EXCLUSIV EVZ. De ce a fost pusă sub sechestru averea lui Voiculescu
- Ionel Stoica
- 2 august 2014, 00:00
Judecătorii din dosarul ICA au motivat confi scarea bunurilor familiei Voiculescu în baza legislației internaționale privind combaterea spălării banilor.
Magistrații Camelia Bogdan şi Mihai- Alexandru Mihalcea, care judecă dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), au motivat de ce au extins sechestrul asigurator pe mai multe bunuri aflate pe numele acuzaților.
Cel mai afectat de această măsură este preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu (67 de ani): un imobil (teren + construcții) ridicat pe suprafața de 36.676,79 metri pătrați cu destinaţia sediu societate, aflat în Bucureşti, sector 1, strada Gârlei nr. 1, respectiv a Bazei de agrement Băneasa și mai multe acțiuni donate de politician, în 2006, celor două fete. Este vorba de 76,5% din acţiunile Grivco SA (5.634 acţiuni- 39,125%- donate Cameliei şi 5.382 acţiuni -37,375% - donate Corinei) şi 92, 240% din acţiunile Companiei de Cercetări Aplicative şi Investiţii (9.974.861 acţiuni -46,204775% - donate Cameliei şi de 9.947.862 acţiuni -46,204775% - donate Corinei).
Recomandările FATF
Judecătorii au explicat că au decis sechestrele asiguratorii în baza legislației internaționale și a Codului Penal. În special, este vorba de recomandările făcute de Grupul de Acţiune Financiară (FATF). Din 1999, România este stat membru al Comitetului de experți Moneyval din cadrul Consiliului Europei, care monitorizează şi evaluează măsurile adoptate de statele membre în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului. „
Recomandarea 30 FATF obligă țările și autoritățile desemnate de aplicare a legii, cu responsabilităţi în ceea ce priveşte investigațiile privind cazurile de spălare a banilor şi finanţarea terorismului, să dezvolte o investigație financiară paralelă, proactivă, când cercetează spălarea banilor și infracțiunile predicat conexe”, au motivat judecătorii.
Legislația internă
Sechestrele au mai fost motivate prin două legi interne: 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor şi 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie - „luarea măsurilor asiguratorii este obligatorie”.
Judecătorii au arătat că pentru dispunerea măsurii de siguranţă a confiscării, standardele internaționale în materie pretind existența unui probatoriu care se analizează potrivit balanței probabilităților. „Cu privire la instituirea unor măsuri asigurătorii, standardul internaţional unanim recunoscut este acela de presupunere rezonabilă. Astfel, judecătorul cauzei, instituind măsurile asigurătorii (...) a făcut referire tocmai la acest standard internațional recunoscut, presupunere rezonabilă,” arată instanţa.
Următorul termen din acest dosar a fost stabilit pe 4 august 2014. Atunci vor fi audiați ultimii doi dintre inculpații din acest proces, Vlad-Nicolae Săvulescu și Cătălin- Jean Sandu, și se vor depune noi cereri de probatorii.
Fuga lui Felix de judecători
Dan Voiculescu încearcă din răsputeri să scape de completul de judecată din acest dosar. El a declarat, de fiecare dată când a venit în instanță, că este mulțumit de judecătoarea Camelia Bogdan: „Și am văzut că e specializată în spălarea banilor, va fi în măsură să afle cum mi-am spălat banii cu banii proprii”.
În schimb, Voiculescu a cerut strămutarea cazului, iar solicitarea i-a fost respinsă. Luna aceasta, el a deschis un nou proces, în care a chemat în judecată Colegiul de Conducere al Curții de Apel București. Voiculescu cere suspendarea hotârârii prin care s-a stabilit actuala compunere a completului. Procesul încă nu a primit un termen de judecată.
Judecătorii au luat în vizor „căsuța” nutriționistului Menci
Judecătorii Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea au extins măsurile asiguratorii și în cazul altor inculpați. Aceștia aveau sechestrul doar pe jumătate din imobile, cealaltă jumătate fiind proprietatea soțiilor.
Instanța însă a decis să extindă pe toate imobilele, indiferent dacă erau în proprietate comună. Este cazul nutriționistului Gheorghe Mencinicopschi, condamnat la șase ani de închisoare, care are o vilă cochetă în Otopeni (Ilfov), pe strada 23 August. Alți trei inculpați, care dețin apartamente în București, sunt în aceeași situație: s-a pus sechestru și pe jumătatea soției: Cătălin Jean Sandu, Alexandru Petre, și Vlad- Nicolae Săvulescu.
Banii lui Sorin Pantiș
Magistrații au explicat că toți cei afectați de aceste sechestre, fetele lui Dan Voiculescu sau soțiile celorlalți acuzați, vor fi citați în acest proces, „să își formuleze apărări în ceea ce privește dobândirea cu bună credință a acestor bunuri”.
În cazul fostului ministru al Comunicațiilor, Sorin Pantiș, condamnat la șase ani de închisoare, procurorii au pus sechestru asigurator pe suma de 850.000 de euro. Banii au fost folosiți de acesta pentru a constitui o ipotecă la bancă.