Evenimentul Zilei > International > Exclusiv. Eliminarea lui Putin, doar o chestiune de timp. Și Kremlinul, și masele îl vor jos. Analiză explozivă. Video
Exclusiv. Eliminarea lui Putin, doar o chestiune de timp. Și Kremlinul, și masele îl vor jos. Analiză explozivă. Video

Exclusiv. Eliminarea lui Putin, doar o chestiune de timp. Și Kremlinul, și masele îl vor jos. Analiză explozivă. Video

Din nou despre Ucraina. Invitatul jurnaliștilor Dan Andronic și Mirel Curea a fost colonelul SRI (r) Tudor Păcuraru, un fin analist al situației dramatice de la granițele României, a cauzelor și evoluțiilor complexe de acolo.

Ca și în precedentele sale apariții în studioul EVZ-Capital, invitatul a răspuns cu subtilitate și multe nuanțe unor întrebări, menite să scoată la iveală cât mai multe explicații cu privire la evoluțiile viitoare ale războiului din Ucraina.

Putin, încolțit din toate părțile. Posibilă tentativă de asasinat

După contraofensiva de mare succes din estul Ucrainei, care pare să fi restartat războiul, editorialistul EVZ Tudor Păcuraru apreciază că țara agresată are mai șanse să triumfe. Un lucru este cert, în viziunea fostului colonel SRI, dictatorul de la Kremlin va fi înlăturat. Este tot mai singur, tot mai mulți politicieni din Duma de Stat cerându-i demisia în ultima săptămână,  dar și pe plan internațional este tot mai izolat, recenta reuniune la nivel înalt cu liderul chinez Xi Jinping stârnindu-i multă neliniște.

Un alt grup foarte important care i se opune se află în administrația de la Kremlin, extrem de puternică, reunind  pe o de parte bogătașii, pe de altă parte cadrele militare și structurile KGB, de unde provine însuși controversatul lider, avertizează Tudor Păcuraru.

Sursa foto: KREMLIN

Însă episodul care indică o schimbare clară a rușilor față de liderul lor este posibila tentativă de asasinare a liderului de la Kremlin anunțată de prestigioase cotidiane britanice. Mașina președintelui ar fi fost ținta unui „atac” în urma căruia s-a auzit o „bubuitură puternică” pe „roata din stânga din față”. Putin a scăpat nevătămat, însă au fost efectuate mai multe arestări în cadrul serviciului său de securitate și al politicienilor din anturaj, a relatat Daily Mail.

Starea de revoltă se adâncește și în rândul maselor

Expertul militar consideră că cel mai vizibil semn că puterea sa e pe cale să se prăbușească este erodarea celor 4 stâlpi pe care se sprijină domnia sa cu mână de fier, respectiv „armata, ohrana, partidul și nașii”.

„Despre zvonurile care au apărut în legătură cu asasinarea lui nu avem posibilitatea să confirmăm, însă putem urmări reacțiile. Nu au existat reacții de consternare nici măcar în presa rusă. Oamenii o primesc cu încântare că s-ar putea ca într-o zi să fie real. Denotă o schimbare de opinie, oamenii trăiesc cu această speranță. Nimeni nu-l deplânge, în condițiile în care toți cei 4 stâlpi ai lui Putin sunt fisurați, armata, ohrana, partidul și nașii, adică birocrație”.

Sursa foto: Kremlin

Contextul e agravat și de faptul că rușii de rând au început să conștientizeze gravitatea situației, mai ales cei din provincie simt pe pielea lor povara sancțiunilor economice dictate de Occident, a adăugat invitatul. Există mici armate locale formate din etnici care pot face surprize, avertizează fostul colonel SRI, În plus, bugetul țării este la pământ, „bugetul pentru 10-15 ani al Rusiei este grevat pentru cheltuieli militare”, iar rușii realizează ce povară poate însemna acest aspect pentru economia națională.

FSB ar putea da lovitura de grație! Se repetă Revoluția din 1905?

Chestionat de jurnalistul Dan Andronic de unde există mai mari șanse să fie atacat Putin și înlăturat de la putere, dinspre FSB (succesorul KGB) sau dinspre Armată, invitatul apreciază că cel mai plauzibil scenariu se referă la serviciile secrete, actualul FSB, care ar putea pregăti o lovitură asemănătoare cu cea din vremea țarului Nicolae al II-lea (Romanov), care s-a confruntat cu revoluția din 1905. „Serviciile Secrete pregătesc o mișcare de tipul 1905, când Rusia a pierdut războiul cu Japonia”, a completat expertul militar.

Emisiunea integrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]