Exclusiv EvZ. Rețineri în cazul demolării unei case de patrimoniu

Exclusiv EvZ. Rețineri în cazul demolării unei case de patrimoniu

O poveste veche de mai bine de un deceniu s-a mutat, astăzi, în birourile anchetatorilor de la IGP. E vorba de o casă de patrimoniu, parte a istoriei arhitecturii Bucureștiului, care a fost pusă la pământ bucată cu bucată.

Exclusiv EvZ. Rețineri în cazul demolării unei case protejată prin lege. Anchetatorii dețin un document-cheie

În zorii zilei, șase persoane asupra cărora planează mai mulțe acuzații au fost duse la audieri pentru a explica mecanismul prin care respectivul imobil, protejat prin lege, a fost demolat.

La finalul audierilor, unul dintre cei doi angajați de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Sector 1 care ar fi implicați în acest caz, dar și un polițist local au fost reținuți.

Anchetatorii au intrat în posesia unui document-cheie prin care casa fusese radiată și terenul golit, înainte ca imobilul să fie demolat pentru a face loc unei noi construcții.

Imobilul fusese construit acum un secol

Ancheta în acest caz, care acum este pe masa ofițerilor de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice (DICE) din IGP, se dererulează pornind de la patru acuzații.

Fals material în înscrisuri oficiale.

Fals în declarații.

Omisiunea sesizării.

Executarea de lucrări fără autorizație de desființare.

Toate aceste infracțiuni sunt, în opinia investigatorilor de la ”Economic”, strâns legate de demolarea ilegală a imobilului din strada Visarion numărul 8, din sectorul 1. O casă proiectată și ridicată acum o sută de ani după planurile arhitectului Ion Berindei.

Chiar și parte a unui monument istoric, seculara casă a fost pusă la pământ

Locuința se afla într-o zonă protejată a Bucureștiului. E parte din ansamblul monument istoric ”Lascăr Catargiu”, adică legea ar fi trebuit să o ferească de lama buldozerelor.

Situație în care putea fi, cel mult, supusă doar unor lucrări de consolidare cu obligativitatea din partea proprietarului de a păstra elementele originale ale fațadei. Demolarea era, deci, exclusă! Chiar și așa, casa veche de un secol nu a scăpat de demolare, al cărei ultim act a fost consemnat în vara anului 2019.

Ceea ce nu distrusese un incendiu, ceea ce a mai rămas în urma oamenilor străzii care se aciuaseră între ruinele casei, puținul care a scăpat de atacul hoților asupra locului nepăzit - aflat la doi pași de Secția 1 Poliție -, a fost pus la pământ de echipe de muncitori chemate de proprietari.

Așa, casa veche de o sută de ani a ajuns mai întâi o ruină măcinată de timp și hoți. Și mai apoi bucăți de moloz în cupele excavatoarelor. Chipurile, exista riscul de părbușire al zidurilor care supraviețuiseră trecerii a peste unui deceniu, dar și unei prime încercări de demolare.

Percheziții la Poliția Locală și Cadastru Sector 1. Șase persoane în vizorul anchetatorilor

Cum s-a putut ca o casă aflată sub protecția legii să fie demolată chiar sub nasul autorităților care nu au fost în stare să ridice nici măcar un deget pentru a o salva? Asta încearcă acum să afle polițiștii de la ”Economic”.

Astăzi dimineață, investigatorii IGP-ului au declanșat mai multe percheziții în București și județul Ilfov. Au fost luate la puricat, în căutare de indicii și probe, și sediul Poliției Locale Sector 1. Dar și cel al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) din același sector.

Vizate au fost șase persoane, printre care un polițist local și doi angajați de la ”Cadastru”. La finalul audierilor, polițistul local și unul dintre funcționarii de la OCPI 1 au fost reținuți pentru 24 de ore și urmează ca mâine să ajungă în fața procurorilor.

Extrasul de carte funciară care a ”radiat” casa în acte, înainte de a fi demolată

”Printre cele șase persoane aduse la audieri sunt și doi angajați de la Cadastru Sector 1. E vorba de un registrator-șef și de un coleg al acestuia.

Ei trebuie să explice existența unui document cadastral care atestă că pe terenul de la acea adresă (n.r. Visarion 8) nu era nimic cu mai bine un an înainte de executarea lucrărilor de demolare.

Atunci ce au demolat muncitorii în 2019? Printre suspecți este și un polițist local de la Sectorul 1. La finalul audierilor, acest polițist local și unul dintre funcționarii de la ”Cadastru” au fost reținuți”, ne-au explicat surse apropiate anchetei.

Conform acelorași surse, acel document - un extras de carte funciară prin care se atesta că terenul din Visarion 8 e gol, este unul extrem de important.

În baza lui, Primăria Capitalei - prin Direcția de Urbanism - a eliberat proprietarilor terenului autorizație de construcție pentru un nou imobil. Ancheta este însă în plină desfăurare , iar acesta este doar una dintre direcțiile pe care inaintează investigația.

Imobile vechi, vânate de rechinii imobiliari pentru terenuri?

Exclusiv EvZ. Rețineri în cazul demolării unei case protejată prin lege. Anchetatorii dețin un document-cheie. Case vechi din buricul Capitalei, imobile cu valoare istorică și arhitecturală, au fost distruse cu bună știință. Sau sunt lăsate pradă timpului.

De exemplu, clădirea care a găzduit sediul Secției 1 Poliție, de pe bulevardul Lascăr Catargiu, un imobil vechi, a sfârșit prin a fi înlocuită de una modernă din sticlă și beton. Noua clădire nu are nici o legătură cu peisajul arhitectural din zonă, fapt care nu a deranjat, la vremea respectivă, nici o autoritate în domeniu.

Un alt exemplu de degradare a istorie arhitecrurale este imobilul în care și-au desfășurat activitatea polițiștii Secției 2.

Clădirea, eliberată de ani buni de angajații ”Internelor”, este acum ferecată cu lacăte. Și abandonată de proprietarii care au revendicat-o. Firește, spun persoane avizate în domeniu, acest gen de clădiri nu mai valorează mare lucru pentru unii. Chiar dacă au o sută de ani de la construcția lor. Însă terenul de sub ele poate aduce o avere rechinilor imobiliari care pândesc orice oportunitate de a intra în posesia acestor case.

Ne puteți urmări și pe Google News