Exclusiv EvZ. Soluția dată de diplomații români părinților disperați că li s-au luat copiii în alte state: să dea MAE în judecată

Exclusiv EvZ. Soluția dată de diplomații români părinților disperați că li s-au luat copiii în alte state: să dea MAE în judecată

Hermina Gheorghe își strigă durerea de mai bine de nouă ani de când fiul ei Kristian-William i-a fost luat din brațe și plasat în grija unei familii daneze pe motiv că femeia nu ar fi capabilă, din punct de vedere medical, să-l crească. În încercarea de a primi răspunsuri de la reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE), atât ea cât și alți părinți aflați în situații similare, oameni diperați dispuși la proteste extreme, au fost îndrumați către instanță.

Protest de solidaritate cu părinții cărora le-au fost luați copiii

Zilele trecute, în fața sediului MAE, o mână de oameni a protestat cu pancarte și banere inscripționate cu mesaje acuzatoare precum ”Indiferența MAE distruge viața cetățenilor români minori abandonați de statul român în străinătate”. Oamenii au protestat față de felul în care, spun ei, reprezentanții diplomației românești înțeleg să-și apere cetățenii aflați în situații juridice delicate. Solidari cu Hermina Gheorghe - care locuiește în Danemarca, dar și cu alți zeci de părinți care trec prin situații similare în țări din toată Europa (n.r. Norvegia, Israel, Germania, Austria, Italia și Spania), reprezentanți ai Asociației ”Împlinim destine” și ai Partidului Uniunea Familiei Românești, alături de părinți despărțiți de copiii lor au încercat să obțină răspunsuri legate de demersurile făcute în toți acești ani de diplomații noștri. Pentru că de ajutor, acuză oamenii cărora le-au fost confiscați copiii, nici nu poate fi vorba atâta vreme cât, în cazul Hermina Gheorghe / Kristian-William au trecut nouă ani de când băiatul trăiește în plasament.

Părinții, puși să dea MAE în judecată

Din stradă, protestatarii s-au mutat în incinta sediului MAE unde, timp de două ore, doi părinți și reprezentanți ai societății civile au cerut explicații concrete celor doi reprezentanți ai MAE desemnați să discute cu ei.

Protest în fața MAE pentru copii români „confiscați” de alte state. Ben se află în Israel

”Am cerut explicații logice, zicem noi, legate de demersurile pe care MAE le-a făcut în toți acești ani pentru a ne aduce copiii înapoi. Să ne spună, pas cu pas, ce s-a făcut. Să ne arate documente. La ce uși au bătut pe cale diplomatică, ce răspunsuri au primit. Ce au făcut într-un deceniu de când copiii ne-au fost luați abuziv de serviciile de protecție socială. Știți ce ne-au spus, nouă părinților? Că fac tot ce se poate în anumite limite.

Apoi, ne-au împins către instanță unde poate dura ani. E incredibil! Da, ne-au pus să dăm MAE în judecată dacă vrem să obținem aceste date pentru că altfel nu au voie să ni le pună la dispoziție pentru că sunt protejate de legea datelor cu caracter personal. Dar e vorba de copiii noștri care vor trăi în continuare departe de noi, în centre sociale sau în familii sociale unde nu le sunt respectate drepturile!”, ne-a declarat Dan Greenberg, al cărui fiu, Ben, în vârstă de 11 ani trăiește într-un centru social din Israel.

”E inuman ce fac. Câți ani trebuie să mai treacă pentru a-l salva?”

Hermina Gheorghe, mama lui Kristian-William, care trăiește în Hillerod, Danemarca, nu a putut ajunge în România pentru a lua parte la protest, dar și pentru a discuta, față în față, cu reprezentanții MAE.

Hermina Gheorghe împreună cu fiul ei, în locuința familiei sociale din Danemarca

Femeia, care a cerut inclusiv ajutorul președintului Iohannis, ne-a declarat:

”E inuman ce fac. Ei (n.r. reprezentanții diplomației românești) trebuiau să facă tot posibilul să îmi salveze copilul care este cetățean român. Ei vorbesc acum de protecția datelor? Atunci de ce mi-au publicat pe internet toate datele, cu adresele din România și din Danemarca? Atunci nu mai era protecția datelor? Ne trimit la judecată pentru ca noi să putem afla ce au făcut până acum? Au trecut deja nouă ani de când danezii mi-au luat abuziv copilul. Câți ani trebuie să mai treacă pentru a-l salva? Sunt disperată”.

Mama lui William a declarat în exclusivitate pentru EVZ că, în perioada imediat următoare, va recurge la o formă de protest extremă. Va veni în România și va intra în greva foamei cât timp organismul îi va rezista. Fiul ei, trăiește într-o familie socială din orașul Kalundborg, aflat la 120 de kilometri de localitatea unde stă ea, dat în plasament de serviciile sociale daneze pe când băiatul avea zece săptămâni.

Am încercat să obținem o poziție oficială de la MAE legată de felul în care diplomații români au acționat în aceste două cazuri, dar până la ora publicării materialului nu am primit nici un răspuns.

Ne puteți urmări și pe Google News