EXCLUSIV EVZ. Emil Boc: "78.000 de români au ieşit din «sclavagism»"
- Antoaneta Etves
- 9 mai 2011, 20:29
Premierul vorbeşte pe larg, într-un interviu acordat EVZ, despre toate temele de actualitate din economie şi politică.
Boc susţine că aplicarea noului Cod al Muncii a scos din "sclavagism" 78.000 de români care munceau la negru şi pentru care patronii, speriaţi de eventualele sancţiuni, s-au grăbit să parafeze contracte de muncă în doar patru zile. Efectul pe piaţa muncii a acestei măsuri guvernamentale pare mai puternic chiar şi decât introducerea cotei unice.
În 2005, după instituirea cotei unice, au fost încheiate 150.000 de noi contracte de muncă în patru luni, anunţa atunci fostul ministru al finanţelor Ionuţ Popescu. Cu mai puţin de o săptămână înainte de Congresul PDL, Emil Boc este sigur că va câştiga un nou mandat în fruntea partidului. Nu se teme de cum arată acum sondajele şi spune că PDL va creşte electoral în urma redresării economice.
EVZ: Ştirea zilei este legată de negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Care sunt termenii înţelegerii cu FMI? Câte companii vor fi restructurate? Emil Boc: Cea mai importantă concluzie a discuţiilor cu FMI este că România are toate şansele să iasă din recesiune, ca prim pas spre ieşirea din criză. Reformele pe care le-am promovat şi-au dovedit corectitudinea. De aici am plecat în discuţiile cu FMI şi am încercat să găsim cea mai bună modalitate de a grăbi redresarea economică, prin accelerarea reformelor.
Nu mi-aţi răspuns la întrebare: câte companii vor fi restructurate? Dacă economia românească merge aşa de bine, de ce trebuie daţi afară oameni de la companiile de stat? Trebuie înţeles faptul că redresarea economică nu se poate face cu găuri negre la stat. Trebuie să ieşim din logica statului care oferă un loc călduţ de muncă, indiferent dacă se munceşte sau nu. Că statul finanţează lipsa de performanţă. Nu statul plăteşte lipsa de performanţă, ci românii care din munca lor plătesc taxe şi impozite. Statul de stânga care a finanţat găurile negre la nivelul regiilor şi companiilor şi care aproape a pus România pe butuci nu mai poate continua.
E nevoie de un stat performant care să sprijine mediul privat, nu să fie o piatră de moară. Deci, da, trebuie să restructurăm companiile de stat. Deja la CFR aceste restructurări au început şi vor urma şi alte companii. Nu am luat însă aceste decizii uşor. Am discutat pe fiecare caz în parte cu reprezentanţii FMI şi, acolo unde am considerat că respectivele companii îşi pot reveni, ne-am susţinut punctul de vedere. Dar acolo unde restructurările trebuie făcute, ele vor avea loc.
Ne puteţi da un exemplu din care să reiasă clar succesul unei măsuri de reformă luate de către dumneavoastră? Partea mai grea a trecut. Continuarea reformelor este necesară pentru a grăbi redresarea economică. Am moştenit o Românie de stânga, căreia politicienii i-au fluturat prin faţă ajutorul social ca soluţie la toate problemele. Prin reformele pe care le-am făcut, am creat fundaţia pentru o Românie de dreapta. Şi vă dau exemplul Codului Muncii. Nu este o întâmplare că, în primele zile de la intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, 78.000 de locuri de muncă au ieşit din zona economiei subterane. Asta înseamnă că 78.000 de români au ieşit din "sclavagism", căci asta este munca la negru, şi au intrat în sistemul contribuţiilor sociale.
România de stânga a ascuns 20 de ani gunoiul sub preş şi a lăsat munca la negru să înflorească, pentru a nu fi deranjat sistemul ajutorului de la stat. A sosit timpul să curăţăm mizeria de sub preş. Asta înseamnă să continuăm măsurile de reformă. Reformele, aşa grele cum sunt, le oferă oamenilor o perspectivă. O speranţă că pot să îşi găsească un loc de muncă, nu să trăiască din ajutorul social. Şomajul este în scădere şi, lună de lună, apar noi locuri de muncă. În România de dreapta numai cine nu vrea nu va avea unde să muncească.
Patronii încep să profite de pe urma reformelor
Mediul privat a avut de suferit mult în urma restrângerii activităţii economice cauzate de recesiune. Pentru oamenii de afaceri există un mesaj din partea dumneavoastră? Prin reforme, am lăsat companiile private să respire şi le-am asigurat un mediu sănătos pentru a se dezvolta. Sunt semne din piaţă, de la bănci, că treptat se produce o relansare a creditării. Asta înseamnă că patronii, companiile private încep să profite de pe urma măsurilor de reformă.
