EXCLUSIV EVZ. Goji: superfructul care aduce profituri uriașe

EXCLUSIV EVZ. Goji: superfructul care aduce profituri uriașe

Bobițele roșii care de patru ani fac senzație pe piața românească sunt bune pentru sănătate, dar mai ales pentru portofelul celor care au ales să le cultive.

Piaţa fructelor de goji este în continuă ascensiune în România, cererea crescând de la an la an, iar producătorii pot fi număraţi pe degete. „Primele plante au pătruns pe piață acum patru ani, însă oamenii au fost reticenți la proprietățile fructelor până au ajuns să le consume regulat. Astfel, au apărut primii producători, aceştia observând că piaţa creşte constant”, a declarat, pentru EVZ, Marin Constantin, unul dintre cei mai cunoscuți producători din țară. Acesta este totodată atestat pentru a oferi certificat de calitate pentru infiinţarea plantaţiilor de goji.

Cum se formează o cultură

  Primul pas în businessul cu goji reprezintă verificarea pH-ului solului, care trebuie să se încadreze între 5,5 şi 8 puncte. > Pentru că planta se adaptează la orice tip de sol, zona nu este importantă, în România existând câteva plantaţii în zone atât de deal cât şi de câmpie, spune Marin Constantin.

Pentru achiziţionarea butaşilor, preţurile diferă în funcţie de vârsta acestora. Un butaș pui, cu o înălțime de 10 cm, costă 3 lei și fructifică la doi ani de la plantare. Butașii cu înălțimea între 50-60 cm costă între 15 și 18 lei, aceştia fructificând după un singur an.

Cel mai indicat este ca butaşii să fie plantaţi toamna, aceştia începând să producă din iunie până la sfârşitul lunii noiembrie. În jur de 3.350 de butaşi se pot planta pe un hectar, investiţia pentru planta de 10 cm fiind de 2.200 de euro.

„În primul an, producţia este testată de obicei, abia din al doilea an putem vorbi despre vânzarea fructului atât proaspăt cât şi uscat. Un hectar de plante goji produce în cel de-al doilea an în jur de 200 - 400 kg de fruct proaspăt. În anul trei, fiecare plantă produce un kg, asta însemnând o producţie de trei tone. Maturitatea plantei se atinge în anul cinci când fiecare plantă produce maxim patru kilograme de fructe, un hectar ajungând să producă 12-13 tone de fruct proaspăt”, declară Marin Constantin.

Profit de 40.000 de euro la hectar

După recoltarea fructelor proaspete, care pot fi consumate şi în această stare, foarte mulţi aleg să le confieze. Din trei kilograme de fructe proaspete rezultă un kilogram de fructe goji uscate. Preţul unui kilogram de fructe uscate variază între 50 şi 70 de lei, iar cererea este mare. Cum un hectar produce patru tone de fructe uscate, rezultă că fiecare hectar plantat cu goji poate aduce un profit de peste 40.000 de euro, dacă se scade și investiția. Micii producători locali spun că nu au ajuns încă pe rafturile hipermarketurilor din cauza faptului că nu există o producţie suficient de mare care să satisfacă cererea acestui tip de clienți. În schimb, magazinele online sunt un real succes.

Cum poate fi consumat fructul minune

Fructul goji este unul dintre puținele alimente ce scad apetitul consumatorilor. Având un indice glicemic foarte mic, este cel mai puternic antioxidant dintre toate produsele alimentare existente în lume și este folosit de mii de ani în medicina chineză.

Goji poate fi consumat atât proaspăt, cât și uscat, în diferite feluri: ca suc natural, fruct deshidratat în iaurt, gem sau ceai.