Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. El este succesorul ideal al Regelui Mihai dacă România va reveni la monarhie! Nu e vorba de Radu Duda. VIDEO
VIDEO

Exclusiv. El este succesorul ideal al Regelui Mihai dacă România va reveni la monarhie! Nu e vorba de Radu Duda. VIDEO

Deși momentul revenirii Regelui Mihai la guvernare după Revoluție a fost ratat dintr-o serie de motive complexe, monarhia are încă mulți adepți în țara noastră. O ediție specială a podcastului EVZ Play, dedicată celebrării unui secol de la nașterea lui Mihai I de Hohenzollern, a luat în discuție cine ar fi succesorul ideal al suveranului iubit încă de mulți români.

Premisa de la care a pornit discuția moderată de jurnalistul Mirel Curea este aceea a relevanței monarhiei în țară în acest debut de secol 21.

Monarhia salvează România?

Jurnalistul Marius Ghilezan, care a avut privilegiul de a sta o perioadă în apropierea Regelui Mihai și a făcut parte din campania prezidențială a lui Emil Constantinescu din partea Convenției Democrate, a atras atenția că în România „monarhia a fost abolită arbitrar. În perioada interbelică statutul Casei Regale era votat în Parlament. În vara lui 1995, Corneliu Coposu a promis, în casa Anei Blandiana, că va susține demersurile pentru restaurație. Trebuie voință politică pentru schimbarea Constituției” în sensul revenirii la forma de guvernare a monarhiei constituționale”,, a explicat editorialistul cotidianului România Liberă.

Curea: Duda are un caracter abominabil. Ce să facă Jolly Joker?

Scenariile în cazul revenirii țării la monarhie nu sunt foarte generoase pentru cei fideli memoriei Regelui Mihai. Cert este că varianta Principele Radu (fostul actor Radu Duda) nu e agreată nici măcar de monarhiștii convinși. „Ce să facă acest Jolly Joker? Are un caracter abominabil”, a apreciat moderatorul, care a adăugat că vorbește în cunoștință de cauză.

Dacă momentul Regele Mihai a fost ratat în deceniul 9 (n.r. – spre deosebire de Regele Simeon al Bulgariei, devenit prim-ministrul țării vec ine și cu un rol deosebit în evoluția țării sale după căderea Cortinei de Fier), revenirea la monarhie constituțională este o ipoteză. Întrebarea este cine ar fi cel mai potrivit succes al lui Mihai I? Principele Nicolae (foto sus, alături de soția sa Alina Binder) este varianta luată în calcul cu cele mai mari șanse de concretizare, consideră jurnalistul Mirel Curea.

Hoandră: Doar Nicolae mai poate restaura ceva din ideea monarhică

„Ar putea fi un monarh potrivit. Este frumos, educat, inteligent”, a declarat acesta despre Principele Nicolae. Însă este și puțină invidie din partea cuplului Principesa Margareta (n.r. – mătușa lui Nicolae) și a Principelui Radu, a completat Marius Ghilezan.

Doar Nicolae mai poate restaura ceva din ideea monarhică. Prin monarhie ne-am apropia de Dumnezeu. Vine fata asta de la piață (n.r. – Principesa Margareta) cu șambelanul să ne povestească cum e cu România? De ce l-au dat afară pe copilul ăla? (…) Dacă era lăsat, putea da o speranță românilor pentru monarhie„, a opinat jurnalistul clujean Octavian Hoandră. Acesta a reamintit că fostul suveran (în care Hoandră vede „un erou al națiunii”) s-a ocupat personal de educația nepotului său, chiar dacă ulterior l-a îndepărtat de la Casa Regală în urma intrigilor rudelor acestuia.

Versiunea completă a emisiunii poate fi vizionată aici:

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]