Şi totuşi, ce le spuneţi românilor din companiile de stat care şi-ar putea pierde locurile de muncă?Le spun că îşi vor putea găsi alte locuri de muncă. Era o chestiune de timp până când aceste companii ar fi fost restructurate. Important este să creezi noi locuri de muncă, nu să conservi locurile de muncă în companiile de stat neperformante. Şomajul este în scădere şi, lună de lună, apar noi locuri de muncă. În România de dreapta, numai cine nu va dori nu îşi va găsi un loc de muncă.
"Nu putem oferi creşteri de salarii fără o bază economică reală"
Mai sunt câteva zile până vor veni datele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică privind creşterea economică pe primul trimestru din 2011. Mai devreme spuneaţi că preconizaţi un raport pozitiv… Sper ca datele Institutului Naţional de Statistică să fie încurajatoare, să confirme creş terea economică din ultimele luni şi prognozele pentru a putea spune ceea ce ne dorim cu toţi să auzim: România a ieşit oficial din recesiune şi intră pe creştere economică. Astfel, în 2011 vom putea avea o creştere economică de 1,1 la sută, iar în 2012 România va avea o creştere economică şi mai mare, de 3,5 la sută.
Aceste evoluţii vor reprezenta dovada cea mai bună că PDL a pus România pe drumul drept. De aceea şi spun că PDL poate şi trebuie să conducă în continuare România şi după 2012. Pentru că vom ieşi din recesiune şi vom învinge criza economică, iar România trebuie condusă de învingători, nu de o stângă iresponsabilă care nu ştie decât să critice, fără a avea nicio soluţie.
Totuşi, când vor simţi românii creşterea economică în buzunarele proprii? Nu vreau să cădem în capcana populismului, aşa cum au făcut atâtea alte guverne în trecut. Nu putem oferi creşteri de salarii, pensii şi alte prestaţii sociale fără o bază în economia reală. Salariile vor creşte odată cu creşterea economică. Dacă lucrurile merg pe traseul actual, la sfârşitul lui 2011, începutul lui 2012, bugetarii vor recupera scăderile salariale din vara lui 2010.
Este de ajuns că în România USL promite creşteri de salarii pe hârtie, cu 50%. PDL trebuie să fie partidul care va creşte salariile românilor în mod real, nu pe hârtie, astfel încât ei să simtă acest lucru pe termen lung, nu pe câteva luni.
PDL ŞI GUVERNAREA
"Nu trebuie să facem jocurile USL"
Unele voci vorbesc despre o separare a guvernului de partid, pentru ca partidul să nu fie afectat de costurile guvernării. PDL a susţinut guvernul şi a acceptat toate pasivele măsurilor de austeritate. Ar fi o greşeală ca PDL să nu îşi asume în continuare guvernarea, când România se redresează economic. Nu trebuie să facem jocurile USL care îşi doreşte un PDL cât mai distanţat de mesajul de re formă al preşedintelui şi cât mai divizat în interior. PDL va câştiga alegerile din 2012 cu un mesaj de dreapta şi promovând o Românie de dreapta. În ultimul an, cel mai puternic mesaj de dreapta al PDL a fost guvernarea. Şi aşa trebuie să rămână….
Sondajele de opinie prezintă însă o altă realitate… PDL nu a condus niciodată cu ochii la sondaje. Şi acesta a fost şi secretul victoriilor electorale. Am arătat ro mânilor că suntem capabili să luăm deciziile bune pentru ţară, nu bune pentru scorurile din sondaje. Sondajele se schimbă de la o lună la alta. Sunt sigur că, în urma redresării economice, PDL va creşte electoral. De altfel, chiar sondajele USL dau PDL în creştere şi USL în scădere.
DESPRE ALEGERILE DIN PDL
Cu mai puţin de o săptămână înainte de Congresul PDL, premierul Emil Boc este convins că va câştiga un nou mandat în fruntea partidului
De unde va veni creşterea în sondaje a PDL? Există foarte mulţi români de dreapta, care sprijină reformele fără însă a sprijini, momentan, PDL. Îi vom atrage pe aceşti români de partea noastră, pe măsură ce reformele îşi vor face simţit efectul. Mai mult, o mare parte din electoratul de dreapta al PNL a fost dezamăgit de faptul că Crin Antonescu şi-a vândut partidul pentru o presupusă susţinere politică la următoarele a legeri prezidenţiale de la PSD şi mai ales de la Antenele lui Voiculescu. PNL este acum un partid de stânga, într-o alianţă de stânga fără soluţii. Foştii votanţi de dreapta ai PNL nu se mai regăsesc într-un mesaj de stânga şi sunt pregătiţi să sprijine o agendă de dreapta.
Ieri aţi fost în rândurile organizaţiei PDL Bucureşti. Cum vi se pare strategia USL pe Legea Capitalei? Vreau să spun că Alianţa Socialistă a luat o mare ţeapă pariind pe un discurs negativ. Singura strategie a politicienilor din USL este să folosească politica fricii. Aşa au încercat şi la Bucureşti. Au deschis corturi în fiecare intersecţie pentru a ataca PDL fără a spune niciun cuvânt despre ce propun. Astăzi corturile USL au dispărut pentru că bucureştenii s-au săturat de politica fricii, de politica lui "apără Bucureştiul de Elena Udrea" şi vor o politica lui "munceşte pentru Bu cureşti".
