Maestrul Ion Cristoiu a comentat ultimele evoluții de pe frontul din Ucraina și susține că Occidentul se pregătește să intre în război de partea Kievului. El crede că Ucraina se află pe marginea prăpastiei și din acest motiv se va interveni militar prin intermediul unei coaliții multinaționale. Ion Cristoiu a fost invitatul jurnalistului Ionuț Cristache în podcastul EVZ Play.
Occidentul se pregătește să intervină în război, de partea Ucrainei, sub forma unei coaliții multinaționale. Este opinia maestrului Ion Cristoiu, pe care a exprimat-o în podcastul jurnalistului Ionuț Cristache, Evz Play. În opinia sa, o astfel de intervenție militară ar fi motivată de situația dificilă în care s-ar afla Ucraina, în raport cu Rusia
„Este un ordin de schimbare, o nouă campanie, culmea că până mai ieri era minimalizată Rusia. Este și o pregătire pentru implicarea militară a Occidentului sub forma unei coaliții multinaționale, nu a NATO. Se pregătește o coaliție multinațională unde este clar că România nu va avea nici un rol. De asta nici nu ne-au primit în Schengen. Această campanie de trimitere de arme era mai greoaie până acum. Dacă Zelenski cerea un tun, îl primea cu chiu cu vai. Acum se trimit arme ofensive. După părerea mea, coaliția își trimite încă de pe acum armamentul”, a declarat Ion Cristoiu în podcastul lui Ionuț Cristache.
Ion Cristoiu nu vede o nouă ofensivă a Rusiei
În ciuda a ceea ce susțin analiștii și experții militari, Ion Cristoiu nu crede într-o nouă ofensivă a Rusiei, în Ucraina. El este de părere că Vladimir Putin își păstrează resursele pentru a se confrunta cu Occidentul, mai exact cu acea coaliție multinațională la care face referire.
„Putin nu pregătește nici o ofensivă, s-a văzut limpede care este scopul acestei operațiuni. Încă este operațiune, nu a început încă războiul. Războiul a fost anexarea a 20% a unui teritoriu dintr-o țară independentă, în care majoritatea e rusă, asta este ceva rar. Acești 20% sunt ca și cum ai fi cucerit toată Ucraina, pentru că este zona cea mai bogată, este litoralul, este respirația ei.
Și atunci scopul rușilor este acesta. Acești 20% trebuie apărați și atunci pentru a-i apăra, tactica este gândită, vor să mai cucerească încă un orășel, lansează propaganda cu Belarusul (Rusia și Belarus au anunțat exerciții militare comune – n. red.) pentru a distrage atenția. Iar al treilea lucru este consolidarea acelui teritoriu cucerit. Fiecare zi ce trece crează o nouă realitate acolo, toți sunt rusificați”, a comentat maestrul Ion Cristoiu.
Eliberarea Donbasului va fi dificilă
Maestrul Ion Cristoiu crede că populația din aceste teritorii, majoritar rusă, nu va susține armata ucraineană, iar o încercare de eliberare a teritoriului respectiv va fi foarte dificilă. Mai mult, maestrul este de părere că Rusia nu și-a folosit armamentul modern și nici nu a mobilizat întreaga armată care se ridică al 2 – 4 milioane de soldați.
„Dacă se încearcă eliberarea teritoriului nu va fi ușor. Acolo nu sunt ucraineni care să aștepte eliberarea, acolo sunt ruși. O altă caracteristică a acestei operațiuni ruse este imitarea americanilor în Afganistan și în Irak, adică nu vizează toată națiunea, de aia au numit-o operațiune specială. Din acest punct de vedere Rusia nu a aruncat în joc armamentul ei ultramodern, nu a mobilizat 2-4 milioane, deci nu a pornit un război. Rusia se păstrează pentru eventualitatea unui război, nu cu NATO, ci cu acea coaliție multinațională”, a mai comentat Ion Cristoiu în podcastul EVZ Play.
Ion Cristoiu se așteaptă la un război între Rusia și Occident
Maestrul Ion Cristoiu crede că un război între Occident și Rusia este iminent, iar un acord de pace este posibil. În opinia sa, Occidentul s-ar fi folosit de Ucraina pentru a duce un război prin proxy cu Rusia. Drept urmare, a reluat ipoteza organizării unei coaliții multinaționale formate din state occidentale care să se confrunte cu Rusia.
„S-a ajuns la o situație în care nu se mai poate da înapoi, soluția este un război care trebuie să rezolve conflictul. La ora actuală Occidentul nu dă ajutor Ucrainei, el s-a folosit de Ucraina ca de un proxy pentru un război cu Rusia, deci nu va da înapoi. Declarațiile de la von der Leyen, Scholz și Biden sunt pe tema că în Ucraina se joacă democrația, soarta Occidentului. În momentul în care tu te-ai implicat este foarte greu să dai înapoi. Zelenski și conducerea nu pot să dea înapoi pentru că deja s-a vărsat mult sânge.
Putin, sau dacă ar veni cineva în locul lui Putin, nu poate da înapoi pentru că s-a mers atât de mult, încât nu poți decât să fugi înainte. După cum decurg lucrurile acum, mergem spre o coaliție multinațională. Când a început acest război el a avut două nivele, cel de pe teren și cel tăcut. Federația Rusă a zis că o să eșueze Occidentul, dar mai ales Occidentul a pariat pe terminarea Rusiei, pentru că și pe Hitler l-au terminat economic. S-a dovedit că nu a avut nicio eficiență, trebuie să ieși din această situație în care fiecare nu are cum să iasă decât dacă fuge înainte”, a mai spus Ion Cristoiu.
Vladimir Putin și-a menajat principalele forțe militare
Maestrul Ion Cristoiu crede că Vladimir Putin are suficiente forțe militare în rezervă pe care le va mobiliza în cazul în care Occidentul se va coaliza împotriva sa.
„Putin are încă rezerve, el a folosit degetul mic până acum, nu a mobilizat forțele. Dacă se mobilizează această coaliție se va declanșa un război de apărare a patriei din partea Rusiei, pentru că cei 20% de teritoriu anexat sunt parte din Rusia. În propaganda Moscovei, cei 20% sunt ruși care trebuie apărați. În figurația de mare putere de care are nevoie Vladimir Putin este figurația americană. În acel teritoriu sunt ruși care au fost exploatați la fel ca minoritatea română. Sursa vine din anul 1990, când s-a destrămat URSS. În toate statele ex-sovietice a rămas o majoritate sau minoritate rusă.
În perioada URSS, a fi rus în Letonia sau în Ucraina, însemna să fii rus și atât, chiar dacă erai învățător. Gorbaciov a fost atât de inconștient încât nu a făcut un tratat prin care Occidentul să se angajeze să garanteze minorităților din țările foste sovietice drepturile fundamentale. Nu va exista niciun armistițiu, conflictul doar va escalada. Pe de o parte televiziunile, presa internațională încălzește opinia publică cu știri despre morți și așa mai departe”, a concluzionat maestrul Ion Cristoiu în podcastul Evz Play, moderat de Ionuț Cristache.