EXCLUSIV EVZ. Cel mai căutat om din lume a plecat din România ascuns într-o mașină de gunoi. Peripețiile polițistului care l-a păzit pe Yasser Arafat

EXCLUSIV EVZ. Cel mai căutat om din lume a plecat din România ascuns într-o mașină de gunoi. Peripețiile polițistului care l-a păzit pe Yasser Arafat

În urmă cu 28 de ani, liderul Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP) a venit în vizită la Nicolae Ceaușescu. A fost cazat în Vila Lac 2, acolo unde stă, acum, președintele României, Klaus Iohannis. Urmărit de serviciul secret israelian - Mossad, Securitatea îl ascundea în mașini de marfă sau în gunoiere ca să nu fie asasinat.

Vara de acum 28 de ani i-a rămas întipărită în memorie lui Paul Catană, unul dintre cei mai vechi polițiști din România. În cei 30 de ani de carieră, pe care îi împlinește pe 28 februarie, anul acesta, el a văzut multe. Însă, întâlnirea cu Yasser Arafat, unul dintre cei mai căutați oameni din lume, în anii '80, a fost unul dintre cele mai importante evenimente ale îndelungatei sale cariere.

Pe agentul șef principal Paul Catană îl știe mai toată lumea din cartierul Balta Albă, mai ales pe raza de competență a Secției 13. A fost, ani la rând, sectorist în acea parte a Bucureștiului. Ce nu prea știu oamenii și nici polițiștii mai tineri este o poveste pe care „Nea Paul”, cum îi zic majoriatea colegilor, a relatat-o, în exclusivitate, pentru „Evenimentul zilei”.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Tasser Arafat

Detașat la Direcția V a Securității

În anul 1987, mai mulți milițieni, de la câteva secții din București, au fost mobilizați pentru fi detașați la Direcția a V-a a Securității Statului, cea care se ocupa cu protecția demnitarilor. Catană avea 27 de ani și doi ani de activitate în Miliție. „Ne-au chemat pentru paza unor obiective”, ne-a povestit Paul Catană. Era în luna august atunci când 24 de subofițeri au fost duși în Cartierul Primăverii pentru a păzi Vila Lac 2, acolo unde stă, acum, președintele Klaus Iohannis. „Făceam de gardă câte opt inși, în trei schimburi”, a detaliat polițistul. Acolo, a aflat că cel pe care îl păzeau era Yasser Arafat. Venise „în vizită de lucru” la „tovarășul Nicolae Ceaușescu”, fostul dictator din perioada când România se afla sub regim comunist. „La vilă erau, tot timpul, perdelele trase. Odată, când s-a dat la o parte o perdea, am văzut patru inși, gărzile de corp ale lui Yasser Arafat, care stăteau în interior cu pistoalele mitralieră în brațe”, a adăugat veteranul polițiștilor bucureșteni.

El ne-a spus că românii, Securitatea și Miliția, asigurau paza doar în exterior. „În interior erau numai gărzile lui de corp”, a subliniat Catană. După câteva zile, atunci „când s-a dat închiderea traseului”, a aflat că, de fapt, Arafat plecase de câteva ore. „Era, deja, în avion. Îl băgaseră într- o mașină de gunoi, special amenajată, iar coloana oficială a plecat după aceea. Venea și pleca numai noaptea”, ne-a povestit omul legii.

De fapt, era doar una din măsurile de siguranță luate de autoritățile române, pe atunci. Pe fondul conflictului israeliano-arab, Arafat era căutat în toată lumea, în special de serviciul secret al statului evreu, Mossad.

FOTO:Ziarul „România Liberă”, din 12 august 1987, a relatat întâlnirea dintre Arafat și Ceaușescu de la Vila Lac 2

Printre cei care erau detașați la Direcția a V-a se auzise de faptul că, atunci când venea Yasser Arafat acesta era ascuns în mașini de marfă, cu tot confortul în interior. „Și de pe aeroport plecau câte două-trei avioane ca să nu se prindă Mossadul. Nici cei de la turnul de control nu știau. Indicau o variantă ocolitoare. Se pleca pe altă rută”, ne-a povestit polițistul.

Ca în BD: spărgătorul săruta manechinul

Am aflat de la vârstnicul polițist mai multe povești, însă una dintre primele care i-a rămas întipărită în minte este din perioada în care era elev la Școala de Miliție, de pe Șoseaua Olteniței. „În anul 1984, într-o seară, s-a anunțat o spargere la un magazin de îmbrăcăminte, din zona pieței Gorjului”, și-a amintit Paul Catană. Ajuns acolo, echipajul de Miliție a găsit geamul spart, dar nu lipsea nimic din interior. Pe trotuar erau doi „îndrăgostiți” care se sărutau. Când agenții s-au apropiat să îi întrebe dacă au văzut ceva, au constatat că era, de fapt, un tânăr cu un manechin în brațe: „Era hoțul, care nu apucase să fugă și încerca să ne păcălească. Pentru că a luat manechinul din interior, am putut să încadrăm fapta la furt”.

Hoțul i-a oferit roata furată

Despre îndelungata carieră a subofițerului de la Secția 13 a scris și revista MAI, „Pentru Patrie”. Acolo, el a relatat o altă întâmplare: „...Făceam pândă într-o parcare, în mașina unui coleg, când ne bate în geam hoțul: «Nu vreți o roată de rezervă?». Hai, vino, pe tine te așteptam...“.

În cariera sa, agentul Catană a întâlnit și mulți infractori ciudați. „Unul - Nicu Poștă era porecla lui, a scris familiei, cu o săptămână înainte de a fi eliberat din penitenciar, că vine acasă peste o lună. Însă a ieșit mai repede, și-a urmărit familia, a spart casa, a vândut bunurile părinților lui, apoi a venit și el acasă. Ne-am dat seama că el este autorul furtului“, a povestit nea Paul.

Paul Catană se ocupă, acum, de adminstrarea Secției 13. Este Gospodarul, cum se spune. Cei 30 de ani l-au marcat, viața s-a scurs odată cu profesia de polițist. Când privește în timp... ochii i se umplu de lacrimi. Și asta spune ceva.

Microfoanele din dormitor

Yasser Arafat a fost considerat de o bună parte a lumii arabe un erou, iar în Occident - cel mai mare terorist al acelor timpuri. A murit în anul 2004, la vârsta de 75 de ani. Din 1969 a fost cofondator și președinte al Organizației pentru Eliberarea Palestinei și, din 1993, președintele Autorității Naționale Palestiniene. Bun prieten cu Ceaușescu, el venea deseori în România. Ion Pacepa, fostul șef al Departamentului Securității Statului, fugit în SUA, a scris în cartea sa, „Orizonturi Roșii”, că Arafat era homosexual și că ar fi avut relații cu una dintre gărzile sale de corp. „Agentul care asculta microfoanele din dormitor a spus că Arafat răcnește ca un tigru, iar iubita lui schelălăie ca o hienă”, se arată în cartea lui Pacepa.