Exclusiv EvZ. Doina Gradea: „Unii dintre jurnaliștii TVR au folosit emisiunile în interes personal”

Exclusiv EvZ. Doina Gradea: „Unii dintre jurnaliștii TVR au folosit emisiunile în interes personal”

Despre Rapoartele Curții de Conturi

Vi se reproșează că ați respins dezbaterea în Consilul de Administrație (C.A.)  al TVR a rapoartelor de control financiar ale Curții de Conturi și ale ministerului de Finanțe din anii 2018-2019. Rapoarte care ar fi probat neregularități în managementul financiar.

Doina Gradea:  Este cea mai mizerabilă minciună pe care o promovează unii din C.A. Aceste Rapoarte  se află la Parlament. Noi avem niște decizii ale Curții de Conturi în care s-au descoperit vicii de procedură. Ca urmare, am contestat în instanță aceste documente.

Noi nu avem de ce să dezbatem în C.A. aceste Rapoarte. În C.A. se discută hotărârile luate de Consiliul de Administrație și informări, la solicitarea membrilor C.A. Nu avem ce dezbate!

Este o minciună că în Rapoartele Curții de Conturi s-au găsit neregularități financiare. Raportul din 2018 este contestat în instanță și instanța a admis cererea noastră. Nu avem prejudicii financiare. Acest subiect este un atac la adresa mea.

TVR, fiind finanțată din bugetul statului, PDG este găsit responsabil pentru orice. Dar nu PDG a făcut greșeli. Eu, ca Președinte Director General sunt ultima care semnez actele financiare și contabile. Există specialiști care se ocupă de aceste domenii.

„Pe mandatul meu au fost difuzate cele mai echilibrate știri”

De ani de zile sunteți acuzată în spațiul public că ați promovat interesele politice ale PSD. PSD condus de Liviu Dragnea este cel care v-a propus și v-a susținut în funcția de PDG al Televiziunii Naționale. Cum le răspundeți contestatarilor dv?

Doina Gradea: Am fost acuzată de cei care făceau opoziție PSD, atât cei din mediul politic cât și cei din spațiul public. Când am intrat în TVR  eu veneam din mediul privat și nu am fost legată de nici un partid politic.

Nu știu cine din PSD s-a gândit la mine să mă propună în C.A. al TVR de unde am fost mai târziu nominalizată pentru funcția de PDG. Eu am fost invitată la PSD cu câteva zile înainte de declanșarea procedurilor parlamentare pentru nominalizări în conducerea TVR și mi s-a propus această poziție.

Liviu Dragnea era atunci președintele PSD, dar nu m-am cunoscut cu el înainte de acel moment. El a considerat atunci că sunt o propunere foarte bună și lucrurile au mers mai departe.

Nu am făcut în TVR politică pro-PSD. Acest lucru se vede și în Rapoartele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). Dimpotrivă. Pe mandatul meu au fost difuzate cele mai echilibrate știri. Nu am promovat PSD.

În ceea ce privește prezența jurnalistului Ionuț Cristache, venit în TVR de la Antena 3 și care moderează emisiunea de dezbatere de la ora 21.00, eu consider că el este un jurnalist neutru, care nu are derapaje politice.

Toate acuzațiile sunt false. Toate partidele au avut acces la TVR. Iar o parte din acuzațiile care mi se aduc, că aș fi promovat politica PSD, provin și de la foști angajați ai TVR care au lucrat aici pe bani foarte mulți. Este normal ca ei să fie supărați.

Despre scoaterea parțială a mass-media de stat de sub controlul politic

Considerați că ar trebui depolitizate instituțiile media de stat? TVR, Radio, Agerpres.

Doina Gradea: Au fost discuții despre modificarea Legii 41/1994 privind organizarea și funcționarea TVR și Radio. Au fost aduse în anul 2017 unele mici modificări privind modul de finanțare. S-a renunțat la taxa radio-tv și banii vin acum doar de la buget. Eu cred că este mai bine așa, iar Curtea de Conturi poate controla mai eficient activitatea financiară din TVR.

Cred, totodată, că angajații din TVR nu ar trebui să fie membri în C.A. (potrivit legii, C.A. al TVR are 13 membrii dintre care doi reprezintă interesele angajaților din instituție n.r.). Cei doi membri ai C.A. care reprezintă salariații TVR confundă lupta sindicală cu ceea ce ar trebui ei să reprezinte de fapt în Consiliu. Acest lucru ar putea fi inclus ca o modificare a legii 41.

V-am întrebat dacă susțineți depolitizarea mass-media de stat. Sau scoaterea lor parțială de sub controlul politic, așa cum este în multe state din Europa. La ora aceasta, în România controlul politic pe mass-media de stat este total. Politicul își trimite reprezentanții în Consiliile de Administrație și numește și Președintele Director-General.

Nu cred că este nevoie de acest tip de schimbare. În toate statele din Europa, șefiile televiziunilor și posturilor radio de stat sunt numite de Guvern sau de Parlament.

Eu cred că parlamentarii și instituțiile care au dreptul la reprezentanți în C.A. (Guvernul și Administrația Prezidențială n.r.) ar trebui să trimită în Consiliul de Administrație  profesioniști adevărați. Care să nu transforme C.A. într-un mic parlament.

 

Ne puteți urmări și pe Google News