"PDL are nevoie de un preşedinte cu două norme"
Alegerile din interiorul PDL sunt doar peste câteva zile. Veţi câştiga un nou mandat? Sunt sigur că voi câştiga pe 14 mai. Voi câştiga competiţia din PDL, pentru că proiectul "România dreaptă. România puternică" poate aduce victoria partidului la alegerile din 2012. PDL este în faţa unei şanse unice. Timp de 2 ani de zile, ne-am asumat reforme dificile care au schim bat România şi au repus-o pe o fundaţie solidă. Ce era mai greu a trecut. PDL va merge înainte fără ezitare pentru a construi o România de dreapta, o Românie puternică.
Îl respect pe Vasile Blaga şi pe toţi ceilalţi colegi care îi susţin moţiunea. Eu cred însă că PDL trebuie să aibă în fruntea sa un învingător. Ca şi candidat al PDL, am câştigat de două ori Primăria Cluj- Napoca. Ca preşedinte al PDL, am câştigat toate alegerile de când ocup această funcţie. PDL are nevoie de o conducere formată din învingători. Eu sunt un învingător, iar cei care mă susţin sunt de a semenea oameni care au câştigat alegerile în organizaţiile lor.
Vasile Blaga a spus că PDL are nevoie de un preşedinte cu normă întreagă. Cum comentaţi? PDL are nevoie de un preşedinte cu două norme. Suntem un partid de dreapta, şi asta înseamnă că, dacă îi încurajăm pe români să îşi ia două servicii, trebuie să avem şi un preşedinte de partid cu program de la 9 dimineaţă la 9 seara, 7 zile din 7.
ADVERSARII POLITICI: Sunt mândru că-i sunt incomod lui Ponta
Victor Ponta spunea că în jurul dv. e o grupare mafiotă, iar în jurul lui Vasile Blaga sunt doar oameni politici. Sunt mândru de faptul că le sunt incomod lui Victor Ponta şi presei moguleşti. Cred că era de aşteptat ca USL şi mogulii să atace candidatul de care se tem cel mai mult. Aş fi fost îngrijorat într-un singur scenariu: dacă Ponta ar fi spus lucruri frumoase despre mine şi i-ar fi cri ticat pe Toader Paleologu şi Vasile Blaga.
Cum poate PDL să se reformeze, în condiţiile în care mulţi dintre liderii din societatea civilă care susţin cel mai activ reforma sunt priviţi cu răceală în interiorul PDL? Monica Macovei şi Sever Voinescu au învăţat că trebuie să fie oameni de echipă. Mesajele din ultima lună au demonstrat acest lucru. Cred că la Convenţie se va vedea că membrii PDL sunt mult mai deschişi faţă de Monica Macovei şi Sever Voinescu. PDL a dovedit că este singurul partid capabil să atragă în rândurile sale reprezentanţi ai societăţii civile. Cred că a sosit timpul să facem un pas în faţă. De aceea, susţin des chis alegerea colegilor veniţi din societatea civilă în funcţii de conducere la PDL. Este o garanţie în plus că PDL se va moderniza odată cu România.
Vi s-a reproşat că nu sunteţi mai tranşant în relaţiile din interiorul PDL. Vă asumaţi această critică? Am fost tranşant când a trebuit. Am dovedit suficientă hotărâre şi determinare astfel încât să trec prin parlament un pachet de măsuri de reforme a statului, aşa cum nici un prim-ministru înaintea mea nu a mai avut curaj să facă. Am avut 13 asumări de guvern reuşite. Asta înseamnă fermitate şi capacitate de mediere în acelaşi timp, atât în interiorul partidului, cât şi al coaliţiei. Asta cred eu că înseamnă să ai forţă în politică. Să obţii rezultate, nu să arunci vorbe. Din acest punct de vedere, nu cred că trebuie să mă mai justific în faţa nimănui.
PE POZIŢIE
"Cea mai importantă concluzie a discuţiilor cu FMI este că România are toate şansele să iasă din recesiune, ca prim-pas spre ieşirea din criză. Reformele pe care le-am promovat şi-au dovedit corectitudinea."
"Trebuie înţeles faptul că redresarea economică nu se poate face cu găuri negre la stat. Trebuie să ieşim din logica statului care oferă un loc călduţ de muncă, indiferent dacă se mun ceşte sau nu".
"Şi vă dau exemplul Codului Muncii (...) Asta înseamnă că 78.000 de români au ieşit din «sclavagism», căci asta este munca la negru, şi au intrat în sistemul contribuţiilor sociale".
"PDL va câştiga alegerile din 2012 cu un mesaj de dreapta şi promovând o Românie de dreapta. În ultimul an, cel mai puternic mesaj de dreapta al PDL a fost guvernarea."
"Monica Macovei şi Sever Voinescu au învăţat că trebuie să fie oameni de echipă." EMIL BOC, prim-ministru şi preşedinte PDL