar fi trebuit să ia o anumită poziție, nu să ceară capete!”, e de părere profesorul Ștefan Popescu.
România riscă să-și piardă dreptul de Veto
În timp ce ministrul de Externe susține că România a fost dezavantajată de unanimitatea votului în cazul Schengen și că se gândește să propună renunțarea la această unanimitate în toate deciziile Uniunii Europene, aceasta ar putea înseamna, de fapt, desființarea puterii României de a se mai opune cu adevărat împotriva unor măsuri.
„Este un pericol! România trebuie sub nicio formă să accepte renunțarea la dreptul de Veto.”, a reacționat vehement profesorul universitar Ștefan Popescu.