Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv Evenimentul Zilei. Românul care și-a împlinit visul american în Italia
Exclusiv Evenimentul Zilei. Românul care și-a împlinit visul american în Italia

Exclusiv Evenimentul Zilei. Românul care și-a împlinit visul american în Italia

Ovidiu Burdușa este noul șef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, numit de Guvernul Orban la finalul anului trecut. Funcția este politică, el fiind membru PNL, dar a acceptat-o deoarece are legătură cu experiența sa de viață. De douăzeci de ani, s-a stabilit la Roma unde și-a construit o afacere de succes în domeniul turismului, pornind de la zero, de la cutiile de ambalaj în care a locuit în perioada de început. Durerea sa, dacă i se poate spune astfel, este că românii plecați în străinătate în căutarea unei vieți mai bune nu sunt suficient reprezentați și susținuți de autorităților române, iar el dorește să schimbe acest lucru. Ovidiu Burdușa a acceptat să-și spună povestea pentru Evenimentul Zilei.

„Am locuit două săptămâni între cartoane, cu mai mulți băieți din Biliești – o comună din Vrancea – ne spălam cu apă din bidoane, mâncam conserve ieftine și dormeam la grămadă. Dimineața, la prima oră,= mergeam în piețele unde se strângeau cei în căutare de muncă”, a precizat zâmbind, pentru Evenimentul Zilei.

După două săptămâni și-a găsit ceva de lucru stabil la o firmă ce distribuia băuturi în baruri și magazine. Făcea de toate, încărca și descărca marfa, o transporta și o livra clienților, încasa banii ținea socoteala plăților etc.

Așa a ținut-o câteva luni bune, până a aflat de un alt post de recepționer la un hotel și a revenit la Marina di Ardea. Și aici făcea de toate, ajuta la aranjatul camerelor și la curățenie, la mese și la reparații. A învățat cum funcționează o afacere în turism, după care a revenit acasă. Plecat pentru un an, s-a întors la Panciu după trei, timp în care și-a plătit datoriile și a făcut ceva economii.

O nouă aventură romană

A revenit la Roma în 2005, împreună cu Andreea, soția sa, după ce a absolvit o facultate în turism. Acum știa ce-și dorește, avea experiență și studii, astfel că s-a angajat la un hotel, ca recepționer de noapte, cel mai mic grad.  A avansat, după o vreme ca recepționer de după amiază, iar mai apoi ca manager de hotel. Până a reușit a muncit din greu, făcând multe ture suplimentare, plătite cu 31 de euro.

„Hotelul făcea parte dintr-un lanț mai mare și se întâmpla să ni se ceară să înlocuim pe câte un coleg într-o altă locație. Acceptam de câte ori mi se cerea pentru că aveam nevoie de bani. Nu-mi permiteam să spun nu, deoarece a doua oară nu mă mai întrebau. Se întâmpla să ies din tura mea, să îmi iau o cămașă de schimb și să intru în tura suplimentară”.

În același timp, în prima lună, până s-a acomodat Andreea a început să lucreze la o firmă de curățenie spălând scări de bloc. De multe ori, după ce ieșea de la muncă, Ovidiu mergea și o ajuta să-și termine treaba mai repede.

Au tras așa, până în 2011 când au economisit suficient încât să-și înceapă propria afacere. Nu singuri, ci în asociere cu un partener italian. Au preluat o structură cu camere de închiriat pentru turiști, în celebra Piazza di Spagna. Înțelegerea cu proprietarul a fost să-i plătească o parte din bani pe loc, iar restul în trei ani.

Ovidiu și  Andreea lucrau la recepție și se ocupau de activitatea din hotel, asociatul italian se ocupa de contabilitate și de relațiile cu autoritățile. În această perioadă li s-a născut și primul copil, o fetiță, Cezarina – Zaza, iar câțiva ani mai târziu al doilea, Andi Gabriel.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.