EXCLUSIV: Echipa care le-a venit de hac şpăgarilor de la CFR. "Circuitul ducea până la şefii controlorilor pe ţară"

EXCLUSIV: Echipa care le-a venit de hac şpăgarilor de la CFR. "Circuitul ducea până la şefii controlorilor pe ţară"

Aproape un an de zile a durat operaţiunea de identificare a principalilor actori în reţeaua şpăgilor din trenuri. Cei care au dus greul operaţiunii sunt zece ofiţeri de la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Braşov. Circuitul banilor negri ajungea până la şeful controlorilor de tren pe ţară. 40 la sută din banii pentru călătoriile cu trenul au fost încasaţi ilegal.

UPDATE. Surse din rândul anchetatorilor au precizat că pe lista procurorilor se află "super-naşii" de la supracontrol, cei care trebuia să verifice activitatea controlorilor. Alături de ei, sunt cercetaţi revizori centrali şi revizori regionali. Numărul angajaţilor CFR care au fost reţinuţi a ajuns la 28. Printre aceştia se numără şi şefi ai controlorilor din Bucureşti. "Este vorba despre 81 de persoane învinuite. Nu este vorba de directori. Cea mai înaltă funcţie este cea de revizor", a declarat procurorul Alina Popescu din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov. Ancheta care a condus la prinderea celor 200 de angajaţi ai CFR Călători a fost demarată în noiembrie, anul trecut. "Au fost zece cadre de la Poliţia Transporturi Braşov, de la mai multe compartimente, care au lucrat în toată ţara. Vă daţi seama că a fost o muncă foarte grea", au dezvăluit pentru EVZ surse din rândul anchetatorilor. Greul l-au dus,însă, doi ofiţeri de la Serviciul Economic. Acţiunea a fost organizată sub supravegherea procurorilor. Şpaga se ducea de la naşii care o încasau de la călători de pe trenurile personale, rapide sau Intercity "până la şefii controlorilor pe ţară", au explicat oamenii legii. Până acum, au fost reţinuţi opt persoane de la Sucursala de Transport Feroviar Călători (STFC) Braşov. În urmă cu puţin timp, a ajuns la Braşov şi autocarul care i-a transportat pe cei 21 de controlori, revizori sau şefi de tren din Bucureşti. "Tot biroul în care sânt şefii controlorilor a fost ridicat. Trei din vârf sunt audiaţi în acest moment", au mai spus anchetatorii. Urmează să ajungă la Braşov şi loturile de angajaţi ai Regionalelor CFR din Craiova, Iaşi şi Cluj, în total "aproximativ 200 de persoane". Potrivit informaţiilor furnizate de oficiali din Poliţia Transporturi, între anii 2005 şi 2010 CFR a înregistrat o pagubă de 370 de milioane de euro. "Asta înseamnă cam 40 la sută din banii care trebuiau încasaţi pe bilete, bani care s-au luat fraudulos de la călători şi au intrat în buzunarele acestor oameni", a explicat anchetatorul. Numai în primele patru luni ale acestui an, au fost prinşi călătorind fraudulos 60.000 de oameni. De la aceştia s-au încasat 755.000 de lei. "Vă daţi seama că aceşti călători frauduloşi au fost prinşi în acţiuni organizate de CFR cu Poliţia Transporturi iar dacă nu existau aceste controale, toţi banii se duceau pe acest circuit al şpăgii la persoanele implicate, de la conductor de tren până la şefii lor cei mai mari", a concluzionat omul legii.

Citeşte şi:

  • Mihai Necolaiciuc, naşul corupţiei din CFR: "Controlorul păstrează cam 30% din şpagă, sistemul este bine pus la punct"
  • Călătoria cu Naşul, hârtia de turnesol a stării societăţii nostre de mucava
  • UPDATE. Peste 200 de suspecţi în "Piramida şpăgii" din CFR. Patru directori cercetaţi şi o pagubă uriaşă. Directorul CFR Călători: "Nu sunt paznicul hoţilor"
  • Blatiştii de pe tren vor face muncă în folosul comunităţii
  • BILET UNIC Metrorex-RATB-CFR
  • CUM ESTE POSIBIL: O companie de căi ferate are profit, iar CFR are datorii

Ne puteți urmări și pe Google News