EXCLUSIV EVZ. Testele de engleză pentru a studia în străinătate golesc buzunarele părinților

EXCLUSIV EVZ. Testele de engleză pentru a studia în străinătate golesc buzunarele părinților

IELTS, Cambridge sau TOEFL sunt cele mai cerute examene de limbă engleză pe care universitățile străine le cer la admitere. Pentru a le putea trece, pregătirea trebuie începută din vreme.

În fiecare an, mii de absolvenți de liceu aleg să-și continue studiile la universități din străinătate. Pe lângă clasicul examen de Bacalaureat și întocmirea dosarului de admitere, universitățile mai cer și promovarea unui test de limbă care să certifice faptul că viitorul student este apt să urmeze cursurile universitare în limba respectivă. Printre cele mai populare examene de limbă cerute la universităţile din afară sunt cele organizate și certificate la noi în ţară de British Council: IELTS, Cambridge sau TOEFL.

Preţul pentru susținerea examenului IELTS ajunge la 700 lei, iar preţul examenului Cambridge cam la 650 de lei. Un alt examen pe care foarte mulţi elevi aleg să-l susţină este TOEFL. Preţul acestuia ajunge până la 1.200 de lei. Certificatele obținute în urma susținerii acestor examene sunt valabile atât în țările europene, cât și în SUA sau Canada.

Meditații înainte de test

Ne puteți urmări și pe Google News

Gradul de dificultate al testelor este mare astfel că liceenii care visează să studieze afară trebuie să se pregătească din vreme pentru a le putea trece.

Cum orele de limbi străine predate în liceu nu sunt suficiente, cei mai mulți se văd nevoiți să apeleze la cursuri suplimentare, fie sub forma unor meditații private, fie sub forma unor module urmate la centrele de limbi străine.

Prețul unei ședințe private ajunge și la 100 de lei, în timp ce costurile cursurilor organizate sunt mai puțin costisitoare.

Iacob Paştina este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Capitală şi îşi doreşte să studieze în Statele Unite ale Americii. În curând, tânărul va susţine examenul TOEFL unde speră să obţină punctajul maxim: „Am ales TOEFL pentru că este cel mai bun, m-am hotărât destul de târziu să plec în afară, aşa că nu am facut meditaţii sau cursuri, mă bazez pe ce am învăţat de-a lungul timpului”.

De partea cealaltă, Alexandru Andrei, elev la Liceul Bilingv Miguel de Cervantes, îşi doreşte să studieze la o universitate londoneză, astfel că tânărul a ales IELTS: „Mă pregătesc pentru examen făcând meditaţie la engleză, săptămânal“.

500 de euro procesarea dosarului de admitere

Pe lângă hopul reprezentat de examenul de limbă, pe care elevii trebuie să-l susțină de cele mai multe ori înainte de trimiterea aplicației, costurile reprezentate de întocmirea dosarului universitar nu sunt deloc de neglijat.

Iacob a ales Student Consulting, iar pentru serviciile aduse elevul a plătit o sumă de 500 de euro: „Este foarte bine să ai o firmă care se ocupă de aplicații pentru că singur e îngrozitor de greu să te descurci, mai ales că universităţile îţi scriu adesea pe mail cerându-ţi lucruri noi la dosar. Aşa, ei se ocupă bine de acest aspect“.

Dacă Iacob a plătit o sumă importantă pentru a-şi asigura un suport profesionist, Alexandru a ales serviciul Edmundo de la Educativa pentru întocmirea documentelor necesare. Firma oferă servicii gratuite dacă elevul alege să aplice la universităţile partenere printre care: Greenwich, Northampton, Canterburry, Worcester.

„Pentru a nu intra în criză de timp, elevii de clasa a XIIa trebuie ca încă de la începutul școlii să aibă cam toate actele, de la scrisorile de recomandare ale profesorilor la eseul personal redactat și toate celelalte. Termenul limită la care poate fi trimis dosarul de admitere este 15 ianuarie pentru universitățile din Marea Britanie, 15 martie pentru cele din Danemarca și 1 mai pentru cele din Olanda”, a explicat Sergiu Scripcă, reprezentantul Educativa.

85 de ore – 2.975 de lei

Un centru acreditat pentru organizarea cursurilor în vederea susținerii examenelor internaționale de limbă este Shakespeare School din București. Tinerii cu un nivel avansat de engleză se pot înscrie direct la un curs de pregătire pentru Cambridge English: Advanced, nivel C1. Un an de cursuri, adică 85 de ore în ședințe săptămânale de 2,5 ore costă 2.975 de lei, plătibili în patru rate. Cursurile pentru examenul IELTS Preparation (International English Testing System) incluzând 62,5 ore în ședințe săptămânale tot de câte 2,5 ore costă 2.200 de lei. Și în această situație se acceptă plata în patru rate.