Exclusiv. Este sistemul de sănătate românesc un dezastru? Prof. dr. Narcis Copcă: În România nu stai un an-doi pentru o hernie de disc. Video

Se vorbește insistent despre criza din sănătate și despre exodul medicilor români în Occident. Despre adevărata stare a sănătății, dar și despre performanțele sale profesionale extraordinare, jurnalistul Mirel Curea a discutat, în podcastul Contrapunct EVZ de vineri, cu reputatul medic prof. dr. Narcis Copcă, eminent chirurg și manager al spitalului Sfânta Maria.

Serviciile medicale reprezintă pentru mulți români un subiect controversat. Sistemul de sănătate este erodat de birocrația excesivă, de condițiile precare din spitale, de fenomenul șpăgii, dar și de numeroasele cazuri de malpraxis medical.

Prof. univ. dr. Narcis Copcă este recunoscut pentru operațiile sale foarte dificile de transplant. Medicul care conduce Spitalul Sfânta Maria a fost omul care s-a luptat pentru realizarea transplantului de plămâni în România, împotriva fostului ministru USR al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Sănătatea, Cenușăreasa clasei politice

Invitatul s-a format profesional în Germania, unde a parcurs mai multe etape, ajungând în final să poată realiza extrem de complexele operații de transplant. Recunoaște că chirurgia este o artă care se fură și își exprimă convingerea că va rămâne mereu „cu credința că pot să fac mai mult".

Provocat de jurnalistul EVZ Mirel Curea să comenteze dacă într-adevăr sistemul de sănătate din România este un dezastru, așa cum spun mulți români, eminentul chirurg a observat că într-adevăr, foarte mult timp după Revoluție fiecare guvern vedea în sănătate „o Cenușăreasă" și o trata ca atare.

„Asta n-a înțeles politicul, l-a tratat ca pe o Cenușăreasă, a fost împins de la partid la partid. În 33 de ani de capitalism am ajuns la 50 de miniștri ai Sănătății".

O altă cauză a involuției domeniului Sănătății față de alte țări are la bază salariile mici pentru medici, însă acest aspect a fost remediat în ultimii ani în urma măsurilor politicienilor, de la ministrul Vlad Voiculescu la ministrul Nicolae Bănicioiu, a admis invitatul. De asemenea, lipsa de preocupare a decidenților pentru calitatea învățământului a dus la scăderea nivelului de pregătire a medicilor și cadrelor medicale.

România nu stă rău în acest moment

Totuși, în ciuda tuturor problemelor existente în sistem, a afirmat dr. Narcis Copcă, în realitate sistemul de sănătate din țara noastră este relativ satisfăcător în condițiile date. Aplicând un sistem care îmbină asigurarea medicală cu bugetarea de stat, țara noastră are avantajul că se evită liste de așteptare pentru diferite intervenții chirurgicale.

„În sistemul bugetat, se creează liste de așteptare și nu poți să faci mai multă activitate decât ai fost bugetat. Se creează liste de așteptare în timp, astfel că am secretare care s-au dus cu soții ca să lucreze în Anglia și vin să se opereze la noi pentru că acolo sunt programate, la un simplu colecist, după un an. La hernie de disc trebuie să aștepți un an-doi și să se agraveze teribil. Listele de așteptare devin uriașe. Și atunci între sistemul american, unde dacă n-ai plătit mori la ușa spitalului și cel britanic etatizat, Bismark a inventat sistemul conceput pe asigurări de sănătate.

Sistemul românesc e aproape ca în Germania, ca în Israel, pe baza asigurărilor obligatorii de sănătate din partea angajatorului și a angajatului. Dacă la fiecare se ia diferit în funcție de salariu, se repartizează după nevoi. România nu stă rău în acest moment, cu acest sistem de sănătate. În ciuda intervențiilor politice care au fost destructive de-a lungul timpului, introducerea asigurărilor a fost un act bun. (...)

Infrastructura poate fi ameliorată cu sprijin politic

Atenție, față de Italia, Franța, Spania nu sunt liste de așteptare. Nu stă nimeni pentru un colecist 8 luni. Păi ar veni doamna de la Digi, care și așa prezintă sistemul de sănătate ca un lagăr de concentrare în care suntem exterminați, și este rușinos că nimeni nu se sesizează... Asta duce la politici de eliminare a tineretului din spitale și tendință de îmbrățișare a altor sisteme de sănătate din Occident", a mai observat reputatul chirurg.

Invitatul lui Mirel Curea consideră că cea mai mare problemă a sistemului medical, dar care poate fi relativ ușor rezolvată cu sprijin politic, este infrastructura. „Acum ce ar trebui ar fi o infrastructură. Nu este atât de complicat atunci când ministrul Sănătății are sprijin politic. În același timp, viziunea unui ministru al Sănătății trebuie să fie înspre construcție și nu spre rezolvarea unor probleme personale", a conchis dr. Narcis Copcă în studioul EVZ-Capital.

Puteți viziona emisiunea AICI

Slava Ukraini

„Slava Ukraini! Anatomia istorică a invaziei rusești în Ucraina” scrisă de Tiberius Puiu expune premisele izbucnirii conflictului ruso-ucrainean din zilele noastre, comparând situația actuală cu cele anterioare întreprinse de-a lungul timpului de conducătorii teritoriului sovietic.În volum sunt dezvăluite și efortul și străduințele poporului ucrainean de afirmare națională, de separare de mai bine de 200 de ani, dar și motivul pentru care nu îi este recunoscută independența de către Rusia și refuzul coeziunii poporului ucrainean cu cel rus.
  • Soarta Europei se hotărăște în Ucraina. Nu este pentru prima oară, dar…
  • Previziunea actualului război ruso-ucrainean?
  • Ce rămâne din „popoarele frățești”, din „lumea rusă”
  • Rusia lui Putin în război cu întreaga omenire

Sunt doar câteva din subiectele analizate în volumul-eseu „Slava Ukraini! Anatomia istorică a invaziei rusești în Ucraina scrisă de Tiberius Puiu.

Volum recomandat de Evenimentul Istoric!

CUMPĂRĂ CARTEA – CLICK AICI