Exclusiv EvZ. Butoiul cu pubere din sistemul penitenciar. Polițiștii prevăd și o răscoală a deținuților

Exclusiv EvZ. Butoiul cu pubere din sistemul penitenciar. Polițiștii prevăd și o răscoală a deținuțilorSursa: Arhiva EVZ

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a dezvăluit, în exclusivitate pentru EVZ, că pregătește temeinic o ”contraofensivă” în cazul în care guvernanții decid să ”umble” la pensiile militarilor pe care le-au încadrat la ”speciale”. Lovitura gândită de sindicaliști va viza blocarea activității pușcăriilor printr-o uriașă acțiune de protest care poate duce chiar și la o nedorită răscoală a pușcăriașilor!

O primă acțiune, plângere penală la Parchetul General

Încadrate la pensii speciale, de reprezentanții USR, veniturile obținute de ofițerii și subofițerii de peniteciare după încetarea activității ar putea fi micșorate dacă proiectul de lege - care a trecut de Senat - primește avizul favorabil al deputaților. Într-o primă fază, sindicaliștii din penitenciare au reacționat cu o plângere penală îndreptată împotriva lui Cristian Seidler, deputat USR.

”Avem un deficit de personal de 30 la sută, iar prin plecarea altor angajați, situația ar deveni extrem de gravă”

Cosmin Dorobanțu, liderul FSANP, ne-a declarat:

”Am depus la Parchetul General o plângere penală împotriva deputatului Seidler pentru atentat la siguranța națională. Pentru că, dacă acest proiect de lege va trece, foarte mulți angajați ai penitenciarelor vor pleca din sistem, de frică, să nu prindă tăierea pensiilor, lăsând astfel goluri mari în pușcării. Și așa, acum avem un deficit de personal de 30 la sută, iar prin plecarea altor angajați, mai ales a celor care lucrează în secții, direct cu deținutul, situația ar deveni extrem de gravă”.

”Un polițist de peniteciar, care lucrează în secțiile de deținere, are în grijă de la 50 până la 200 de deținuți”

Însă, atacul în justiție nu este singura ”armă” la care vor să recurgă sindicaliștii. Ei pregătesc un protest de amploare care, inițial, se va derula doar în câteva pușcării  - printre cele mai grele- și, dacă nu vor ajunge la o înțelegere cu guvernanții, adică dacă pensiile polițiștilor de penitenciare vor fi în continuare în pericol, vor extinde protestul și alte închisori din țară.

”Dacă se umbă la pensiile  militare, blocăm penitenciarele. Nu poți schimba regulile în timpul jocului. Oamenii au venit să muncească la pușcărie pentru că s-au gândit la siguranța locului de muncă și la o pensie care să le asigure traiul când nu vor mai fi în activitate. Vom începe cu câteva pușcării și vom continua cu toate dacă nu suntem ascultați. Guvernanții trebuie să țină cont că în România un polițist de peniteciar, care lucrează în secțiile de deținere, are în grijă de la 50 până la 200 de deținuți, iar după o viață muncită în închisoare pensia medie este de 4.000 de lei. Ce să mai tai din ea?”, a adăugat Dorobanțu.

Excesul de zel, ”arma” gardienilor

Cum vor bloca întreg sistemul penitenciar și nu numai? Pentru că, precum într-un joc de domino, mai multe piese pot cădea într-o reacție în lanț. Astfel, va fi afectat și programul instanțelor de judecată și deținuții, dar și  ”buzunarul” statului din care vor ”sări” sume mari pentru plata orelor suplimentare care vor fi generate. Liderul sindicatului FSANP ne-a explicat, în exclusivitate, cum se poate derula un asemenea protest în deplină legalitate, fără pancarte, banere sau mitinguri, chiar la locul de muncă.

”500 de cadre  vor sta la rând, la poarta închisorii”

”Totul se face perfect legal, prin exces de zel. Imaginați-vă 500 de cadre care vor sta la rând, la poarta închisorii, ca să treacă de controlul antitero și de specialitate (n.r. pentru droguri, arme și obiecte interzise în pușcării), ca să intre în tură. O activitate zinică, pe care în mod normal noi o facem în cel mult 15 minute, va dura ore. La protest fiecare angajat va trece prin scaner ori de câte ori va fi nevoie, până nu mai piuie aparatul. Vom continua cu aceeași lentoare să ne pregătim pentru ziua de lucru în ședințele de pregătire care se țin la intrarea în ture, când se dicută evenimentele negative (n.r. deținuți volenți, bătăi, atacuri asupra gardienilor...) și măsurile de siguranță care trebuie luate. La fel vom face și cu apelul deținuților (n.r. numărul lor și starea lor fizică) și cu controlul obligatoriu al camerelor de detenție (n.r verificările gratiilor, eventuale distrugeri)”, ne-a explicat sindicalistul.

”Deținuții s-ar putea ucide între ei”

Și lucrurile nu se vor ori aici, amenință sindicaliștii, pentru că asemenea controale minuțioase vor fi făcute ori de câte ori pușcăriașul trebuie să ajungă sub escortă la instanță, sau să iasă la aer, în curtea de plimbare. Perchezițiilor făcute la ieșire din celulă și la intrare li se va acorda mult mai mult timp.

”Așa, programul instanțelor va fi dat peste cap pentru că vor fi întârzieri mari. Judecătorii vor fi nevoiți să aștepte, asta dacă vor vrea...Turele de lucru se vor prelungi cu cel puțin șase ore ceea ce înseamnă o gaură în buzunarul statului pentru plata orelor suplimentare. Și, un lucru extrem de important, deținutul își va pierde răbdarea pentru că ore din programul său de plimbare, de masă sau de participarea la unele activități care îi aduc beneficii vor fi pierdute. Se poate ajunge chiar și la o revoltă a deținuților care s-ar putea ucide între ei, lucru pe care noi nu îl dorim!”, ne-a mai dezvăluit liderul de sindicat Cosmin Dorobanțu care spune că în pușcăriile românești sunt peste 5.000 de criminali, peste 3.000 de tâlhari peste 2.000 de violatori (n.r. cifre aflate în dinamică). Adică mai bine de jumătate din cei 23.000 de deținuți sunt închiși pentru fapte comise cu violență.

Conform datelor sindicaliștilor, în fiecare lună cinci gardieni sunt bătuți de pușcăriași, iar 10 sunt agresați verbal și chiar amenințați cu moartea sau cu atacarea membrilor familiilor lor.